Tekirdağ Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Tekirdağ, Türkiye’nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Tekirdağ, fay hattı nereden geçmektedir?

Tekirdağ ili, 26o 43’- 28o 08’ doğu boylamları, 40o 36’- 410 31’ kuzey enlemleri koordinatları üzerindedir. Kentin kıyı uzunluğu Marmara Denizi’ne 133 kilometre, Karadeniz’e ise 2,5 kilometre olmak üzere toplam 135,5 kilometredir.

TEKİRDAĞ TOPRAKLARI ALÜVYONLARLA KAPLIDIR

Türkiye’nin, tamamı Avrupa Kıtası’nda bulunan üç ilinden biri olan Tekirdağ, Marmara Denizi’nin kuzeybatısında az engebeli, zengin alüvyonlarla kaplı topraklar üzerindedir. Kentin doğusunda İstanbul, batısında Edirne ve Çanakkale, güneyinde Marmara Denizi ve kuzeyinde Kırklareli ve kısa bir kıyıyla Karadeniz ile çevrilidir. Tekirdağ, Trakya’nın güneyinde, verimli topraklara sahip modern bir tarım ve sanayi kentidir.

TEKİR DAĞLARI BİR SIRADAĞ OLARAK UZANIR

Tekirdağ’ın en önemli yükseltisini oluşturan Tekir Dağları, Kumbağ’dan başlayarak Gelibolu istikametinde bir sıradağ halinde uzanmaktadır. Dağların 60 km boyunca en yüksek yeri Ganos’tur. Ganos’un yüksekliği 945 metredir. İlin doğu kesimi daha az yüksek olmakla birlikte, buradaki Istırancalar Çerkezköy’den başlar ve kuzeye doğru gittikçe yükselir. İlin Marmara kıyılarındaki küçük kıyı ovalarından başka iç kısımlarda da akarsuları ve geniş tabanlı vadilerini kaplayan bereketli ovaları mevcuttur.

 FAY HATTI KENTTE ŞARKÖY’E BAĞLI GAZİKÖY VE GÖLCÜK MAHALLELERİNDEN GEÇİYOR

Tekirdağ fay hattı, Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy’e bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçiyor. Şarköy ve Mürefte bölgeleri birinci derece, Tekirdağ Merkez ikinci derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesidir.

Bakmadan Geçme