• Haberler
  • Gündem
  • Termal kaynak gerçekçi kullanılıyor – Kocatepe Gazetesi

Termal kaynak gerçekçi kullanılıyor – Kocatepe Gazetesi

CHP Merkez İlçe Başkanı Av. Yusuf Onur Seçme, hava kirliliği sorununun çözümü için bedava kalitesiz kömür dağıtımı yerine jeotermal enerji işletim şirketi AFJET tarafından ekonomik güçlük çekenlere bedelsiz ısınma imkanı sağlanmasını önermişti. Kocatepe Gazetesi sütunlarında yer alan bu açıklamanın ardından İGM Başkanı Salih Sel konu hakkında ki görüşlerini açıkladı.KAYNAK SONSUZ DEĞİLİl Genel Meclisi (İGM) Başkanı [&hellip]

CHP Merkez İlçe Başkanı Av. Yusuf Onur Seçme, hava kirliliği sorununun çözümü için bedava kalitesiz kömür dağıtımı yerine jeotermal enerji işletim şirketi AFJET tarafından ekonomik güçlük çekenlere bedelsiz ısınma imkanı sağlanmasını önermişti. Kocatepe Gazetesi sütunlarında yer alan bu açıklamanın ardından İGM Başkanı Salih Sel konu hakkında ki görüşlerini açıkladı.
KAYNAK SONSUZ DEĞİL
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, şehrin tamamını jeotermal enerji ile ısıtmayı arzu ettiklerini ancak bunun mümkün olamadığını belirtti. AFJET A.Ş.’nin jeotermal enerjiyi takip noktasında gözlem kuyuları olduğunu belirten Sel; “Gözlem kuyularımızda termal su seviyesi kontrol ediliyor. Basit bir örnek vereceğim. Yaklaşık 15 sene önce Gazlıgöl ve Yaylabağı bölgesinde sular artezyen yapıyordu. Artık artezyen yapan su kalmadı. Sonra 80-100 metreden aldığınız su debisi 150 metreye kadar düştü. Bu enerji kaynağı namütenai birşey değil. Yani jeotermal sonsuz bir kaynak değil. Bu havza en iyi şekilde kullanılmak zorunda” dedi.
KAYNAĞIN GEÇTİĞİ
YERLERE VERİLDİ
Salih Sel, jeotermal kaynağın doğru kullanılmaması ile yapılan yatırımların tümümün boşa gideceğini böyle bir durumda mağduriyetlerin ortaya çıkacağını söyledi. Şehrin tamamının ve seraların termal kaynakla ısıtılmasını arzu ettiklerini ama gerçekçi olmaya mecbur olduklarını vurgulayan Sel; “Bizde şehrin tamamını jeotermalle ısıtmayı, seralara termal enerji vermeyi isteriz. Beş gözlem kuyumuzda biz sürekli su seviyelerini kontrol ediyoruz. O açıdan her yere ve herkese termal su verme şansımız yok. Özellikle belli bir kesimin ısınması için değil, kaynağın üzerinden geçtiği bölgeye termal enerji veriliyor” diye konuştu.
“KAYNAK YETSE HERKESE VERİRİZ”
Şu anda 200 bin metrekare sera ısıtıldığını dile getiren Salih Sel, yüz bin metrekarelik sera yatırımı içinde başvuru yapıldığını belirtti. Yatırımcıya bu kadar alan için su veremeyeceklerini söylediklerini açıklayan Sel; “Biz niye yatırımcıyı buraya çekmeyelim? Daha fazla sera olabilse durum değişirdi. Çünkü seraların her dönümünde bir kişi çalışıyor. Biz popülist siyaset yapmak yerine gerçekçi yaklaşımlarla kaynağı verimli kullanıyoruz. Bütün mesele kaynağı verimli kullanmak. Biz bilmiyormuyuz tüm vatandaşlarımıza daha konforlu ve ucuz ısınma hizmeti vermeyi? Bilhassa alt gelir grubuna ve tüm kesimlere. Bu manada keşke kaynağımız fazla olsaydı” şeklinde konuştu.
BU İŞ TAMAMEN BİLİMSEL
İzlanda’ya gittiklerin de ülkenin termal enerji kaynağında ilk sırada yer aldığını gördüklerini anlatan Sel şunları söyledi: “İzlan’da da jeotermal enerji çok fazla. Ülke de jeotermal ile üretilecek elektriğin Norveç’e verilmesi gündemde. Bizde de böyle sonsuz bir jeotermal enerji olsa bırakın şehrin tamamını ısıtmayı il dışında ki yakın yörelere de bu enerji veririz. Biz herşeyi düşünüyoruz. Ama mühim olan düşüncelerin elde ki kaynakla gerçekçi şekilde örtüşmesidir. Bu işler tamamen bilimsel olarak yapılıyor. Siyasi bir popilizme, politikaya alet edilecek şeyler değil. Biz işe başladığımız da termal ile 4 bin 500 konut ısınıyordu. Günümüzde 25 bin konuta eşdeğer termal ısınma hizmeti sunuluyor. Oysa işin başında o 4 bin 500 aboneyi ısıtamıyorduk bile. Boşa giden termal enerjinin boşa gitmemesi için eletrik enerji üretimi yapılacak. Elektrik enerjisi üretiyorlar da vatandaşı ısıtmıyorlar denilecek bir durum yok.” >> Burcu AYDIN’ın özel haberi

Bakmadan Geçme