• Haberler
  • Genel
  • Temiz enerji hayata geçiyor – Kocatepe Gazetesi

Temiz enerji hayata geçiyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap Afyonkarahisar için hem çevre kirliliğini önlemek, hem de Afyonkarahisar'ın enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak ve Türkiye'de tek olan Afyon Biyogaz Enerji Santrali'ni yerinde incelediler Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner'in incelemelerine bilgi vermek üzere Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi [&hellip]

Temiz enerji hayata geçiyor

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap Afyonkarahisar için hem çevre kirliliğini önlemek, hem de Afyonkarahisar’ın enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak ve Türkiye’de tek olan Afyon Biyogaz Enerji Santrali’ni yerinde incelediler

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in incelemelerine bilgi vermek üzere Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yurter eşlik etti. Tavuk gübresinin alımından işlenmesine ve işlendikten sonra çıkan kaliteli gübre ürününe kadar tesis içerisinde incelemelerde bulunan Vali Hakan Yusuf Güner’e bilgiler veren Yurter; ”2013 yılının Nisan ayında temeli atılan Biogaz ve Enerji Üretim tesisimiz tam kapasite çalıştığında yaklaşık 4,5 megavat saatlik bir enerji üretecektir. Geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlanan tesisimizde şu anda deneme üretimi başlamıştır. Bu tesis şu an itibariyle günde 300 ton tavuk gübresi işlenecek kapasitede olup daha sonraki zaman diliminde yapılacak olan yatırımla hem enerji miktarı, hem de gübre tüketim miktarı artacaktır. Şirketimizin amacı çevre sorunlarını beraberinde getiren ve çoğu tesisin dışarıya atmakta zorluklar yaşadığı tavuk gübresini işleyerek hem elektrik enerjisi, hem de tarım da kullanılabilir gübre haline getirilmesidir” diye konuştu.
Yurter; “İşletmemizde her biri 5 bin metreküp kapasitede olan 4 tane dajestre adı verdiğimiz ilk işleme üniteleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra da her biri 2500 M3 ihtiva eden biogaz depolama ünitelerimiz bulunmaktadır. Bu ünitelerin üretmiş olduğu biogaz diğer gazlardan arındırılmış hale getirilen metanı her biri 1,7 megawatt güce sahip olan sırf bu amaç için üretilmiş özel jeneratörlerde yakılmak suretiyle elektrik enerjisine dönüştürülecektir” dedi.
“YÜREKTEN KUTLUYORUM”
Böylesine önemli bir yatırımın Afyonkarahisar’a yapılmasının her türlü takdire şayan olduğunu belirten Vali Hakan Yusuf Güner; “Bu tesis sadece Afyonkarahisar’ın değil Türkiye’nin gururudur. Burada sadece işletme ortakları değil Afyonkarahisar ve hatta Türkiye kazanmaktadır. Kendi alanında bu denli büyük ve önemli bir tesis ülkemizde ve hatta dünyada bir eşi daha görülmemiştir. Burada yakalanan başarıdan her yerde bahsedeceğim ve buranın daha verimli ve daha etkin çalışabilmesi içinde elimden gelen gayreti de göstereceğim. Bizim suyumuzu, havamızı ve çevremizi kirleten tavuk gübresinin sizler tarafından işlenmesi ve ekonomiye kazandırılması her türlü takdire şayandır. Buraya her konuda örnek gösterilecek ve her konuda desteklenecek bir tesis yapılmış. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, proje sahiplerini de yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme