• Haberler
  • Gündem
  • Tercih İçin İpucu: AFSÜ'den Mezun Olanlar 63 Gün İçinde İş Buluyor

Tercih İçin İpucu: AFSÜ'den Mezun Olanlar 63 Gün İçinde İş Buluyor

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Komisyonu üyeleri Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut ile Öğr. Gör. Beyza Yavuz, üniversite tercihi yapacak öğrencilere hatırlatmalarda bulundu. Yapılan açıklamada AFSÜ'nün başarısına da dikkat çekildi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Komisyonu üyeleri Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut ile Öğr. Gör. Beyza Yavuz, adayların tercih yaparken dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut, üniversite yaşamının kariyer gelişiminde kritik bir aşama olduğunu belirterek üniversite tercihi yapan adayların bireysel özellikleriyle mesleklerin gereklilikleri arasında bir eşleştirme yapmalarının önemine dikkat çekti. Bu süreçte adayların öncelikle yeteneklerini, ilgilerini ve kişilik özelliklerini doğru tanımlamaları ve tercih yapmayı düşündükleri bölümlerden mezun olduktan sonra mensubu olacakları mesleklerin hangi niteliklere sahip olduğunu derinlemesine araştırmaları gerektiğini söyledi.
Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut şöyle konuştu: “Adayların kendilerini tanımaları ve tercih yapmayı düşündükleri mesleklerde başarılı ve mutlu olup olamayacaklarını değerlendirmeleri gerekmektedir. Örneğin sağlık programlarını tercih etmek isteyen bir adayın analitik zekâ, hassas çalışma, iletişim becerileri ve gelişmiş psiko-motor el becerilerine sahip olması şarttır.
Meslek seçimi hayatımızda aldığımız önemli kararlardan biridir çünkü yaşamımızın neredeyse üçte birini bir meslekte geçirmekteyiz. Dolayısıyla üretebileceğiniz, katkı sunabileceğiniz ve bunları yaparken mutlu olabileceğiniz programları tercih listesine eklemeniz önemlidir. Unutmayın ki ruh sağlığınızın önemli göstergelerinden biri mesleğinizden aldığınız doyumdur.”

Haber
“SAĞLIK EĞİTİMİ” DENİLİNCE AFSÜ
Özellikle sağlık alanındaki programları tercih etmeyi düşünen adayların tercih yapmayı düşündükleri üniversitenin akademik kadrosu, müfredatı, eğitim yaklaşımı, sağlık programlarını önceliklendirme durumu, uygulama/staj imkânları ve mezunlarının istihdamı gibi detayları dikkatlice araştırarak tercih listesi oluşturmaları gerektiğini belirten Öğr. Gör. Akbulut, bu anlamda Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (AFSÜ) sağlık temalı bir üniversite olması ve uygulama/staj imkânlarının gelişmişliği bakımından öne çıktığını söyledi.
Öğr. Gör. Akbulut, bağımsız kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlarda yer aldığı üzere AFSÜ öğrencilerinin öğrenim deneyimi tatminkârlığının yüksek olduğuna ve öğrencilerin mezun olduktan sonra ortalama 63 gün içinde iş bulabilmelerinin önemli bir gösterge olduğunu söyleyerek AFSÜ’nün bölüm ve programları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen adaylara https://aday.afsu.edu.tr sitesini ziyaret etmelerini önerdi.
Adayların tercihte bulunmayı düşündükleri bölümün öğrencisi veya mezunu olup mesleğe başlamış kişilerle iletişim kurarak bilgi almalarının tercih sürecinde yararlı olacağını kaydetti ve adayların tercih yapmayı düşündükleri üniversiteyi ziyaret etmeleri ve bölümdeki öğretim elemanları ile iletişim kurarak bölüm ile ilgili bilgi almalarını tavsiye etti.
Bu yıl bazı bölüm ve programlarda kontenjanların düşürüldüğünü belirten Öğr. Gör. Akbulut, adayların tercih yaparken bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmaları gerektiğini hatırlatarak bir önceki yıla ait taban sıralamalarını kontenjanlar bazında değerlendirmelerinin mühim olduğunu dile getirdi. Öğr. Gör. Akbulut, tercih sürecinde bir uzman desteği almanın öneminin altını çizerek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaöğretim kurumlarında ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinde kurulan Tercih Danışmanlığı Birimlerindeki uzmanlardan destek alınabileceğini belirtti.

Haber

KİŞİSEL YETENEKLER İLE İLGİ ALANLARI DENGELENMELİ
Öğr. Gör. Beyza Yavuz da üniversite tercihi yapmanın kafa karıştırıcı ve zorlayıcı bir süreç olabileceğini hatırlatarak, eğitim hayatının bu kritik aşamasında kişisel ilgi alanları, yetenekler ve kariyer hedefleri arasında denge kurmanın zorluğuna dikkat çekti. Bilgi ve seçeneklerin bolluğunun, doğru üniversite ve bölümü seçmeyi karmaşık hâle getirebileceğini vurgulayan Öğr. Gör. Yavuz, toplumun ve ailenin beklentilerin bu süreci daha da zorlaştırabileceğini ifade etti.
Bu zorluklar nedeniyle, üniversite tercihi yaparken dikkatli bir değerlendirme ve kapsamlı bir araştırma yapmanın önemine işaret eden Öğr. Gör. Yavuz, tercih yapacak adayların destek alabileceği yerlerden birinin Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından faaliyete sunulan Danışmanlık Bilgi Sistemi (DABİS) olduğunu ifade etti. Adayların, “Öğrenci /Mezun Kaydı” sekmesinden DABİS’e kayıt olarak “Öğrenci Kodu” edinip, bu kod ile Türkiye’nin her yerinden DABİS’e kayıtlı danışmanlara ulaşarak kariyer danışmanlığı hizmeti alabileceklerini söyledi.
Öğr. Gör. Yavuz, günümüzün uzayan yaşam ve emeklilik süreçleri göz önünde bulundurulduğunda, seçilen bölümün uzun vadeli kariyer ve emeklilik planlarına katkı sağlayacak niteliklere sahip olmasının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, üniversite bölüm tercihi yapmanın, bireyin akademik ve profesyonel geleceğini şekillendiren tek etken olmasa da son derece önemli bir karar olduğunu vurguladı.
Öğr. Gör. Beyza Yavuz, üniversite bölüm tercihi yaparken öncelikle bireyin ilgi alanları ve yetkinliklerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek bireyin ilgilendiği ve yetenekli olduğu alanlarda eğitim almasının, hem akademik hem de mesleki başarıyı artırabileceğini ifade etti. İstihdam olanaklarını göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çeken Öğr. Gör. Yavuz, mezuniyet sonrası iş bulma oranları ve hangi sektörlerde çalışılabileceği hakkında bilgi edinmenin, kariyer planlaması açısından kritik bir adım olduğunu belirtti.
Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin, tercih etmeyi planladıkları bölümlerin ilk işe girme süreleri ve kamuda çalışma oranları gibi verilere Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından sunulan Üni–Veri Platformundan ulaşabileceklerini belirtti. Öğr. Gör. Yavuz, bu platformdaki verilere göre AFSÜ lisans programlarının ilk altı ay içinde iş bulma oranlarının yüzde 60 civarında olduğunu belirtti.

ÇOK YÖNLÜ TERCİH İMKÂNI
Tercih yapacak öğrencilerin meslekleri daha yakından tanıyabilmesi için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanmış, çevrim içi olarak kolaylıkla ulaşılabilen “Meslekleri Tanıyalım” platformunun incelenmesinin faydalı olabileceğini söyledi. Öğr. Gör. Yavuz, İŞKUR’un çevrimiçi olarak ücretsiz sunduğu, bilimsel verilere dayanan ve bireylerin yeteneklerini, mesleki eğilimlerini ve kişilik özelliklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olan Mesleki Yönelim Test Bataryası’nı doldurmanın ve sonuçlarını değerlendirmenin son derece faydalı olabileceğini kaydetti.
Öğr. Gör. Yavuz, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan “2024 Kamu Sektörü İstihdam Sayıları Raporu” verilerine göre kamuda istihdamda sağlık sektörünün önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. AFSÜ’nün, dört fakülte, üç sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile geleceğin sağlık profesyonellerinin yetiştirildiği sağlık temalı bir üniversite olmasıyla adaylara çok yönlü tercih imkânı sunduğunu belirtti.
Öğr. Gör. Yavuz, coğrafi konumun yaşam maliyetleri, sosyal yaşam ve ulaşım gibi faktörleri etkilediğini hatırlatarak, üniversitenin bulunduğu şehri ve kampüs hayatını dikkatlice değerlendirmenin önemine de değinerek Afyonkarahisar’ın, AFSÜ’ye konumu itibarıyla avantaj sağladığını ve gelişmiş ulaşım ağı ve konaklama imkânlarıyla dikkat çektiğini söyledi.

Bakmadan Geçme