Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Teknik öğrenciler Şeker’i tanıdı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Teknik öğrenciler Şeker'i tanıdı

Afyon Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji 10. Sınıf öğrencileri Teknik Gezi kapsamında Afyon Şeker Fabrikası’nın laboratuvar, makine bölümü, elektrik ve otomasyon sistemlerinin yer aldığı üniteleri yerinde incelediler. Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem’in daveti üzerine fabrikaya bir ziyaret düzenleyen öğrenciler fabrikanın ünitelerini tek tek gezerek çalışmalar ve işleyişi hakkında teknik bilgi aldılar.
Öğrencilerine eşlik eden Kolej kurucusu Önder Artuk, Usta Öğretici Veysel Dinç, Gıda Teknolojisi Öğretmeni Kübra Paytoncu, Elektrik – Elektronik Öğretmeni Mücahit Yılmaz, Makine Öğretmeni Öner Özkan ve Tarih Öğretmeni Gülsüm Deveci mühendisler eşliğinde fabrikayı baştan sona gezdiler. Şeker pancarının fabrikaya alınması, pancarın işlenmesi ve şekerin çıkartılmasının ardından, toz şeker üretiminin her safhasını dikkatle izleyen öğrenciler, en önemli gıda maddelerinden biri olan şekerin serüvenini bizzat öğrenme imkânı buldular.
“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Teknik gezinin tamamlanmasının ardından öğrenciler ile bir araya gelen Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, öğrencilerin kendisine yönelttiği sorulara da yanıt verdi. Fabrika hakkında genel bilgiler de veren Altunkalem; “1977 yılında fabrikamız üretime girmiş, günlük 7 bin 200 ton pancar kesimi kapasitesine sahiptir. Yaklaşık 100 ile 120 gün arası kampanyalar vardır. Bu süreç içerisinde yaklaşık 800 bin ton pancar kesimi mevcuttur. Bunun 80 bin ile 100 bin ton arasında şeker üretmekteyiz. Türkiye ekonomisine katma değer olarak 400 milyon TL katkı sağlıyoruz” dedi.
“ARA ELEMANLARA İHTİYACIMIZ VAR”
Türkiye’nin en fazla kar elde eden 3 fabrikasından biri olan Afyon Şeker Fabrikası’nda çalışan işçi sayısı hakkında da bilgiler veren Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, “Devlet kurumuna ait 500 işçi ile taşeron firmaya ait 600 işçi personelle şeker üretimi sağlamaktayız. Fabrikamız Afyonkarahisar’ın en büyük sanayisi kuruluşudur. Meslek liselerinden mezun olan ara elemanlara çok ihtiyacımız var. 4 yıllık eğitiminizde kendinizi iyi eğitirseniz böyle büyük firmalarda ve sanayi tesislerinde çalışabilirsiniz. Ara sıra büyük işletmeleri gezmeniz görüş açılarınızı, bakış açınızın genişlemesi, ufkunuzun açılması anlamında güzel bir olaydır. Sizler adına Kolejinizin kurucularına ve öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kapımız her zaman sizlere açık” şeklinde konuştu.
“ELEKTRİĞİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ”
Büyük çaplı fabrikaların enerji tüketiminin de oldukça fazla olduğunu belirterek Şeker Fabrikası’nın enerji alanındaki titiz çalışmasını da paylaşan Altunkalem, “24 saat çalışan bir fabrika olduğumuz için elektrik tüketimimiz oldukça fazla. Fabrikamızda kurduğumuz elektrik tribünü ile fabrikamızın elektrik ihtiyacını buhar enerjisini elektriğe dönüştürerek gideriyoruz. Yüksek enerji tüketiminin maliyetini azaltmak amacıyla elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. 3- 4 ay boyunca hiç elektrik kesintisi olmadan çalışmaktayız. Bu nedenle oluşturduğumuz elektrik tribünümüzde günde 900 Bin Kilowatt/ saat enerji üreterek çalışıyoruz. Bu büyük bir santraldir. Kesintisiz üretim yapması halinde elektrik üretim tesisimiz yılda 24 Milyon Kilowatt/saat elektrik üretebilecek kapasiteye sahiptir” ifadelerini kullandı.  
“PANCAR 22 SAAT SONRA ŞEKER OLARAK ÇIKIYOR”
Pancarın şekere dönüşmesi sırasında geçtiği evrelerden de kısaca bahseden Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, “Çiftçiden teslim alınan pancar fabrikaya yüzdürülerek iletilir ve bu aşamalarda bir pancarın kendi ağırlığının 8-10 katı su harcanmaktadır. Yüzdürülerek fabrikaya alınan pancar önce temizlenir ve ardından kıyılarak bir sonraki üniteye yürüyen bat eşliğinde iletilir. Kıyılma işlemi sonrasında haşlanarak şurup haline gelen pancarın içerisinden difüzyon yöntemiyle şerbet haline getirilmektedir. En son aşamada da şerbet elek kazanında 86 derece sıcaklığa sahip su ile temas ederek kristal şeker elde edilmektedir. Şeker pancarı fabrikaya girdikten 22 saat sonra kristal şeker olarak çıkar. Fabrikamızda şeker üretiminin yanı sıra yan ürün olarak da pancar artıklarından oluşan melas ve küspe de piyasaya satış olarak sunulmaktadır” diye konuştu.
“ÜRETİLEN ŞEKER YURT DIŞINA DA SATILIYOR”
Günlük yaşamın en önemli gıda maddeleri arasında yer alan ve tüketim oranı da oldukça yüksek seviyelerde olan şekerin üretimi konusunda da verileri paylaşan Altunkalem; “Dünya şeker üretiminde Türkiye 6. sırasında yer almaktadır. Avrupa’da pancardan şeker üretiminde ilk 3’ün içindeyiz. Üretilen şekeri iç piyasaya ve yurt dışına satıyoruz. Dünya’da üretilen şekerin kalitesi ile bizim ürettiğimiz şekerin kalitesi arasında bir fark yoktur. İklim özellikleri nedeniyle bazı ülkeler şeker kamışından şeker üretimi yaparken, Türkiye’de şeker üretimi pancardan elde ediliyor. Pancardan üretim yaptığımız için hiç bir zaman atığı olmayan ve en çevreci sanayi olarak şeker fabrikaları dikkat çekmektedir” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti