Tehlike yok, mevsimsel şikayetler var

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca, “domuz gribi” gibi bir tehlikenin bulunmadığını, mevsimsel grip şikayetlerinin görüldüğünü belirtti Afyonkarahisar’da, bir kişide görülen gribin zaturreye dönüşmesi sonucunda yaşanan ölüm, akıllara “domuz gribi” tehlikesini getirdi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca, bir basın toplantısı düzenleyerek, böyle bir tehlikenin bulunmadığını belirtti. Hayatını kaybeden [&hellip]

Tehlike yok, mevsimsel şikayetler var

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca, “domuz gribi” gibi bir tehlikenin bulunmadığını, mevsimsel grip şikayetlerinin görüldüğünü belirtti

Afyonkarahisar’da, bir kişide görülen gribin zaturreye dönüşmesi sonucunda yaşanan ölüm, akıllara “domuz gribi” tehlikesini getirdi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca, bir basın toplantısı düzenleyerek, böyle bir tehlikenin bulunmadığını belirtti. Hayatını kaybeden Süleyman Sayar isimli hastada H1N1 isimli influansa grubu grip virüsünün pozitif olduğunu, ancak hastanın bu virüsten dolayı değil, akciğer enfeksiyonuna bağlı zatürreden dolayı yaşamını yitirdiğini kaydeden Bozca, “Ülkemizde tüm dünyada Ekim ve Nisan aylarında mevsimsel grip vakaları sıklıkla olurken, bu vakaların yüzde 90’ı virüs yüzde 10’nu ise bakterilerden oluşur.Virüslerin çeşidine göre çok sayıda grip türü vardır, H1N1 virüsü de mevsimsel grip türlerinden birisidir. Onlarca yıldır influansa yanı H1N1 virüsleri ile hastalık geçiririz. Kısacası bu virüsler yıllardan beridir var, sadece her yıl mutasyona uğrayarak etkileri farklı olmakla birlikte isimleri de değişir” dedi.
AKCİĞER ENFEKSİYONU GÖRÜLDÜ
Afyonkarahisar’da olağanüstü bir durumla karşılaşılmadığına dikkat çeken Bozca, “Süleyman Sayar isimli hastada H1N1 virüsü olduğu doğrudur, ancak hastayı kaybetmemizin nedeni akciğer enfeksiyonudur. Toplumda bu hastalığı yakalanma riski çok büyüktür. Hastalığa yakalananlar paniğe kapılmalılar” diye konuştu.
NELER YAPILMALI?
Grip enfeksiyonuna yakalanan hastaların ne yapması gerektiğiyle ilgili de tavsiyelerde bulunan Bozca, “Hastalığa yakalanan kişiler önce dinlenmeli bol bol sıvı tüketmeli ve bir enfeksiyon uzmanına başvurmalılar. Bu virüse yakalananlarda tansiyon, şeker kalp gibi sağlık sorunları varsa hastalığın seyri ağır olabilir. Bununla birlikte genellikle yaşlı insanlarda ve 2 yaş altı çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalığın ağır seyir ettiğini görüyoruz. Mevsimsel bir grip süreci yaşıyoruz. Olağan üstü bir durum söz konusu değil. Mevsimsel grip olan kişiler yakın çevrelerine bir metreden yakın olarak yaptıkları öksürme yada hapşırma gibi eylemlerle bulaştırabilirler. Bu yüzden grip olan kişiler kesinlikle hijyene dikkat etmeliler” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme