Termal Sağlık Kongresi oturumlarla devam ediyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”nin dünkü programı, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde “Termal Sağlık Turizmi” başlıklı dördüncü oturumla başladı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Safa Kapıcıoğlu’nun başkanlık yaptığı dördüncü oturumda Alman Medikal Wellness Vakfı Başkanı Lutz Lungwitz, Alman ve Uluslararası Medikal Wellness [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”nin dünkü programı, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde “Termal Sağlık Turizmi” başlıklı dördüncü oturumla başladı
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Safa Kapıcıoğlu’nun başkanlık yaptığı dördüncü oturumda Alman Medikal Wellness Vakfı Başkanı Lutz Lungwitz, Alman ve Uluslararası Medikal Wellness Derneği Başkanı Stephan Ritter, Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB) Danışmanı Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Toros Özbek, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter ve Çek Cumhuriyeti’nden Uluslararası İş Geliştirme Derneği Uzun Süreli İş İlişkileri Geliştirme Başkanı Brian S. Piper konuşmacı olarak katıldı.
OTELLERLE İŞ
BİRLİĞİ YAPILABİLİR
Lutz Lungwitz, “Medikal SPA ve Kliniklerde Kalite ve Akreditasyon” başlıklı sunumunda Medikal Wellness Vakfı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek, sahip oldukları iş ortaklarının yanı sıra Afyonkarahisar’daki birtakım otellerle işbirliği yapabileceklerini belirtti. Önümüzdeki yıllarda Afyonkarahisar’ın termal tesislerine yönelik işbirliği içerisinde çalışmalar yapabileceklerini de ifade eden Lungwitz, kongre sonrasında bu bölgelerde nelerin yapılabileceği ile ilgili müzakerelerde bulunabileceklerini belirterek, “Buradaki ortaklarımızla bir yıl içerisinde bu fikri geliştirip, sizinle birlikte Afyonkarahisar sağlık bölgesini tanıtma imkanını elde edebiliriz” dedi.
2 MİLYON ALMAN SAĞLIK
TURİZMİ İÇİN SEYAHAT EDECEK
Stephan Ritter “Termal ve Sağlık Turizminde Kalite Yönetimi” başlıklı sunumunda, sağlık turizmi alanında Almanya örneğinden hareketle neler yaptıklarını aktararak, “Bu yıl sadece 2 milyon Alman, sağlık turizmi için seyahet edecek. Bu alanda açık bir kalite sistemini oluşturmak şart ki, gerçekten sağlık için seyahat edecek insanlar gidecekleri yerlerden neler bekleyebileceklerini bilsinler. Biz bu inançla kalite, güvence sistemlerini geliştirmeye başladık. Onlar da gerçekten beklentilerinin karşılığını alabilsinler. Öte yandan doktorların da sürecin içerisinde olmasını sağlıyoruz. Genellikle bahsettiğimiz kişiler, 35 yaş üstü ve orta ile üst seviye arasında bilgi sahibi kişilerdir” dedi. Ritter konuşmasında sağlık turizminde kalite yönetimi ve sertifikasyonun önemine de değinerek, genel geçer kriterlerin belirlenmesi için birçok tıp uzmanı ile birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.
KÜR MERKEZLERİ ÖNEMLİ
Dr. Toros Özbek “Türkiye’de Termal Turizmin Gelişimi ve Uygulamaları” başlıklı sunumunda, JKBB ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında, “Birliğimizin 96 tane üyemiz var. 200’ün üzerinde jeotermal kaynaklı belediye var. Dolayısıyla bu belediyelerin bilimsel tetkik ve hukuki yönden bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi, gerekli yardımların yapılması suretiyle işbirliği konusunda etkin bir faaliyet içerisindeyiz” dedi. Kaplıcaların geleneksel ve çağdaş anlamda kullanımının olduğunu ifade eden Dr. Özbek, kür merkezlerinin önemine değinerek, “Artık her otele büyük yatırım yapılması yerine kür merkezlerinin olması zorunlu olarak görülmektedir. Çünkü suların israf edilmemesi, rezervuarların dengeli kullanımı açısından gereklidir” şeklinde konuştu. Dr. Özbek, “Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün talimatıyla, çağdaş anlamda kaplıcaların geliştirilmesi konusunda hızlı şekilde faaliyetler başlamıştır. Kaplıcaların çağdaş anlamda gelişiminde Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü de kurulduğu yıldan itibaren önemli çalışmalar yapmıştır ve bugünkü duruma gelmemizin temel taşlarından birisi de MTA’dır. Bugün termalimizin bu hale gelmesi, devlet ve kamu tarafından sağlanmıştır” diye konuştu. Dr. Özbek konuşmasının sonunda, kaplıcaların ve termal tesislerin hizmet şekillerine göre farklı olarak sınıflandırılması gerektiği yönünde öneride bulunarak, dünyadan örnek tesisleri dinleyicilerle paylaştı.
POTANSİYEL DESTEKLENMELİ
Dr. Hüseyin İlter ise konuşmasında, termal sağlık turizminin, sağlık turziminin önemli parçası olduğunu belirterek, Türkiye’nin ciddi potansiyelinin olduğu bu alanın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı olarak sağlık turizmi mevzuatının son yıllarda geliştirildiğini de ifade eden Dr. İlter, “En önemli husus, Sağlık Turizmi Kanunu’nun çıkarılmasıdır. Bu hususta Bakanlığımızda çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir. İlgili kurum ve kuruluşlarla özellikle akademisyen ve özel sektörün bu noktada koordinasyon içerisinde olması önemlidir” dedi. Brian S. Piper ise “SPA Uygulamalarında Alman Sigorta Şirketlerinin Ödeme İlkeleri” başlıklı sunumunda, ticari müşterilere ulaşmanın yolları ve ticari müşterilerle ilişkileri geliştirme konusunda bilgiler vererek, her SPA’nın öncelikle ne yapmak istediğini ve var olma sebebini anlatması gerektiğini söyledi. Ardından “Kaplıca Tedavisi ve Balneoterapi” başlıklı beşinci oturum, Prof. Dr. Arif Dönmez başkanlığında ve Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Prof. Dr. Ersin Odabaşı ve Doç. Dr. Şemsettin Karaca tarafından yapılan sunumlarla gerçekleştirildi.
Kongrenin üçüncü gün programı, öğleden sonra AKÜ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü’nün başkanlık yaptığı ve Volker Schwarz, Konstantinos Konstantinidis, Kamil Yüceoral ve Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in konuşmacı olarak katıldığı “Termal Turizmde Özel Konular” başlıklı altıncı oturum sonrasında kongre katılımcılarının merkezdeki otelleri gezmesiyle sona erdi. Kongre, 9 Haziran 2012 Cumartesi günü saat 09.00’da ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde yapılacak “Termal Sağlık Turizmi Tanıtımı ve Pazarlaması” başlıklı oturum ile sona erecek. (Kocatepe)