• Haberler
  • Gündem
  • Termal, gıda ve mermerin başkenti Afyon, 'yeşil üretim'in adresi olacak

Termal, gıda ve mermerin başkenti Afyon, 'yeşil üretim'in adresi olacak

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, TOBB ve Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlenen 'Başkanlar Konuşuyor' programında Afyonkarahisar ekonomisi hakkında detaylı bilgiler verdi   Türkiye'nin termal turizm, gıda ve doğaltaş gibi sektörlerindeki liderlikleriyle öne çıkan Afyonkarahisar, şimdi de yeşil üretim için kollarını sıvadı. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat'la uygulayacağı vergiler tartışılırken, önce hizmet binasına 'yeşil' sertifikası alan Afyon’un, şimdi de [&hellip]

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, TOBB ve Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlenen “Başkanlar Konuşuyor” programında Afyonkarahisar ekonomisi hakkında detaylı bilgiler verdi

Türkiye’nin termal turizm, gıda ve doğaltaş gibi sektörlerindeki liderlikleriyle öne çıkan Afyonkarahisar, şimdi de yeşil üretim için kollarını sıvadı. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat’la uygulayacağı vergiler tartışılırken, önce hizmet binasına ‘yeşil’ sertifikası alan Afyon’un, şimdi de yeni kuracağı ve 6. Bölge teşvikinden yararlanacak OSB’si ‘yeşil’ unvanı almaya hazırlanıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlenen “Başkanlar Konuşuyor” programına konuk olan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, il ekonomisi hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı.
“YEŞİL KONUSUNDA KENDİMİZE BÜYÜK HEDEFLER KOYDUK”
Serteser, “Biz yeşil konusunda kendimize büyük hedefler koyduk. Hizmet binamızı yeşil yaptıktan sonra, üretimimizi de yeşil yapmak için hız kesmeyelim dedik. Biliyorsunuz Yeşil Mutabakat kapımızda. Bu kapsamda yatırım yapacak tüm yatırımcılarımızı çekeceğiz. Afyon teşvik sisteminde 4. Bölge’de, yatırım OSB olursa 5. Bölge. Bir de 30 kilometre uzağımızda Sinanpaşa ilçemiz var. Orası da teşvikli ilçe oldu ve oradaki OSB’de yatırımlar 6. Bölge kapsamında olacak. Burayı yeşil OSB yapmak işitiyoruz. Birçok şehir bunu yapmak istedi ama bizim avantajımız şu: Ankara’nın kuzeyinden güneyine bir çizgi çizerseniz, Batı’da kalan tek 6. Bölge teşvikli OSB biz olacağız. Yani Hakkari’de teşvik neyse bizde de o olacak” dedi.
“TAMAMEN ÇEVRE DOSTUYUZ”
Serteser, şöyle devam etti:
“Hizmet binamızı 2011 yılında planlamaya başladık, 2013’te bitirdik. Hedefimiz yeşil bina yapmaktı. Dünyada bu sertifikaları veren iki kurum var. Birisi İngiltere merkezli BREEAM, diğeri Amerikan LEED. En çok belgesi olan BREEAM, buna başvurmaya karar verdik. 2 yıl çalıştık. Sonunda Türkiye’de BREEAM sertifikası almış ilk kamu binası olduk. 550 kilovatlık güneş enerjisinden elektrik üretimi santrali kurduk. Dolayısıyla binamızın elektriği de yenilenebilir enerjiyle sağlanmış oldu. Yağmur suyunu toplayarak kampüsümüzdeki rekreasyon çalışmalarının sulamalarında kullandık. Engelliler için birçok kriterleri yerine getirdik. Yağmur sularını değerlendiriyoruz, elektrikli araçlar için şarj istasyonlarımız, bisikletler için park alanlarımız var. Jeotermal enerji ile ısınıyoruz. Tamamen çevre dostuyuz. Daha bu bölgede elektrikli arabalar dahi olmadan burada elektrikli şarj cihazları ile hizmet vermeye başladık. BREEAM’da özelliklerimiz incelenince ve 87 gibi muhteşem bir puan alınca, bir yarışmaya dahil olduk. 5 binayla finale kaldık. İngiltere, İspanya, Romanya ve ABD ile yarıştık. Daha sonra kamuya açık bir oylama yapıldı. Sağ olsun tüm Türkiye, tüm TOBB camiası, Afyonkarahisar’daki kurumlarımız, gurbetçilerimiz, hemşerilerimizin oyuyla birincilik ödülünü aldık. Tüm bu çalışmalarımız hem Afyonkarahisar sanayimize hem de insanımıza bir ‘yeşil’ duyarlılık kattı. Bunu yeni OSB’mizle taçlandıracağız.”
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme