• Haberler
  • Genel
  • Tehlikeli işlere mesleki eğitim – Kocatepe Gazetesi

Tehlikeli işlere mesleki eğitim – Kocatepe Gazetesi

Okul Dostu Kent Afyonkarahisar Projesi kapsamında, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü tarafından, Okul Dostu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine eğitim imkanı sunuluyor. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerde bulundurulması zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri için sertifikalı kurslar düzenlenerek üye çalışanlarının belgelendirilmesi sağlandığı öğrenildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Erol [&hellip]

Tehlikeli işlere mesleki eğitim

Okul Dostu Kent Afyonkarahisar Projesi kapsamında, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü tarafından, Okul Dostu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine eğitim imkanı sunuluyor. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerde bulundurulması zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri için sertifikalı kurslar düzenlenerek üye çalışanlarının belgelendirilmesi sağlandığı öğrenildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Erol Avcıoğlu, çalışanın “kalifiye-yetkin” olabilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazandığı süreçin mesleki eğitim olarak adlandırıldığına işaret etti. Avcıoğlu, bireyin bu süreçte icra edeceği mesleği nasıl yapacağını, yapacağı işler kapsamında karşılaşacağı tehlike ve riskleri ve bunlara karşı hangi önlemler alması gerektiğini öğrenmesi gerektiğini ifade etti.
Tebliğ yürürlüğe girdi
Meslek Eğitiminin iki amaca yönelik olduğuna değinen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Erol Avcıoğlu, bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmek gerektiğini kaydetti. Avcıoğlu; “Günümüzde hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde mesleki eğitim öneminin çok büyük olduğu bilinen bir gerçektir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak kişilerin mesleki eğitimi konusu mevzuatımıza kamuoyunda ‘İstihdam Paketi’ olarak bilinen 5763 sayılı ‘İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile girmiştir. Bilindiği gibi 4857 sayılı Kanunun 85. maddesinde değişiklik yapılarak maddeye çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağı ibaresi eklenmiştir. Maddenin yürürlük tarihi ise 01 Ocak 2009 olarak belirlenmiştir. Bu hükümler çerçevesinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilerin mesleki eğitimlerinin usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler içeren ‘Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ’ ise 31 Mayıs 2009 tarih ve 27244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.” dedi.
Eğitim planlama dahilinde
Tebliğ’de mesleki eğitimin, ‘Örgün ve yaygın eğitim yoluyla bireyleri mesleğe hazırlamak, meslek sahibi olanların mesleklerinde gelişmelerini ve yeni mesleklere uyumlarını sağlamak amacıyla gerekli bilgi, beceri, tavır ve değer duygularını geliştiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin gelişim sürecinin bir plan dahilinde yürütülmesini sağlayan eğitim’ olarak tanımlandığını belirten Okul Müdürü Erol Avcıoğlu;
“Tebliğ’in ‘Mesleki eğitimin belgelendirilmesi’ başlıklı 6. maddesi uyarınca; ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, tebliğde belirtilen belgelerden birine sahip olması gerekmektedir. Kanunun ilgili maddesine göre, mesleki eğitimin işçinin çalıştığı işle ilgili olması gerekmektedir. Mesleki eğitimin nasıl belgelendirileceği hususu ise altı başlık altında açıklanarak sıralanmıştır. Birinci başlıkta 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre verilen diploma, sertifika ve belgeler yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bakanlık denkliği
olan belgeler geçerli
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48. maddesi ve İŞKUR İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde alınan bitirme belgelerinin ikinci sırada sıralandığını kaydeden Avcıoğlu; “Üçüncü olarak Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2. maddesinin (g) ve (i) bentlerine göre kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya istekleri-ne göre serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları ile motorlu taşıt sürücüsü yetiştire-rek sınav sonucu sertifika veren ve trafikle ilgili eğitim-öğretim yaptıran özel öğretim kurumlarından alınan kurs bitirme, operatör ve sürücü belgeleri bulunmaktadır. Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlen-mesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateşleyici yeterlilik belgeleri ile yukarıda sayılanların dışında kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yet-kilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek ku-ruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler ile işçi ve işveren kuruluşları veya işveren tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler geçerli sayılmaktadır.” dedi.
Belgeler okul
müdürlüğünden alınacak
Erol Avcıoğlu, ATSO üyelerinden; BAYSAN- BAYANA Hidrolik Makina Sanayi Tic. Dehşetliler Makine Çelik Yapı Sistemleri Sanayi Şirketi, TEMMER –MARBLE Şirketi ile imzalanan protokoller çerçevesinde kursların başladığını bildirdi. Avcıoğlu; “Kurslarımız devam etmektedir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerde bulundurulması zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgelerini, ilimiz Afyonkarahisar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü kurs düzenleyerek vermektedir. Gerekli belgeyi almak için kurs talep eden firmaların okul müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme