Tefeciliğin önüne geçilmezse kangren olacak

Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman, basın toplantısı düzenleyerek vatandaşları uyardı. Büyükduman, “Afyon Sarraflar ve Kuyumcular DerneğiKurulduğu yıldan bugüne kadar terazi kefesinin birine müşterilerini, birine esnafımızı koydu. Müşteri varsa biz varız. Afyonlu vatandaşlarımız varsa biz varız. Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Derneği, Afyon’daki kuyumcu esnafının yüzde 90’ına yakınını temsil etmekte. Kalan yüzde 10, bizim [&hellip]

Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman, basın toplantısı düzenleyerek vatandaşları uyardı. Büyükduman, “Afyon Sarraflar ve Kuyumcular DerneğiKurulduğu yıldan bugüne kadar terazi kefesinin birine müşterilerini, birine esnafımızı koydu. Müşteri varsa biz varız. Afyonlu vatandaşlarımız varsa biz varız. Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Derneği, Afyon’daki kuyumcu esnafının yüzde 90’ına yakınını temsil etmekte. Kalan yüzde 10, bizim üyemiz değil. Biz hassas davranıyoruz. Bunun için de velinimetimiz saydığımız müşterilerimizin zarara uğramaması için birtakım denetimler yapıyoruz. Son zamanlarda müşterilerimizden şikayetler var. Bunlar bizi üzmekte. Kendi bünyemizdeki denetim mekanizmalarıyla bu konuların üstesinden gelmemiz mümkün görünmemekte.
Birinci önceliği, kaba adı tefecilik, kibar adı para satma, daha kibar adı da kredi kartıyla natik ödeme teşkil etmekte. Maalesef son bir aydır derneğimize ulaşan duyumlardan hiç de hoşlanmadığımız, hem de kanunen yasak, hem de dinimizin yasakladığı tefe olayı yeniden hortlamış durumda” dedi.
BURADA BİR DENETİM EKSİKLİĞİ VAR
Kuyumculuk ile tefeciliğin bağdaşmayacağını aktaran Büyükduman, kanunlara bağlı ve helal lokma peşinde olan hiçbir kuyumcunun tefecilik yapmayacağını söyledi Büyükduman “İnsanlar işyerlerine geliyorlar, kredi kartlarını çıkarıyorlar, ‘Bize 1000 lira lazım, 500 lira lazım. Nasıl verirsiniz’ diye soruyorlar. Bu bizi son derece üzmekte. Zira bizler, kanunlara saygılı, yönetmeliklere uygun hareket eden ve çok güzide bir mesleğin mensuplarıyız. Bizler kuyumcularız. Tefeci değiliz. Para satmayız. Bu hem kanunen yasak, hem de dinimizce haram kılınmıştır. Ama taleplerin çokluğundan anlıyoruz ki birtakım insanlar maalesef bu işi yapıyorlar, bankaların, finans kurumlarının işlerini üstlenmiş durumdalar. Takdir edersiniz ki her kuyumcu bizim üyemiz değil. Bizim anladığımız, burada bir denetim eksikliği var. Saygıdeğer müşterilerimizden rica ediyoruz, böyle kanunsuz olaylara tevessül etmesinler. Meslektaşlarımız da bu işlere karışmasınlar. Hem ilgili kanun ve yönetmelikleri çiğniyorlar, hem haram işliyorlar, hem de mesleğimizin itibarını zedeliyorlar. Sektörde 3’üncü kuşağım. Benim gibi derneğin kuruluşundan itibaren görev yapan arkadaşlarımız var. Biz helal lokmanın peşindeyiz. Bu işin önüne geçmezsek kangren hâline gelecek” ifadelerini kullandı.
8 AYAR ALTIN, ZARARA UĞRATIR
Müşterilerin son zamanlarda 8 ayar altın satın aldıklarını hatırlatan Ali Büyükduman, 8 ayar altının alıcısını zarara uğrattığını hatırlattı. Büyükduman, “
Bir diğer sorun da düşük ayarlı ürünler. Altın, piyasaya sunulurken belli başlı 4 kategoride sunulur. 22 ayar, 14 ayar, 18 ayarda bir problem yok. Bizim iştigal konumuz. Son yıllarda altın fiyatlarının artması ile 8 ayar altının piyasaya sürülmesine neden oldu. Zaman içinde çabuk kararır, altın özelliği çok düşüktür. Alışılagelmiş sarı altın özelliğini kısa sürede kaybeder. Bu altınların kuyumculara göre dönüşünde tüketiciler zarar ederler. Sarf edilen emek aynıdır. 22 ayar emtianın geri dönüşümde müşterinin yüzde 10 kaybı oluyorsa, 8 ayarda geri dönüşümde bu kayıp yüzde 60’ı bulmaktadır. 8 ayar altın, alıcısına büyük zarar vermektedir. Saygıdeğer Afyonlu hemşehrilerimizi uyarıyoruz, 8 ayar altına rağbet etmesinler” diye konuştu. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme