• Haberler
  • Genel
  • 'Teknoloji ile birbirimize yabancılaştık' – Kocatepe Gazetesi

'Teknoloji ile birbirimize yabancılaştık' – Kocatepe Gazetesi

İl Müftüsü Burhan İşliyen, teknolojinin yanlış kullanımı dolayısıyla insanların birbirine yabancılaştığını aktardı İl Müftüsü Burhan İşliyen, Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in hazırladığı programa konuk oldu. Programda yaptığı konuşmada teknolojinin yanlış kullanıldığını aktaran Müftü İşliyen, 'Teknolojinin gelişmesinin insanlara sağladığı bir takım avantajların yanı sıra toplumlarda bazı olumsuzlukların da yaşandığına işaret eden İl Müftüsü Burhan [&hellip]

“Teknoloji ile birbirimize yabancılaştık”

İl Müftüsü Burhan İşliyen, teknolojinin yanlış kullanımı dolayısıyla insanların birbirine yabancılaştığını aktardı

İl Müftüsü Burhan İşliyen, Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırladığı programa konuk oldu. Programda yaptığı konuşmada teknolojinin yanlış kullanıldığını aktaran Müftü İşliyen, “Teknolojinin gelişmesinin insanlara sağladığı bir takım avantajların yanı sıra toplumlarda bazı olumsuzlukların da yaşandığına işaret eden İl Müftüsü Burhan İşliyen, “Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte aynı evin içerisinde birbirine yabancılaşan bireyler oluşmaya başladı. Yani baba, anne ve evlatlar arasında iletişimde ciddi sıkıntılar görülüyor. Adeta aile bireylerinin birbirini dinleyecek, anlayacak zamanı kalmadı. Aile içi iletişimi konuştuğumuz bir konferans esnasında katılımcılara babaların akşam eve geldiğinde en çok hoşlandığı, elinden hiç bırakmadığı şey nedir diye bir soru sordum. Tüm salondan istinasız kumanda cevabını aldım. Bu sene Hac’da da hacılarımızın akıllı telefonu ellerinden bırakmadıklarını gözlemledim. Cep telefonu, internet, televizyon bizi birbirimizden koparır hale geldi. Eskiden televizyonun yayına yeni başladığı zamanlar tüm mahalle televizyon olan evde toplanır ve yayınları izlerdik. O zaman hiç değilse insanlar aynı ortamda bulunuyordu. Şimdi bu durum da kalmadı” dedi.
SINIRLAR KOYULMALI
Aile bireylerinin her birinin teknoloji ile ilgili ayrı bir meşgalesi olduğunu belirten İşliyen, “Tüm aile bireyleri tek başına odasına çekilip internete giriyor veya televizyon izliyor, cep telefonlarıyla uğraşıyor. O tek kanallı dönemleri adeta özler hale geldik. Belki o zamanda sohbet yoktu ama hiç değilse aynı ortamdaydık. Anne mutfakta, baba salonda ayrı televizyonlar izliyor. Çocuklar kendi odalarında internetle meşgul oluyorlar. Aynı duvarlar arasında, aynı çatının altında birbirine yabancılaşan aile bireyleri durumuna geldik. Birbirimize yabancılaşıyoruz. Buna mutlaka tedbir almamız lazım. Televizyon, internet ve telefondan uzak yaşayalım demiyoruz. Bunlar toplumun gerçeği. Ama bunlara sınırlar koymalıyız” diye konuştu.
SEVGİ VE MERHAMET TESİS EDİLMELİ
Aile içindeki diyalogun geliştirilmesi gerektiğini belirten İşliyen, “Ailede olmazsa olmaz iki kavram sevgi ve merhamettir. Aile içerisinde sevgiyi çoğaltacak yollar aramak lazım. Bunun için konuşmak yani diyalog gereklidir. Sevgiyi çoğaltacak fırsatlar bulmalıyız. Birbirimize zaman ayırabilmeliyiz. Çocuğumuzun, eşimizin izlediğimiz programlardan, dizilerden milyon kere daha kıymetli olduğunu unutmamalıyız. Her birimizin ailemiz hayattayken onlarla geçirdiğimiz zamanın çok kıymetli olduğunu farkına varmamız gerekiyor. Bunun için teknolojiye sınırlar koyulabilir. Evde aile buluşma saatleri tanzim edilebilir. Çayı birlikte içelim, sohbet edelim diyelim. Birbirimizi dinleyelim, anlayalım. Evlerimizde aile meclisleri olsun. Ben bunu öneriyorum. Herkes tek başına olmasın. Teknolojiden gerektiği gibi, yerli yerinde faydalanmamamızı söyleyebiliriz. Bir teknoloji ahlakı oluşturmamız gerekiyor” şeklinde değerlendirmede bulundu” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme