'Termal Endüstri Bölgesi'nde yerinizi alın'

Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, NG Afyon Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdemir, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ali [&hellip]

Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, NG Afyon Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdemir, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ali Şenol ile Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri üyeleri katıldı.
“TEKNOLOJİK SERACILIKTA LİDER İL”
Toplantıda selamlama konuşması yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın ekonomik durumu ve genel görünümü hakkında ayrıntılı bilgi verdi. “Termalin, lezzetin, mermerin ve zaferin başkenti Afyonkarahisar’a hoşgeldiniz” diyen Serteser, Afyonkarahisar’da 5 yıldızlı 10 otel bulunduğunu kaydetti. Serteser, “Biz termali sadece otellerde, turizmde kullanmıyoruz. 1 milyon 200 bin metrekarelik domates üretilen topraksız teknolojik seralarımız var. Bunların tamamına yakını ihraç ediliyor. Türkiye’de bu alanda birinci sıradayız. 100 metrekare cinsinden 25 bin konutu termal ile ısıtıyoruz. Bütün bu otellerin ısıtma ve kullanma suyunu AFJET şirketi karşılıyor. Bu şirket marifetiyle 3 megawattlık elektrik santrali de yapıldı. Afyonkarahisar termalin başkenti diyebiliyoruz.” dedi.
“TERMAL ENDÜSTRİ
 BÖLGESİ İÇİN HAZIRLIK VAR”
Ankaralı sanayicilere Afyon’a yatırım için çağrıda bulunan Serteser, “Yatırım fırsatları bakımından termalde yeni gelişmeler var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da takip ettiği Termal Kent Projesi bulunuyor. Yaklaşık 750 dönümde bu proje uygulanacak. Burası kamu ve özel sektörün birlikte hareket edeceği bir proje olacak. Bu konuda bölgenin Termal Endüstri Bölgesi ilan edilerek teşvik çıkarılması için hazırlık yapılıyor. Termal Endüstri Bölgesi ilan edildikten sonra burada yatırımcılar için de bir fırsat doğmuş olacak. Bu konu ile ilgilenen sanayici ve yatırımcıların, bizimle temasa geçmesini istirham ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“İŞİMİZE ODAKLANIP ÜRETELİM”
Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir de ülke için üretmeye devam edeceklerini vurguladı. Özdebir, “Türkiye ne kadar çok üretir, ne kadar fazla teknolojik ürün üretebilirse bu coğrafyada bekası o kadar devamlı olacaktır. Bu anlamda hepimize görevler düşüyor. Şu anda yaşamış olduğumuz kur şokuyla beraber zor bir süreçten geçmekteyiz. Bu süreç içinde firmalarımızı ve istihdamı devam ettirebilmemiz lazım. Devletimiz bu konuyla ilgili ihracatından istihdamına kadar tedbirler alıyor, destek veriyor. Bize düşen daha fazla çalışmak ve üretmek. İşimize odaklanıp, daha yüksek teknolojili ürünler üretmemiz lazım. Bunun için nesillerimizi bu yönde eğitmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
“TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLACAK”
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olacaklarını kaydetti. Dönmez, şöyle konuştu:
“Yatırımdan üretime, ticarete, satışa, ihracata kadar kamu kurum ve kuruluşlarının iyi bir iş birliği ve koordinasyon içinde teşvikleri organize etmesi lazım. Maalesef geçmiş dönemde bürokrasiden ve siyasi yapıdan kaynaklanan aynı desteklerin farklı kurumlar tarafından, farklı adlarla verilmesi birtakım karışıklıklara yol açtı. Bunları da düzeltmeye çalışıyoruz. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin yatırım ortamı ve inovasyon konusunda küresel ölçekte cazibe merkezi olması için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu yapı daha önce faydalı oldu. İş ortamı endeksinde Türkiye 60’ıncı sıradan 43’üncü sıraya yükseldi. Bunun bir yansıması da inovasyon endeksindeki ilerlememiz olacak. Küresel ölçekte yayınlanan endekslerde Türkiye’nin hak ettiği yere gelebilmesi lazım. Bunun iki sonucu var, biri prestij, ikincisi de yabancı yatırımcıların buraya çekilmesinin sağlanması. Türkiye’de bir sermaye açığı, yabancı sermaye ihtiyacı var. Dolayısıyla yabancıların ülkemizde yatırımlarına devam etmesi için bu konuda çok dikkatli olmamız lazım.”
Konuşmaların ardından KOSGEB KOBİ Geliştirme Dairesi Başkanı Erdal Çınar ile Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Yurdupak destek ve teşvik kalemleri hakkında sunum yaptı.

Bakmadan Geçme