• Haberler
  • Genel
  • Temizliğin kuralı kirletmeme – Kocatepe Gazetesi

Temizliğin kuralı kirletmeme – Kocatepe Gazetesi

Çevre Haftası dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi veren Uz. Dr. Lütfi Akgün, çevreyi korumanın en önemli kuralının kirletmemek olduğunu söyledi Çevre Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün, yürütülen programlar ilgili bilgi verdi. Çevrenin korunmasının önemine değinen Akgün, 'Çevre hakkı Anayasamızın 56. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre [&hellip]

Temizliğin kuralı kirletmeme

Çevre Haftası dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi veren Uz. Dr. Lütfi Akgün, çevreyi korumanın en önemli kuralının kirletmemek olduğunu söyledi

Çevre Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün, yürütülen programlar ilgili bilgi verdi. Çevrenin korunmasının önemine değinen Akgün, “Çevre hakkı Anayasamızın 56. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir.” Anayasamız çevre hakkını; devletin ödevi, vatandaşın ödevi ve herkesin hakkı olarak üç açıdan düzenlenmiştir. Gelişen ve değişen dünya düzeninde insanların daha kaliteli, daha uzun ve sağlıklı hayat sürdürebilmeleri, içinde yaşadıkları çevre koşulları ile doğru orantılıdır. Çünkü insan çevresiyle doğrudan ilişki halindedir. Biz doğaya nasıl davranırsak, doğada bize aynı şekilde cevap verir. Doğanın korunması ve daha temiz çevre için öncelikle kirletmeme konusunda davranış farkındalığı oluşturmamız gerekir. Bu farkındalığın sürekliliğini sağlamamız önemlidir. Doğanın korunmasını ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Doğal çevrenin güzelliklerini korumak hepimizin görevidir. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, bizim yükümlülüğümüzdür. Her geçen gün artan sanayileşme ve şehirleşmeyle paralel olarak çevre sorunları da çığ gibi büyümektedir. Doğal çevrenin kirlenmesi tüm insanlığın ortak sorunudur.” dedi.
SİNEK VE HAŞERELERLE MÜCADELE
PROGRAMI 6 AYDIR SÜRÜYOR
Afyonkarahisar’da yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün, sinek ve haşerelerle mücadele programının 6 aydır sürdüğünü hatırlattı. Çevrenin korunmasıyla ilgili yapılması gerekenleri de ifade eden Akgün, “Bu anlamda Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından, diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte yaklaşık 6 aydır “Sinek ve Haşerelerle Mücadele Programı” yürütülmektedir. Program kapsamında İnsan Sağlığını olumsuz etkileyen ve çevreyi kirleten Hayvansal gübrelerin bertarafı ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda ciddi bir başarı sağlanmıştır. Bu başarının sürdürülebilmesi için halkımızın ve üreticilerin destek olması önem arz etmektedir. Bu sayede farkındalık kalıcı hale gelecektir.Bulunduğumuz yeri kirletmeyelim. Bu konuda yapılan çalışmalara katılalım. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suların, bulunduğumuz yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirlenmesine engel olalım. Çevre konusunda alınacak her önlem bizim daha refah hayat sürdürebilmemizi engelleyebilecek birçok sorunu ortadan kaldırır. Her zaman, oluşan sorunların çözümü, alınabilecek önlemlerden daha zor ve maliyetlidir. Hatta çözümü imkânsız hale gelebilir.” şeklinde konuştu.
AKGÜN’DEN ÇEVRE KORUMA ÖNERİLERİ
Doğal çevrenin korunmasının önemine değinerek, alınması gereken bazı önlemlerle ilgili bilgiler veren Akgün, temizliğin kuralının kirletmeme olduğunu kaydetti. Akgün sözlerini şu şekilde tamamladı, “Akar ve durgun sular, insan ve hayvan artıkları ile kirletilmemeli, biriken çöpler hemen kaldırılmalı, hayvansal gübreler kireçlemeli veya sızdırmaz gübre çukurları ile bertarafı gerçekleştirilmeli., zararlı hayvanların, böceklerin ve sivrisineklerin üreyip çoğalmaları engellenmeli, kaliteli yakıt kullanılmalı, yakıtların tam yakılması sağlanmalıdır. Ormanlarda izinsiz ağaç kesilmemeli, ateş yakılmamalı. Fabrikaların zehirli atıkları, kanalizasyon suları ve çöpler akarsulara, göllere ve denizlere akıtılmamalı.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme