Teknoloji ile hayvancılık bu Fuar'da buluştu

Afyonkarahisar Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı'nın resmi açılış töreni yapıldı. Törenin açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Türkiye Damızlık Koyun Keçi [&hellip]

Afyonkarahisar Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı’nın resmi açılış töreni yapıldı. Törenin açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, birlik başkanları, kooperatif başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda Afyonkarahisarlı katıldı.
TUTULMAZ, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Afyonkarahisar Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarının açılışı sırasında konuşan Vali Tutulmaz; “Afyonkarahisar olarak güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu ve gururunu taşıyoruz. Geçen hafta tarım makinaları ile ilgili bir fuarımız vardı. Bu hafta ise ilimizin önemli meşguliyet ve gelir kaynaklarından biri olan hayvancılık fuarını açıyoruz. Bu fuara emeği geçen başta Borsa Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.
TEKNOLOJİ, TARIMDA
 KULLANILMALI
Tarım ve hayvancılık olmadan diğer alanlarda gelişmenin ve ilerlemenin mümkün olmadığını vurgulayan Vali Tutulmaz; “Sadece sanayi ile ayakta kalabilen bir toplum yok. Batıdaki toplumlara yani gelişmiş, sanayisi ilerlemiş ve geliri iyi olan ülkelere baktığımızda o ülkelerin hayvancılıkta da ileri olduğunu görüyoruz. Hayvancılıkta ileri olmasının sebebi teknolojiyi hayvancılık ve tarım alanında kullanmalarıdır. Bu fuarda onun için önemlidir. Teknoloji her geçen gün ilerlemektedir. Buna bağlı olarak hayvancılık alanında da teknoloji gelişmektedir. Bu da birim alanda ve birim sayıda hayvanlarda alınan verimin artmasını sağlamaktadır. Teknoloji aynı zamanda çiftçilerimizin işini kolaylaştırır. Teknolojinin gelmesiyle üreticilerimizin işi kolaylamıştır” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR
GÜNDEN GÜNE BÜYÜYOR
Üretim miktarımızın arttığının altını çizen Vali Tutulmaz; “Üretimimizin artması ilimiz adına da ülkemiz adına da önemlidir. Günden güne büyüyen Afyonkarahisar’ımızı tanıtırken bir sloganımız var. Diyoruz ki mermerin, termalin, zaferin ve lezzetin merkezi. Bu lezzeti sağlayanda hayvancılık ve tarımdan elde ettiğimiz ürünlerdir. Bu lezzetin devam edebilmesi ve kalitenin artırılması bu tür gayretlerle ortaya çıkacaktır.  Bu fuarda üretici ve tüketiciler buluşacaklar, bununla birlikte yenilikler artacak, ümitler artacak, üretim artacak ve gelir artacak” dedi.
ÜRETİMİN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR
Vali Tutulmaz; “Günümüzde üretimin önemi daha da büyüktür. Bu anlamda üreticilerimizi desteklemeliyiz. Hayvancılık ve tarım alanında verimin artması adına da teşvikler yapılmalıdır. Devletimiz üreticilerimize bu anlamda birçok destek ve teşvikler sağlamaktadır. Son yıllardaki gelişmede bu teşviklerin sonucudur. Teşvikler arttıkça da markalar artacak ve buna bağlı olarak ta verim artacaktır. Ben Afyonkarahisar Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarının gerçekleştirilmesinde ve yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ulusal anlamda ülke çapında ses getirmesi dileğiyle fuarımızın ilimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler de “50 bin metrekare alan üzerine kurulu dünyanın en iyi 3 Canlı Hayvan Borsası tesisinden biri ortaya çıktı. İnsanoğlu, hayal ettiği müddetçe yaşar. Bizler hayalimizi gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Bundan sonra da tesisin atıl kalmaması için el ele verme zamanıdır. Afyonkarahisar Ticaret Borsası olarak biz bu taşın altına tüm varımızı koyduk, çözümün devamı için sektör paydaşlarını da taşın altına el atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HAKSIZ
REKABETE KARŞI ÖNLEM ALINMALI
Mühsürler, böyle tesislerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu tür güzide tesislerin öteki pazarlarla rekabet edebilmesi için korunması gerekmektedir. Eski pazarlardaki çağdışı uygulamalar olduğu sürece bu tesisin rekabet şansı yoktur. Bu nedenle Hayvan Pazaryerleri ile ilgili kanuni düzenlemeye gidilmeli, Hayvan Pazaryerleri’nin kurulması ve işletmeciliği ile ilgili kriterler yeniden belirlenmelidir. Ticaret Borsaları’nın kuracağı ve sektördeki paydaşların da katılımıyla işleteceği canlı hayvan borsalarında işlem gören canlı hayvan için Bağ-Kur, mera fonu, stopaj gibi kesintilerin sıfıra indirilmesi, canlı hayvan ticaretindeki sorunların çoğunu ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.
“KURDELAYI
CUMHURBAŞKANIMIZ KESSİN”
Canlı Hayvan Borsası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasını umduklarını kaydeden Mühsürler, “Bu tören, tesisimizin açılışı için değil, tesisimizin tanıtımını sağlamak ve paydaşlarımızı da bu tesislerimize alıştırmak için düzenlenmiştir. Umut ediyorum, önümüzdeki aylarda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile açılış kurdelamızı kesmek bizlere nasip olur” dedi.
TİCARETİN DE
MERKEZİ OLACAKSINIZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak da şu ifadeleri kullandı:
“Afyonkarahisar, hayvancılıkta önder olan bir ilimiz. Yolların kesişme noktası olduğu gibi umuyorum ki ticaretin de, bereketin de kesişme noktası olur. Fuarlar, düzenlendiği şehre katkı yapar. Alıcı ile satıcının buluştuğu bir alandır, sergidir. Tarım ve hayvancılık, bilgi, teknoloji ve üretim isteyen bir alandır. Herkes çobanlık yapamaz, herkes üretim yapamaz. Fuarlar, o alanla ilgili gelinen gelişmelerin sergilendiği alandır. Tarım sektörünün mutlak surette dünyada olduğu gibi ülkemizde de desteklenmesi gerekiyor. Destekleniyor da.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap’ın da konuşmalarının ardından Fuar için yakılan çoban ateşi ziyaret edildi. Programın devamında fuar içerisinde yer alan stantları ziyaret eden Vali Tutulmaz, firma yetkilileri, üreticiler ve işletme sahipleri tarafından bilgilendirildi. Yumurta üretiminde kullanılan cihazlarını incelerken açıklamada bulunan Vali Tutulmaz; “Afyonkarahisar ülke çapında yumurta üretiminin merkezi olduğu gibi, yumurta üretiminde kullanılan ileri teknolojideki cihazlarında merkezidir” dedi.
ELEKTRONİK İHALE YAPILDI
Stant ziyaretlerini tamamlayan Vali Tutulmaz, Türkiye’nin en büyük ve en modern Afyonkarahisar Canlı Hayvan Borsasının içerisinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların açık artırma merkezine geçti. Elektronik ortamda, açık artırma yoluyla büyükbaş hayvanların satışına iştirak eden Vali Tutulmaz,  fuardaki katılımcılara kendi eliyle kavurma et ve pilav ikramında bulundu. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme