Telif Haklarının İhlali hapse neden olabilir

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesinde düzenlenen ‘Telif Hakları’ konferansında, Telif Hakları Kanunun ihlalinde hapis cezasına kadar uzanan ağır cezalar olduğu hatırlatıldı Telif Hakları ve Korsanla Mücadele kampanyasını tanıttıAhmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘Telif Hakları’ konferansında, İLESAM’ın Bakanlar Kurulu kararı ile [&hellip]

Telif Haklarının İhlali hapse neden olabilir

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesinde düzenlenen ‘Telif Hakları’ konferansında, Telif Hakları Kanunun ihlalinde hapis cezasına kadar uzanan ağır cezalar olduğu hatırlatıldı

Telif Hakları ve Korsanla
Mücadele kampanyasını tanıttı
Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘Telif Hakları’ konferansında, İLESAM’ın Bakanlar Kurulu kararı ile 1986 yılında kurulduğunu anlatan İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, 50 üniversitede temsilcisi bulunan ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde akademisyen, yazar, şair ve eser sahiplerinin telif haklarını koruyan ve telif hakları bilincinin ülke genelinde artırılması düşüncesi ile yola çıkan birliğin Kültür ve Turizim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Telif Hakları ve Korsanla Mücadele’ projesi kapsamında ‘Telif Hakları’nı anlatmak amacıyla konferanslar düzenlediklerini söyledi.
Kaybettiğimiz dava yok
Telif hakkının çok önemli bir kavram olduğunu ifade eden Genel Başkanı Parmaksız, “Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Mesleki Birliği’nin, kuruluş yılının 1987 olduğu bilinmektedir ama 28 Nisan 1986 yılında resmi başvurusu kabul edilmiştir. 12 Ocak 1987 yılından beri faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve en büyük meslek birliğidir. Başında da ‘Türkiye’ ibaresi bulunan tek meslek birliğidir. Meslek birlikleri, alanlarına göre yazarların, akademisyenlerin, şairlerin veya eser sahiplerinin haklarını korur. Telif haklarını biz neden koruruz? Mesela, bir kitap yazdınız ve bir yayın eviyle anlaştınız. Piyasa çıktı, satılıyor ama bu eseriniz sizden ve yayın evinden izin almadan basılabilir, korsanı yapılabilir. Siz hak kaybına uğrayabilirsiniz. Bu durumda bir avukat tutacaksınız. Bununla ilgili bir sürü masraf yapacaksınız ve yıllarca bekleyeceksiniz. Bu noktada İLESAM, üyelerinin haklarını korumak üzere, onlardan para almadan bütün masraflarını karşılar. İLESAM olarak bugüne kadar kaybettiğimiz dava yok” dedi.
Fikrinizi internetten tasdikleyin
Telif Hakları’nı koruyan 5846 sayılı yasanın “Eser sahibinden izin alınmadan hiçbir kişi ve kurum bir eseri yayınlayamaz, satamaz, onu çoğaltamaz.” hükmünü hatırlatan Parmaksız, “Bulduğunuz orijinal bir fikri çevrenizdekilerle paylaşırsınız. Ancak yarın bir gün bir başkası bu fikrinizi hayata geçirdiğinde hak talep edemezsiniz. Çünkü o fikrin size ait olduğuna dair elinizde belge yoktur. 5846 sayılı yasa diyor ki, ‘Bir eserin sahibi, onu ilk yayınlayandır.’ Yaşı ne olursa olsun herkes bulduğu orijinal fikri ya da yazdığı eseri, sadece 5 liraya internet üzerinden kendi kendine tasdik yapabiliyor. 2006 yılında çıkarılan ‘Elektonik İmza ya da Mobil İmza Kanunu ile kendi kendinize eserlerinizi, dokümanlarınızı internet üzerinden tasdikleyebilirsiniz. Devlet izniyle hazırlanmış olan www.tasdix.com adlı internet sitesinden türü ya da boyutu ne olursa olsun eserlerinizi ya da dokümanlarınızı tasdikleyebilirsiniz. Bu şekilde tasdiklenen dokümanlarınızı yaratıldığı tarihi belgelendirmek için notere gitmenize gerek kalmaz.” diye konuştu.
Parmaksız 5846 sayılı yasanın yaptırımlarının ağır olduğunu ifade ettiği konuşmasını şöyle tamamladı, “Bir şiir, bir cümle, bir fikir deyip geçmeyeceksiniz. Telif Hakları Kanunun ihlalinde hapis cezasına kadar uzanan ağır cezalar var. Bugüne kadar hapis cezası verilmedi ama yüksek miktarlarda para cezaları söz konusu”

Bakmadan Geçme