Teheccüd Namazı Saat Kaçta Kılınır?

'Teheccüd' uyurken güçlük ile uyanmak anlamına gelir. 'Teheccüd namazı' da fazileti çok yüksek olan gece kılınan namaza verilen addır.

Gece uyurken, uykudan kalkıp kılınan Teheccüd Namazı, Peygamber Efendimiz’e (S.A.V.) farz olup ümmetine ise nafile kılınmıştır. Teheccüd Namazı’nın birçok fazileti bulunur. Teheccüd namazını düzenli olarak kılan kişi, iyi bir kişi olarak anılır. Allah’ın mağfiretine ve mükafatına nail olur. Teheccüd namazını düzenli olarak kılan müslüman bereketli rızk ile şereflendirilir.

Allah’a olan itaatin göstergesi olarak kabul edilen teheccüd namazı, kötülükleri örter ve insanları Allah’ın yasakladığı işlerden, yani günah işlemekten alıkoyar. Bu yüzden teheccüd namazı kılmak oldukça oldukça önemlidir. 

NASIL NİYET EDİLİR?

Teheccüd namazına başlamadan önce niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya.” şeklinde niyet edilir. En az 2 rekat olarak kılınan teheccüd namazı 12 rekata kadar kılınabilmektedir.

TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?

Teheccüd namazının kılınışı için öncelikle, “Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya” diyerek niyet edilir. Ardından iftitah tekbiri getirilerek “Allahu Ekber” denilir ve namaza başlanır. Birinci rekatta, Subhaneke okunur, sonra euzü-besmele çekilerek Fatiha suresi okunur. Fatiha’nın ardından Kur’an-ı Kerim’den en az üç kısa ayet veya üç ayet miktarınca uzun bir ayet okunur. Sonrasında rükuya gidilir ve ardından secde yapılır. Secdeden doğrulup tekrar secdeye varılır.

İkinci rekatta ise, ayağa kalkılarak besmele ile Fatiha suresi okunur. Fatiha’nın ardından Kur’an’dan en az üç kısa ayet veya üç ayet miktarınca uzun bir ayet okunur. Rükuya gidilip ardından secdeye varılır. Secdeden doğrulup yeniden secde yapılır. Secdeden sonra oturularak, Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Son olarak, “Es selamu aleyküm ve rahmetullah” diyerek sağa ve sola selam verilir ve namaz tamamlanır.

TEHECCÜD NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Diğer adı gece namazı olan teheccüd namazı yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Yatsı namazını kıldıktan sonra bir süre uyunur. Sabah namazı vakti gelene kadar gece boyunca herhangi bir vakitte kılınabilir. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz(S.A.V.) tarafından gecenin ortasında veya son kısmında namaz, dua ve tövbe istiğfar ile geçirilmesi önemle tavsiye edilir.

Teheccüd namazı ile ilgili olarak fiili sünneti anlatan çok sayıdaki rivayetler, Peygamber Efendimiz’in(S.A.V.) uyuduktan sonra, gecenin ortasına doğru, bazen ortasından sonra uyandığı ve sonrasında da ibadete başladığı, bir süre namaz kılıp sonrasında vitir namazını kıldığı aktarılmaktadır. 

Sünnet olarak dinimizde bilinen bu sıralama; yatsı namazını kıldıktan sonra bir süre uyuyup uyanmak. Uyandıktan sonra teheccüd namazını ve akabinde vitir namazını kılmak, son olarak sabah namazını kılmak şeklinde ifade edilebilir.

Teheccüd Namazı Saat Kaçta Kılınır?

Bakmadan Geçme