• Haberler
  • Genel
  • Tek yönlü beslenme zararlı – Kocatepe Gazetesi

Tek yönlü beslenme zararlı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Uzman Diyetisyeni Merve İnce Palamutoğlu, okul dönemindeki çocukların beslenme periyotu hakkında bilgiler verdi. Palamutoğlu, tek yönlü beslenme alışkanlığından uzak durulması gerektiğini belirtti Gün boyu dışarıda olan çocukların, okulların açılmasıyla gerek kreş ve anaokulu gerekse kademeli eğitim için çok erken saatlerde yollara düştüğüne değinen Diyetisten Merve İnce Palamutoğlu, özellikle taşımalı sistemi kullanan öğrencilerin [&hellip]

Tek yönlü beslenme zararlı

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Uzman Diyetisyeni Merve İnce Palamutoğlu, okul dönemindeki çocukların beslenme periyotu hakkında bilgiler verdi. Palamutoğlu, tek yönlü beslenme alışkanlığından uzak durulması gerektiğini belirtti

Gün boyu dışarıda olan çocukların, okulların açılmasıyla gerek kreş ve anaokulu gerekse kademeli eğitim için çok erken saatlerde yollara düştüğüne değinen Diyetisten Merve İnce Palamutoğlu, özellikle taşımalı sistemi kullanan öğrencilerin daha erken saatlerde kalktığına işaret etti.
OBEZİTE TEHDİDİ VAR
Devlet Hastanesi Uzman Diyetisten Merve İnce Palamutoğlu, çocukların pek çoğu erken saatlerde kahvaltı yapmadan veya yetersiz kahvaltı yaparak evden çıktığını vurguladı. Gün boyu dışarıda olan çocukların yeterince sağlıklı beslenmelerinin birçoğu için mümkün olmadığına dikkat çeken Palamutoğlu; “Okul çağı, yetişkinlikte sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmesi için, ailesi ve öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması önemlidir. Bu nedenle de gerek evlerimizde gerekse günün büyük bir bölümünü geçirdikleri okullarında ki beslenme şekilleri ile yakından ilgilenilmeli. Son yıllarda, çocukların yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak artan obezitenin ve sağlık sorunlarının kontrol altına alınabilmesi bir takım önlemlerin alınması gerekiyor. Her şeyden önce çocuklarımıza mutlaka kahvaltılarını yaptırmaya gayret edelim. Kahvaltı öğünü, günün en önemli öğünüdür. Okul çağı çocuklarının asla okula kahvaltı yapmadan gitmemeleri ve kahvaltıyı alışkanlık haline getirmelerine özen gösterilmelidir. Ancak günümüzde öğrencilerin pek çoğu evde beslenmek yerine okulda veya dışarıda satışı yapılan yiyeceklerle öğünlerini geçiştirmeyi tercih ediyorlar.” dedi.
FAST FOOD YAĞ
DOKUSUNU ARTTIRIYOR
Okul kantinlerinde satılan hamburger, tost, patates kızartması, şekerleme, çikolata, cips, kola ve meyve suyu gibi enerji içeriği yüksek ama besin değeri az olan yiyeceklerin okula başlayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Diyetisten Palamutoğlu; “Fast food tercih eden çocukların lezzetli olması ve özellikle büyük porsiyonlar tercih etmeleriyle daha fazla enerji alarak yağ dokuların artmasına neden olur. Çocukların kantinden alacakları sağlıksız gıdalar yerine, çantasına koyulacak taze veya kuru meyveler, ceviz, badem veya fındık, süt veya evde sağlıklı hazırlanmış hafif atıştırmalık sandviçler eksik edilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
VELİLER MENÜLERİ İNCELEMELİ
Gün içerisinde 4 besin gruplarından süt-yoğurt, et-yumurta-peynir, sebze, meyve ve tahıl olarak yeterli miktarda dengeli tüketimin esas olduğunu aktaran Diyetisten Merve İnce Palamutoğlu şöyle konuştu: “Okullar, öğrencilerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarını benimsemede ve bunları yaşam şekli haline getirmelerini sağlamada yardım etmelidir. Veliler çocukların ev dışında ne yediklerini takip etmeye çalışmalılar, okul kantinlerinde ayran, süt, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu satılmasını talep etmeliler. Eğer çocuklar öğle yemeğini okulda yiyorlarsa haftalık veya aylık menü planlamalarını mutlaka incelemeliler. Sağlıklı bir nesil sağlıklı çocuklardan oluşur. Bu nedenle ebeveyn olarak, özellikle beslenme alışkanlıklarıyla çocuklarımıza örnek olmalı ve bu beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirmeliyiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme