'Tercihlerde son 3 yılın verileri dikkate alınmalı'

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, tutarlı bir tercih için son 3 yılın verilerini dikkate almak ve kontenjan durumlarında bir değişim olup olmadığını da dikkate alarak liste yapılması gerektiğini hatırlattı. Avşar, 'Tercihte kişisel yönelimler ve çağın değişimlerine göre yenilenen meslekler iyi irdelenmelidir' dedi   Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, YKS [&hellip]

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, tutarlı bir tercih için son 3 yılın verilerini dikkate almak ve kontenjan durumlarında bir değişim olup olmadığını da dikkate alarak liste yapılması gerektiğini hatırlattı. Avşar, “Tercihte kişisel yönelimler ve çağın değişimlerine göre yenilenen meslekler iyi irdelenmelidir” dedi

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, YKS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite tercih maratonunun başladığını ifade etti.
“UZMAN KADROMUZLA ÜCRETSİZ TERCİH DANIŞMANLIĞI YAPACAĞIZ”
Veysel Avşar, YKS sonuçlarının ilan edilmesi ile birlikte öğrencilerin sonuç değerlendirme, üniversite ve bölüm araştırma maratonunun başladığını, tercih için ÖSYM’nin henüz tercih kılavuzunu yayınlamasada ön araştırmaların başladığına dikkat çekti. Avşar, “Bu yıl tercihler 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak. Bizler de ilimizin tüm öğrencilerine Eğitimciler Kurs ve Limit Anadolu Lisesi olarak uzman kadromuz ile ücretsiz tercih danışmanlığı yapacak ve destek olacağız. Tercih listesinde 24 tercih sırası yer alacak ve üniversite adayları kendi tercih sıralarına göre listelerini yapacaklar.” ifadelerini kullandı.
“DOĞRU TERCİH İÇİN BAŞARI SIRALAMASI ÖNEMLİ”
Sınavlarda sınav puanı ile başarı sırasının önemine değinen Avşar, “Bir öğrenci için tercih yapacağı alanlar sayısal, eşit ağırlık, sözel, dil ve TYT (2 yıllık bölümler) olmak üzere beşe ayrılıyor. Fakat çoğu öğrenci sınava hazırlık yaptığı asıl alanı ve hedefindeki bölümler ne ise ö yöne tercih listesi hazırlıyor. Bu tercih listesini hazırlarken puan değil başarı sırası kriteri dikkate alınmalıdır. Çünkü puana göre tercih doğruyu yansıtmaz.” dedi.
“SADECE BİR ÖNCEKİ
YILIN VERİLERİNE GÖRE
HAREKET ETMEYİN”
Tercih sürecinde yapılan yanlışlardan birininde sadece bir önceki yılın tercih verilerine bakarak bu veriye dayanarak tercih yapmak olduğunu vurgulayan Avşar, “Daha tutarlı bir tercih için son üç yılın verilerini dikkate almak ve kontenjan durumlarında bir değişim olup olmadığını da dikkate alarak liste yapmak gerekir. Tercihte kişisel yönelimler ve çağın değişimlerine göre yenilenen meslekler iyi irdelenmeli. Örneğin çok talep gören bir bölüme hiç ilgisi ve yönelimi olmadığı halde dış etkenlerle yönelen ve listesine o bölümü alan öğrenciler seçimlerinin bir hata olduğunu görerek kazandıkları bölümü bırakabiliyor ve eğitim süreçlerinde sekteye uğruyorlar. Öyle öğrenciler ile görüştüm ki tıp fakültesi kazanıp daha sonra kendini o bölüme ait hissetmeyerek bölüm değiştirdi. Ya da hiç ilgisi yeteneği yokken mimarlık, mühendislik, öğretmenlik seçip de okul döneminde mutsuz, isteksiz halde bölüm bitirmeye çalışan nice öğrenci var. Ya da illa tercih yapmış olmak için tercih yapan ve kazandığı bölüme gitmeyip bir defa daha sınava hazırlanma kararı alan öğrenciler gördüm. Unutmayın eğer bir bölümü kazanır ve o bölüme gitmeyip bir daha sınava hazırlanmak isterseniz orta öğretim başarı puanınız bir yıl süre ile yarıya düşürülür. Bu bir cezadır. Yani sistem diyor ki ya hiç yazma ya da yazdınsa kayıt ol ve oku. Hataya düşmemek adına bölümler araştırılmalı, kişi kendi yatkınlıklarını dikkate almalı ve buna göre söz konusu bölümleri tercih listesine yazmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
“ÇAĞIN MESLEKLERİ
DİKKATE ALINMALI”
“Bilindiği üzere bir klasikleşmiş meslekler grubu bir de yeni dönemin popüler meslekleri mevcut.” diyen Avşar, “Yeni dönemde teknoloji, dijital, bilişim ile ilgili bölümler talep görüyor çünkü bu çağ yapay zekâ ve meta evreni öne çıkaran bir çağ. Öğrencilerimizin bu alanlara ilgisi var ise bu yönde tercih önerilerimiz var. Bir de her dönemde varlığını koruyan meslek kolları mevcut: tıp, diş hekimliği, diğer sağlık bölümleri, öğretmenlik, hukuk, psikoloji vb. bölümler. İlgileri yönünde bu alanlar da bizim tercihte önerilen bölümlerimiz içindedir.” ifadelerini kullandı.
“AFYONDA BİR TÜRKİYE
BİRİNCİMİZ VAR”
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla Afyonkarahisar’dan Eşit Ağırlık kategorisinde Türkiye birincisi çıktığını beliretn Avşar şunları kaydetti: “İlimizde bir birinci var. Eşit ağırlık Türkiye birincisi Emre Ekici kazandığı başarı ile ilimizi ve eğitim camiamızı da gururlandırmıştır. Öğrencimizin başarısında emeği geçen başta ailesi olmak üzere okulunu ve öğretmenlerini ve başarı paydaşlarını da tebrik ediyorum. Emre kardeşimize bundan sonraki hayatında daha nice başarılar diliyorum. LGS’de 8 Türkiye birincisinden sonra YKS’de de birincilik Afyonumuza gurur verdi. İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Miraç Sünnetçi ilimize yeni bir sinerji getirdi kanaatindeyim. İnanıyorum ki gelecek yıllarda daha iyi başarıları konuşuyor olacağız.”
“SINAVDA İSTEDİĞİ SIRALAMAYI YAKALAYAMAYANLAR OLDU”
Veysel Avşar, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle 12. Sınıf öğrencileri ilk sınav tecrübelerini çeşitli nedenlere bağlı olarak istenen doğrultuda yaşayamıyorlar ve hedeflerindeki bölümlere ve okullara gidemiyorlar. Bu durumda iyi bir değerlendirme yapmak ve doğru destek ile bir yıl daha iyi bir sınav hazırlık süreci geçirmek büyük çoğunluğa daha iyi bir başarı kazandırıyor. Çünkü eldeki puanı kullanıp herhangi bir bölüme gitmek eğer öylesine bir seçim yapmak için yani günü kurtarmak için yapıldıysa bu seçim kişinin geleceğini olumsuz etkileyecektir. Sınavı ilk defa tecrübe eden gençlerimize özellikle iyi bir gelecek seçimi için gerekirse bir yıl daha düzenli çalışmalarını tavsiye ediyorum. Korkmasınlar ve işin uzmanları ile birlikte iyi bir hazırlık yapsınlar. Çünkü gelecek sadece bir yıldan ibaret değil. Bir ömür boyu daha iyi koşullara sahip olmak için bir yıl çabaya değer. Geleceğimizin teminatı olan kıymetli gençlerimize daim başarılar diliyorum.” >> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme