Tepe: Her sözcük bir milletin DNA’sıdır
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan “Türkçemizin Sözlükleri” konulu panel, ANS Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirildi AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanı Arş. Grv. Serdar Karaoğlu’nun danışmanlığında hazırlanan “Türkçemizin Sözlükleri” konulu panele öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan “Türkçemizin Sözlükleri” konulu panel, ANS Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirildi
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanı Arş. Grv. Serdar Karaoğlu’nun danışmanlığında hazırlanan “Türkçemizin Sözlükleri” konulu panele öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
AKÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinde Gürkan Tepe’nin başkanlık yaptığı panelde 3. sınıf öğrencilerinden Sevil Çağlar, Sunay Tekeli, Adalet Odabaşı ve Yasin Çakır konuşmacı olarak yer aldı.
“SÖZLÜK KULLANIMI OLUŞTURULMALI”
Panel öncesinde bir konuşma yapan panel başkanı Tepe, “Sözlük, bir milletin kültürel değerlerinin kayıt altına alındığı ve gelecek kuşaklara aktarıldığı bir araçtır. Dolayısıyla sözlükte bulunan her bir sözcük bir milletin DNA’sını yansıtır. Bu nedenle gelecek kuşaklara kültürel değerlerimizi tam anlamıyla aktarabilmemiz için sözlük kullanımı ve sözlük eleştirisi kültürü oluşturmak son derece önemlidir. Sözlük yapımcısı ve sözlük kullanıcısı arasında sözlükten başka bir bağ bulunmadığı için sözlükler üzerine yapılacak olan eleştiriler ve tanıtımlar, sözlüğün gelişimi ve kullanımı açısından fayda sağlayacaktır. Biz de bundan hareketle milletimizin parmak izi mahiyetindeki sözlüklerimizden bir kaçını sizlere tanıtacağız” dedi.
Panelde konuşmacılardan Sevil Çağlar Şemseddin Sami’nin “Kamus-i Türkî” isimli sözlüğü, Sunay Tekeli Türk Dil Kurumu’ndaki elektronik sözlükler, Adalet Odabaşı Hulki Aktunç’un “Büyük Argo Sözlük” isimli eseri ve Yasin Çakır ise Türkçe Ulusal Derlem veri tabanı ile ilgili bilgiler aktardılar. Panel, katılımcıların sorularının konuşmacılar tarafından cevaplanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe)