TEKNOFEST'in Kritik Aşamasına Afyon İmzası
AKÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığında görev yapan Öğr. Gör. Mehmet Yalvaç, Afyonkarahisarlı bilim insanları olarak TEKNOFEST için önemli bir hizmete imza attıklarını belirtti.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında görev yapan Öğr. Gör. Mehmet Yalvaç, iki önemli projeye imza attıklarını belirtti. Yalvaç, “Bir Ar-Ge firması olan MY Otomasyon, Afyon Kocatepe Üniversitesi A.N.S. Kampüsünde yer alan Zafer Teknopark bünyesinde 2018 Ocak ayında kuruldu ve bugüne kadar da birçok proje geliştirdi. Bu projelerden önde gelen ve Teknopark çatısı altında geliştirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 2 projemizin altını çizmek isterim: Bunlardan birincisi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakülteleri için 2018 yılı içerisinde geliştirilen Kartlı Öğrenci Yoklama Sistemi.
Bu projemiz, çoklu sınıf mevcutlarında (300~350 kişi) ıslak imza gerektiren yoklama listesinin ders sonunda dahi tamamlanamama durumunun ortadan kaldırılması amacıyla geliştirilmiştir. Sistem, üniversite tarafından öğrencilere kayıt sonrası adlarına düzenlenmiş olarak teslim ettiği NFC (Yakın Alan İletişimi) tabanlı kimlik kartlarını baz alarak çalışmaktadır. Amfi/derslik ve laboratuvar girişlerine konumlandırılan ve donanım tasarımı tamamıyla firmamıza ait olan kameralı kart okuyucu cihazlar sayesinde yoklama alma işlemi dijitalleştirilmiştir. Bu kart okuyucu cihazlar, web servisleri aracılığı ile yine kuruma konumlandırılan sunucuya erişebilmekte tüm verilerin güncel tutulmasını sağlayabilmekteler” dedi.
HERKES İÇİN KOLAYLIK SAĞLIYOR
Kart okuyucu cihazların yaptığı işlemleri depolayabildiklerini kaydeden Yalvaç, “Sunucu ile olan iletişimin olası kesilmesi durumlarında ise bu kart okuyucu cihazlar gerçekleştirdiği tüm işlemleri kendi yerel veritabanlarında depolayabiliyor ve ağ bağlantısı tekrar aktif olduğunda sunucuyla senkronizasyonlarını gerçekleştirebiliyorlar. Kısacası tamamen eksiksiz yerli bir IoT (Nesnelerin İnterneti) çözümü. Sistemin 3 farklı kullanıcı ara yüzü bulunmakta: Öğrenci, Öğretim Elemanı ve Fakülte Yönetimi ekranları. Öğrenciler kendi PC’lerinden veya mobil cihazlarından devamsızlık durumlarını takip edebiliyorlar. Öğretim Elemanı ise o anda derslikte kimlerin olduğunu görebiliyor ve dönem sonunda her bir ders için devam zorunluluğu olan ders saatinin altında kalan öğrencileri listeleyebiliyor. Fakülte Yönetimi yetkilileri ise her bir derslik cihazı için tüm detaylı ayarlamaları yapabildiği gibi bu cihazlarda yüklü olan haftalık ders programlarını düzenleyebiliyor ve sisteme erişebilecek Öğrenci ve Öğretim Elemanlarının kontrolünü sağlayabiliyorlar. Bununla birlikte kartını unutan, kaybeden öğrenciler için sistemde bulunan Ödünç Kart havuzunu da yine Fakülte Yönetimi yetkilileri kontrol edebiliyorlar” şeklinde konuştu.
BİR AFYONKARAHİSAR MARKASI
Öğr. Gör. Mehmet Yalvaç, imza attıkları ikinci projenin ise TEKNOFEST ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Yalvaç, “İkinci önemli projemiz ise; TÜBİTAK’ın her yıl TEKNOFEST çatısı altında gerçekleştirdiği Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması Süreç Yönetim Sistemi için TÜBİTAK’a yazılım hizmetinin tarafımızca sağlanmış olmasıdır. Bu yarışma 2016 yılından beri ülkemizde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmektedir. 2019 yılından bu yana ise TÜBİTAK’a bu konuda ‘bir Afyonkarahisar markası’ olarak hizmet vermekteyiz. Geliştirmiş olduğumuz bu yazılım sayesinde takımların ilk başvurularını yaptığı aşamadan tutunda, hakemler tarafından yapılan tüm değerlendirmeler, yarışma sahasındaki tüm süreçler ve sonuçların ilan edilmesine kadarki tüm işlemlerin bu platform üzerinden gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Bunun içinde platform, çoklu kullanıcı ekran desteğine sahip” ifadelerini kullandı.
"AFYON'U GURURLA TEMSİL EDİYORUZ"
Yalvaç, açıklamasına şöyle devam etti:
“Takımlar için ayrı, TÜBİTAK tarafından sahada görevlendirilen Danışma ve Değerlendirme Kurulu (DDK) üyeleri için ayrı ve tüm süreci yönetmek ve izlemek ile yetkilendirilmiş olan TÜBİTAK yetkilileri için ayrı yönetim ekranları bulunmakta. Bunula birlikte Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları 19 yıldır yine TÜBİTAK tarafından ülkemizde düzenlenmektedir. 2023 yılında bu yarışma için de yine TÜBİTAK’a süreç yönetimi konusunda hizmet vermiş bulunmaktayız. Şehrimizin termal turizm, gıda ve mermer gibi birçok sektörde ulusal ve uluslararası tanınırlığının yanında, yazılım teknolojileri alanında da farkındalık oluşturmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu amaç doğrultusunda büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyor, şehrimizin adını hak ettiği şekilde gururla temsil ediyoruz.”