Termal suyu, cari açığa katkı sağlayacak hâle getirmeliyiz
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar’daki termal suyun iyi tanıtılması hâlinde cari açığa olumlu bir katkı yapılabileceğini kaydetti. Solak, “Suyun litresindeki mineral miktarı 1 gram veya üstünde olan suya termal su, 20 santigrat derecenin üstündeyse termomineral su olarak tarif ediliyor. Afyonkarahisar yöresindeki sular içinde ihtiva ettiği mineral miktarı bakımından 7 ile 14, [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar’daki termal suyun iyi tanıtılması hâlinde cari açığa olumlu bir katkı yapılabileceğini kaydetti. Solak, “Suyun litresindeki mineral miktarı 1 gram veya üstünde olan suya termal su, 20 santigrat derecenin üstündeyse termomineral su olarak tarif ediliyor. Afyonkarahisar yöresindeki sular; içinde ihtiva ettiği mineral miktarı bakımından 7 ile 14, gram bakımından 1 ile 13,5 dolaylarında. Yani dünyadaki en kaliteli sulardan biri burada” diye konuştu.
UKRAYNA’DA SICAK SU VAR, MİNERAL YOK
Solak, Ukrayna’da sıcak suyun termal su diye pazarlandığını ifade ederek “Termal su Denizli’de var, Kütahya’da var, Sakarya’da var. Hepsini çalıştık çünkü bu çok kaliteli bir su. Ukrayna’da yaptığımız bir gezide oradaki suları inceleme şansı bulduk ancak bazılarında mineral hiç yok sadece sıcak su var. Ama termal su diye bunları ikram ediyorlar ve kullandırıyorlar. Bizde aslı var ama gereğini yapmakta zorlanıyoruz. Tabiri caizse bir seferberliğe ihtiyaç var. Bizlerin de devreye girip sizlerin ihtiyaçlarını gidermemiz gerekiyor. Bunu biz mutlaka ekonomik getirisi olan bir hale, cari açığa katkıda bulunacak bir hale getirmeliyiz” dedi.
ÜNİVERSİTE TURİZME
DESTEK VERİYOR
AKÜ olarak turizm sektörüne önemli destekler verdiklerini anlatan Solak, “Biz akademisyenler olarak sektöre her türlü imkanı sunmak zorundayız. İşlerinizi kolaylaştırmak zorundayız. Bazı hizmetleri biz vermek zorundayız. Üniversiteler devreye girmek zorunda” şeklinde konuştu. Sektöre kalifiye eleman yetiştirmek konusunda adımlar attıklarını da ifade eden Solak, “Turizm fakültesi açtık, hazırlık sınıfı koyduk, ihtiyaç duyulan programları yaptık. Yine diğer taraftan fizyoterapist, fizyoterapi teknikeri ve yaşlı bakım gibi alanlarda program açtık” dedi. Akademik dünyanın turizm sektörünün yanında yer alması gerektiğine dikkat çeken Solak, “Belki bizim bir avantajımız da ben Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Tıp Sağlık Konseyi’nin Dönem Başkanıyım. Bu olayları günlük takip ediyorum, diğer rektörlerimize de ifade ediyorum. Sizlerden aldığımız bilgileri hemen eyleme geçirmeliyiz, uygulamaya koymalıyız, bu ülkenin buna ihtiyacı var. Ülke bizim, ihtiyaç hepimizin. Bizler mutlaka size katkıda bulunmalıyız” ifadelerini kullandı.
TERMALLE BİRLİKTE
1 MİLYONLUK
TASARRUF
AKÜ’nün sağlıkta ve ısınmada termal kaynaklardan en iyi seviyede yararlandığı hatırlatan Solak, “Biz şu an üniversite yönetimi olarak kampüslerimizi termal ısıtıyoruz. 44 binamızı, 1,5 senedir hastanemiz dahil 322 bin metrekare kapalı alan termal ısınıyor. Hastanemizde 6 adet egzersiz havuzları ve kaplıca havuzları bulunmakta ve buralarda hekimin planlamasına göre hastanın iyileşmesi çok hızlı oluyor. A kalite dergilerde ciddi yayınlarımız var ve atıf sayıları belli düzeylere geldi. Maddi imkanı ifade etmek istemiyorum aslında ama sadece elektrik tüketiminde 1 milyon lira tasarrufumuz oldu” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)
YÜZDE 1’LİK KESİM, YÜZDE
10’LUK GELİR GETİRİYOR
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Turizm gelirleri açısından ilk 10 ülke arasında olmamamıza rağmen Türkiye’ye gelen turistlerin sadece yüzde 1’i sağlık turisti, ama bu yüzde 1’lik turist sayısı gelirin yüzde 10’unu oluşturuyor. Yani sağlık turistleri o ülkeye daha çok gelir getiriyor” diye konuştu.
Solak, şöyle devam etti:
“Türkiye bu kalkınma planında neyi hedefledi dersek; dünyanın ilk 5 destinasyonu arasında yer almayı, 750 bin medikal yabancı hasta tedavi etmeyi ve 5,6 milyar dolar geliri hedeflemiş durumdayız. Termal turizmde ise 100 bin yatak kapasitesinin oluşturulması, 1.5 milyon yabancı termal turiste hizmet ve 3 milyar dolar gelir ana hedef durumunda” şeklinde konuştu. Üniversitelerin de bu hedeflere destek olması gerektiğinin altını çizen Solak, “Turizm alanında üniversiteler, paydaşların ihtiyacı olan sağlık çalışanlarının aktif eğitim programlarına destek vermeli, fuar ve toplantılara fiilen katılmalı, yabancı öğrenci almalı ki şuanda bizim çok sayıda yabancı öğrencilerimiz var, sempozyum ve fuarları tertipleyerek de sektörün ihtiyacını dinleyip sektörün talebine göre davranış sergilemelidir.”