Temettü Yatırımı Mantıklı Mı?

Borsada işlem gören şirketlerin karlılıklarından bir kısmını hisse senedi sahiplerine dağıttıkları temettü yatırımı mantıklı mı? Temettü yatırımında dikkat edilmesi gerekenler ve daha fazlası.

Borsa, son dönemin revaçtaki yatırım alanlarından biri. Özellikle işlemlerin mobil teknolojilerle birlikte eskiye kıyasla çok daha pratik bir hal alması ve yatırımcılarda artan finansal farkındalık bu noktadaki ilginin arka planında öne çıkanları oluşturuyor.

Borsa yatırımcısı, her geçen gün yeni terimlerle karşılaşırken bunlar arasında temettü de bulunuyor. Peki borsada işlem gören şirketlerin karlılıklarından bir kısmını hisse senedi sahiplerine dağıttıkları temettü yatırımı mantıklı mı? Temettü yatırımında dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte yanıtlar.

TEMETTÜ YATIRIMI MANTIKLI MI?

Borsa yatırımı mantıklı mı sorusuna verilecek yanıt gibi temettü yatırımı mantıklı mı da esasen kapsamlı bir değerlendirmeyi gerekli kılıyor. Neler ön planda, temettü nasıl alınır, nelere dikkat etmek lazım, riskler neler, şirketler neden temettü veriyor, bunların bilinmesi gerekli.

Öncelikle temettü nedir sorusunun yanıtı özetle şirketin 12 aylık mali dönemine tekabül edecek şekilde yıllık karının bir kısmını hisse senedine sahip yatırımcılarına dağıtması şeklinde. Burada karın dağıtılmasında ödeme ise nakit para ya da ek hisse senedi biçiminde olabiliyor.

Temettü, ilgili şirketlerde yıllık yönetim kurulu toplantısında alınan onay ile dağıtılırken amaç, istikrar ve karlılığın kamuoyuna gösterilmesi olarak özetleniyor. Bu arada temettü ödemesi, yıllık (yani yılda bir) ya da dönemsel bazda gerçekleştiriliyor. Ayrıca hisse senedi sahibi, ne kadar hissesi varsa o ölçüye paralel bir temettü alıyor.

Detaylandırmak gerekirse şirket temettü ödemesi olarak 10 TL açıkladı diyelim, yatırımcısı da 100 adet hisseye sahip, bu kapsam dahilinde 100 hisse x (çarpı) 10 adet ve toplamda 1000 TL temettü alır. Peki temettü yatırımı mantıklı mı?

TEMETTÜ NASIL ALINIR?

Burada açıklanması gereken noktaların başında temettünün şirketin elde ettiği yıllık kara ek olarak politikaları ile ilgili de olması. En nihayetinde ise temettü, yatırımcıya kazanım sağlar. Önemli bir kazanç kaynağıdır ve hisse senedindeki fiyat artışlarının yanı sıra ek bir gelir kaynağı oluşturur. Ancak uzun vadeli yatırımcıya fayda sağlayacağı da unutulmamalıdır.

Eğer yatırımcı uzun süreli olarak belirli hisselerini elinde tutuyorsa temettü yatırımı mantıklı mı sorusunun yanıtı evet mantıklıdır. Öte yandan yatırımcıların temettü ödemelerini takip etmesi gerekir. Peki temettü nasıl alınır?

Temettüden yararlanmanın şartı o şirketin hisse senedine yatırımdır. Hisse senediniz varsa temettü alabilirsiniz. Borsa İstanbul’daki şirketler temettü ödemesi yapar. Bu noktada temettü ödemelerinin yapılacağı tarihler şirketler tarafından duyurulur ve hesaplara da genellikle otomatik olarak geçer.

Yatırımcının herhangi bir işlem yapması gerekmez.

Bakmadan Geçme