Teleferik projesi masaya yatırıldı

Belediye Meclisi Mart ayı toplantı gündemine Teleferik Projesi ağırlığını koydu. Muhalif kanadın kaygılarını dile getirdiği proje Fen İşleri Müdürü Onur Sadioğlu tarafından detaylarıyla anlatıldı Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nin Mart ayı toplantısı 2 Mart Pazartesi akşamı Meclis Toplantı Salonunda Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in Başkanlığında yapıldı. Zeybek, İdlip şehitlerine Allah'tan rahmet dilerken toplantı öncesi şehitlerin ruhuna ithafen Fatiha [&hellip]

Belediye Meclisi Mart ayı toplantı gündemine Teleferik Projesi ağırlığını koydu. Muhalif kanadın
kaygılarını dile getirdiği proje Fen İşleri Müdürü Onur Sadioğlu tarafından detaylarıyla anlatıldı

Haber

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısı 2 Mart Pazartesi akşamı Meclis Toplantı Salonunda Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Başkanlığında yapıldı. Zeybek, İdlip şehitlerine Allah’tan rahmet dilerken toplantı öncesi şehitlerin ruhuna ithafen Fatiha okundu. Meclis Salonu Ayyıldızlı bayraklarla donatılarak TSK’nın Bahar Kalkanı Harekâtı’na destek verildiği belirtildi.
PEŞİN ÖDEMEDE MEZARLARDA YÜZDE 10 İNDİRİM
Bir önceki toplantıya ait tutanak özeti okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. Bayraktepe Mezarlığında 34 ve 35 paftalarda düzenlenmesi yapılan boşta bulunan kapalı mezar yerlerinde göz başı (tek kişi) 5 bin TL biri peşin 9 ay eşit taksitle peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanarak 4 bin 500 TL olarak belirlenmesi uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek Bayraktepe Mezarlığı’nda yeni bir düzenleme yapıldığını güzel ahenkli olması için yapılı hazır mezarlar oluşturulduğunu belirtti. Zeybek, arsa olarak alıp mezarı kendisi yaptırmak isteyenlere sadece arsa satışının da yapılabileceğini kaydetti.
SELÇUKLU’NUN GÜNEYİNDE İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
Selçuklu Mahallesi’nin güneyinde kalan bölgede nüfus artışına paralel ticari alana olan ihtiyaç artışı nedeniyle bölge halkının ihtiyacını karşılayabilmek için söz konusu yerde imar plan düzenlemesi yapılması gerektiği gerekçesiyle plan değişikliğini uygun gören Bayındırlık ve İmar komisyon raporları kabul edildi. Kaldırılan park alanına eş değer Akarçay Reklarasyon alanındaki Belediye hizmet alanından karşılanıp yeşil alan bütünlüğü sağlanacak.
YANGIN VANALARI İMAR PLANLARINA İŞLENECEK
Esentepe Mahallesi 4276 ada, 1 parselin bulunduğu alanda imar plan tadilatı yapılmasına karar verildi. Bu alanın imar planında resmi alan olarak planlandığı İl Sağlık Müdürlüğü talebi Milli Emlak Müdürlüğü’nün uygun görüşüyle bu alanın sağlık tesis alanına dönüştürülmesine karar verildi. Mevcut sağlık tesisi alanı da takas şartıyla resmi alana dönüştürülecek. Selçuklu Mahallesi 1070 ada, 1 parselde imar plan tadilatı yoğunluk artış talebi eşitlik ilkesine aykırı görüldüğü için komisyonca uygun görülmedi. Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince yangın vanalarının imar planlarına işlenmesinin kamu yararına olduğu için kabulüne karar verildi.
BEDESTEN’DEN ADLİYE’YE AKTARIM TALEBİ REDDEDİLDİ
Bedesten Taksi Durağındaki 03 T 0033 ticari plakalı hattın Adliye Taksi Durağına aktarılması talebini uygun görmeyen Trafik Komisyonu raporu oybirliği ile kabul edildi. Demirçevre Mahalle güzergâhında düzenleme yapılması talebi gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar Meclis gündemine gelecek. S.S. 33 Nolu Termal Kooperatife kayıtlı esnafların mağduriyetlerinin giderilmesi adına Trafik Komisyonunca hazırlanan Özdilek minibüslerinin 2. İsmet İnönü Caddesi üzerinde çalışan 14 adet aracın 8 araca düşürülmesine karar verildi. Çalışma güzergâhı; 2. İsmet İnönü Caddesinden şehir merkezine giriş, duraktan çıkış, Prof. Dr. Veysel Eroğlu Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı, İsmet İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Turgut Özal Caddesi, Özel Park Hayat Hastanesi, AFSÜ Hastanesi, AFİUM’a varış, şehir merkezine dönüş şeklinde olacak.
BAĞ-KUR BİNASI MEKANİK OTOPARK OLACAK
Toplantıda Burmalı Mahallesinde bulunan Bağ-Kur Müdürlüğü’nün Çok Katlı Mekanik Otopark Alanına dönüştürülmesini uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Alanın otopark ihtiyacının karşılanması için katlı otopark yapılması için alınan kararla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eski Bağ-Kur binasının olduğu yeri Afyonkarahisar Belediyesi olarak satın aldıklarını söyledi. Zeybek, “Bu alanı Uzun Çarşı’daki trafik yoğunluğunu azaltalım diye mekanik otopark yapma düşüncemiz var.” dedi.
İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ’NE EK BİNA YAPILACAK
AKÜ Ahmet Karahisari Kampüsü İslami İlimler Fakültesi’ne ek bina yapılabilmesi için kitle nizamın imar planlarına işlenmesi için kaldırılan yeşil alanın kuzey batıda üniversite alanında eş değer olarak kampus yapılması şartıyla komisyonun uygun gördüğü imar plan tadilatına oybirliği ile karar verildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, bu alanın sit alanı olduğunu Anıtlar Kurulu’ndaki yetkililerin ret kararı almamaları için yerinde inceleme yapmaları yönünde talepte bulunduklarını kaydetti. Zeybek, yetkili heyetin geçtiğimiz hafta yerinde incelemeler yaptığını ve çalışmaya izin verildiğini açıkladı. Akçin Mahallesi 308 ada, 22 numaralı parselden çevre yoluna bağlantı kurularak tır ve kamyon parkına giriş-çıkış yapılabilmesi için imar plan değişikliği yapılması talebi Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünden uygun görüş alındıktan sonra tekrar meclis tarafından değerlendirilecek.
MUHALEFET TELEFERİK PROJESİNİ SORDU
Mart ayı Meclis Toplantısında dikkat çeken konulardan bir tanesi de Meclis Başkanlığı’na verilen bir önerge oldu. Teleferik Projesi ile ilgili şartnameyi ve projenin nasıl yapılacağı, seyir terasının nereye yapılacağı, kış şartları göz önüne alındığında yıllık 140 bin yolcu garantisi verilirken hangi kriterler göz önüne alındığına dair kamuoyunun bilgilendirilmesi ve konunun yeniden gözden geçirilmesi talep edilen önergede İbrahim Meydanoğlu, Hasan Akyalçın, İrfan Özsandık, Murat Çelikbaş’ın imzaları var.
TELEFERİK İHALE AŞAMASINDA
Millet İttifakının üyelerince verilen önerge doğrultusunda Teleferik Projesi hakkında Fen İşleri Müdürü Onur Sadioğlu bilgi verdi. Teleferik Tesisinin Erdal Akar Parkı bölgesinde Karahisar Kalesinin üst kotuna, bayrak direğinin alt kotuna kurulacak bir sistem olarak ifade eden Sadioğlu, “Yaklaşık 590 metre uzunluğunda bir sistem kurulacak. Bu sistemle birlikte Kale üst kotunda çevre düzenlemesi ve kafeterya tesisi yapımı olacak. Bunların hepsinin avam projeleri kurul tarafından onaylandı. Alt kotta satış üniteleri ve alt kottaki tesisimiz olacak. Bununla ilgili biz daha önceden bu ihaleyi yapmıştık. Ancak yatırımcı firma işe ekonomik durumlardan dolayı başlayamadı. Bu nedenle sözleşmeyi fesh edip teminatı irat kaydettik. Şimdi nasip olursa tekrar 4 Mart Çarşamba günü bunun ihalesi yapılacak. Fizibilite çalışması önceden yapılmıştı. Biz bunu tekrar güncelleyip yaklaşık maliyetini oluşturduk. Öncelikle tesis maliyet bedeli ortaya çıktı. Birde bunun işletme bedeli oldu. Bunu 15 yıllık süre ile hesapladığımızda yaklaşık 40 milyona yakın bir bedel tutuyor. Tesis maliyeti artık yıllık işletme bedelleri 15 yıllık yaklaşık 40 milyon TL’ye yakın bir bedel çıkıyor.” diye konuştu.
GARANTİ BİLET SÜRESİ 15 YIL, TESİS İŞLETME SÜRESİ 25 YIL
Teleferik Tesisinin 15 yıllık süreçte 15 günlük bakım süresiyle birlikte yıllık 350 gün çalışacağını anlatan Sadioğlu, “15 yıl süre ile toplam çalışma süresini hesaplayarak maliyetten geriye dönük hesap yaptığımızda bilet ücretlerini Afyon şartlarını göz önüne alarak belirlediğimizde geçtiğimiz toplantıda kararı 15 TL üzerinden aldık. Hesabımızı yaptığımızda biz günlük 500 bilet garantisi vererek biz bu tesisi 15 yılda yıllık taksitle elde etmiş konuma düşüyoruz. Biz güvenli tarafta kalarak 400 bilet garantisi verdik. Yıllık taksitle hesabımıza göre 500 bilet garantisiyle hiç kimse binmemiş olsa elde edecektik. Biz bunu 400 bilet garantisi olarak verdik. Bence bu tesisin günlük 400 kişiden fazla kapasitesi olacaktır. Fizibilite çalışması 3 yıl öncesinde yapıldı. Garanti bilet süremiz 15 yıl, tesisi işletme süremiz 25 yıldır. Bilet fiyatı sabit olmayacak. Fiyat artışı Meclisimizin takdirindedir. Sonuçta güç bizim elimizdedir. Alt kotta ve üst kotta kurulacak tüm tesislerin artı teleferik tesisinin toplam cirosunun yüzde kaçını bize vereceğini biz yarışma usulü ile bu ihaleyi yapacağız. Tüm tesislerden toplam cirosunun yüzde kaçını bize teklif edileceği üzerinden kapalı zarf usulü ile 4 Mart’ta ihale yapacağız. Bir noktada biz bu tesise ortağız.” şeklinde konuştu.
TAŞER: PROJE TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Teleferik Tesisini hiç kimsenin kullanmaması halinde bile 15 yılda Afyonkarahisar Belediyesi’nin tesisi almış olacağını aktaran Sadioğlu şöyle konuştu: “Yaptığımız hesaplara göre her halükarda kardayız. Kira oranı da her yıl firma tarafından arttırılarak ödenecek. Şu anda dosya alan firmalarda vardır. Şimdilik sayısını söylemiyorum.” Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Hüsnü Taşer, Teleferik yatırımının Afyonkarahisar için önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Taşer, “Teleferik yatırım şehrin algılanması tarihi dokunun yukarıdan izlenmesi açısından güzel bir yatırımdır. Ben hala tereddüt yaşıyorum. Günlük 500’de kalmayıp sayı 400’e dahi düşse şehre gelen turistin kullanımıyla, yıllara sari olarak burayı kullanan yerli halkın kullanım adedi azalacaktır. Bu noktada hazır ihalesi yapılmadan projenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tarz taahhütler ülkemizin birçok yatırımında kullanıldı ve bu sayılara ulaşılmayınca halkın, Belediyemizin cebinden kaynak aktarımı sözkonusu olabilir. Bu riske girmemek gerektiğini düşünüyorum. 400 sayısının tekrar gözden geçirilmesinin dikkate alınmasını istiyorum.” dedi.
ŞEHİR TİYATROSU
BİRİMİ KURULACAK
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Şehir Tiyatrosu Biriminin kurulması oy birliği ile kabul edildi. Konu hakkında bilgi veren Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Belediye Tiyatrosu’nun son 6 aylık oyunlarında 14 bin izleyiciye ulaşıldığını, bu durumun Tiyatrolar Birliği’nce de ödüllendirildiğini söyledi. Akar, festivallere katılım, hemşehrilerin yüzünü ağartma noktasında faaliyetlere katılım kolaylığı açısından Şehir Tiyatrosu kurulmasının önem taşıdığını açıkladı. Ayrıca Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde “Kültür Sanat Akademisi” kurulması ve yönetmeliğinin mecliste görüşülmesi teklifini Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu değerlendirecek. İl Özel İdaresine tahsis edilen mülkiyeti Belediye’ye ait imar planında Temel Eğitim Alanı olarak ayrılan Çetinkaya Mahallesi 3110 ada, 1 parsel numaralı 7.903,00 metrekarelik taşınmazın süresi içerisinde tahsis amaçlı yatırım başlamaması nedenli tahsisin iptaline karar verildi.
ŞEHRE 82 ENGELLİ ARACI KAZANDIRILACAK
Belediye Başkanı Yardımcısı Süleyman Karakuş, 13-15 Şubat tarihlerinde görevli olarak üç gün boyunca Belçika’nın başkenti Brüksel’de Afyonkarahisar Belediyesi’ni temsil ettiğini kaydetti. Emirdağlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Brüksel’de düzenlediği yardım gecesine de katıldığını aktaran Karakuş, bağışlarla 82 adet engelli aracı toplanıldığını işlemlerin devam ettiğini Afyonkarahisar’a 82 engelli aracın kazandırılacağı bilgilendirmesini yaptı.
MUHALEFET ÖNERİLERDE BULUNDU
Millet İttifakının İYİ Parti Grup Başkanı İrfan Özsandık söz alarak önerilerde bulundu. İdlip şehitlerimizi rahmet ve minnetle andığını dile getiren Özsandık şöyle konuştu: “Şehitlerimizin geride bıraktığı ailelerine, sevdiklerine sabırlar diliyorum. Belediye Başkanımıza da kayınvalidesinin vefatı nedeniyle taziyemizi bildiriyoruz. Bazı yaya yollarında yarım silindir şeklinde dubalarla araç çıkmalarının sağlandığını görüyoruz. Esnaf ve halk bundan şikâyetçidir. Bombeli kaldırımlarda yaşlılar, kadınlar ve çocuklar düştüklerini söylüyorlar. Takdir Belediyemizin takdirindedir. Dubaların kaldırılması yararlı olacaktır diye düşünüyoruz. Atatürk Lisesi yanındaki alan kamyon ve otobüs garajı olarak bedava kullanılıyor. Gelirin belediyemize katkısı olacağını düşünmüyorum. Ama o çirkinlikte ortadan kaldırılmalıdır düşüncesindeyim. Özel mülkiyet ise bir şey demek mümkün değildir. Afdora’da Belediyemizin sanırım 10 dairesi var. Bu dairelerin boş durması Belediyemizin 35 bin TL’lik kaybına neden oluyor. Aidat, yakıt kaybının önüne geçilmesi gerekiyor. Bankalar Caddesi’nde otoparkın kaldırılması trafik akışına katkı sağlayacaktır. Bir önceki toplantı tutanak özetinin toplantılarımızda zaman kaybı olmaması için madde madde okunmadan oylanması yararlı olur kanaatindeyiz. Kültür Müdürlüğü önünde kokoreç satan kişinin çevrenin şikâyet ettiği kokunun önüne geçilmesi için dükkân tutması yaptırımı uygulanmalıdır.”
Millet İttifakı Belediye Meclis Üyelerinden Harun Sağlam’a da babasının vefatı nedeniyle başsağlığı dilekleri iletildi. Meclis Üyesi Mustafa Albay’ın yurt dışında olması nedeniyle bildirdiği mazereti kabul edildi. Meclisin Nisan ayı toplantısı 1 Nisan Çarşamba akşamı saat 18:30’da başlayacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme