'Tek sağlık' yasası bir an önce çıkmalı
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nevzat Algan, 'Tek Sağlık'' yasasının bir an önce çıkarılmasını ve kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatlarının yeniden açılmasını, Veteriner Hekimler olarak meslek taassubundan öte yalın bir Vatanperverlikle acil olarak talep ediyoruz' dedi   Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Algan, Veteriner Hekimler Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. [&hellip]
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nevzat Algan, “Tek Sağlık’’ yasasının bir an önce çıkarılmasını ve kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatlarının yeniden açılmasını, Veteriner Hekimler olarak meslek taassubundan öte yalın bir Vatanperverlikle acil olarak talep ediyoruz” dedi
Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Algan, Veteriner Hekimler Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün 2000 yılında Dünya Veteriner Hekimler Birliği tarafından alınan kararla her yıl nisan ayının son cumartesi günü kutlanmaya başlandığını hatırlatan VHO Başkanı Nevzat Algan, “Ülkemiz’de ise ilk olarak 28 Nisan 2001’de Türk Veteriner Hekimleri Birliği‘nin düzenlediği organizasyon ile kutlanmıştır” dedi.
Veteriner Hekimlik mesleğinin; hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığının birbirinden ayrılmaz unsurlar olduğunu ifade eden “Tek sağlık” kavramının temel direği olduğuna dikkatn çeken Afyonkarahisar VHO Başkanı Nevzat Algan, “Hiç kuşkusuz ki; koruma tedaviden üstündür. Yaşadığımız salgın nedeniyle Dünya bu gerçeği, maalesef acı bir şekilde tekrar hatırladı” dedi.
Ekonomik güçleri, sanayi, teknoloji askeri güç ve yüksek yaşam standartları ile dünyada başı çeken Ülkelerde dahil olmak üzere covid-19 zoonoz salgını nedeniyle adeta bilim kurgu filmlerini aratmayacak kaoslar yaşandığını ve yaşandığını belirten Algan sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanlar en basit tıbbi maskeye bile ulaşmakta güçlük çektiler. Bahsedilen birçok ülkelerde yoğun bakım ünitelerinin yetersiz kalması, sağlık personellerinin de hastalıktan etkilenmesi, tıbbi cihaz ve ilaç yokluğu nedeniyle belli bir yaşın üzerinde olan ve prognozları olumsuz değerlendirilen hastalar tedavi dahi edilmeyerek kaderlerine terk edildiler. Aşı ithal etmek için yarışan ülkeler arasında siyasi krizler yaşanıyor. Kocakoca devletler paralarıyla aşı satın almakta güçlükler yaşıyorlar.
Tüm bu tablodan Türkiye olarak ders çıkarmalıyız 21. y.y.da artan dünya nüfusu, çığ gibi büyüyen şehirleşmeye bağlı yoğun insan etkileşimleri ve m2 ye düsen insan sayısındaki artış, savaş ve ekonomik nedenlerle yaşanan göçler ile birlikte Ülkelerin hatta kıtaların sınırları gün geçtikçe sembolik hale gelmektedir. İlelebet yaşaması arzu ettiğimiz Ülkemizin bekası için askeri güç ve savunma sanayisi paralelinde dışa bağımsız sürdürülebilir gıda üretimi ve sürdürülebilir toplumlum sağlığı olmazsa olmazdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101. yılını ve Mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz bu günlerde kutladığımız, Dünya Veteriner hekimler günü vesilesiyle ülkemiz açısından stratejik olan çok önemli bir konuyu bir kez daha aktarmak isterim; ‘’Tek Sağlık’’ yasasının bir an önce çıkarmasını ve kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatlarının yeniden açılmasını, Veteriner Hekimler olarak meslek taassubundan öte yalın bir Vatanperverlikle acil olarak talep ediyoruz.
Ramazan ayının Kutsal Vatanımıza ve Türk Milletine hayırlar getirmesini diliyor, Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Veteriner Hekim meslektaşlarımın Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlu olsun.”