“Tedbir aldık, su sıkıntısı yok”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlık tarafından alınan tedbirler sayesinde hiçbir ilde su sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında son dönemde yaşanan kuraklık ve şehirlerin içmesuyu durumları ile alakalı detaylı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 81 ilindeki içme ve kullanma sularının durumunu değerlendiren [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlık tarafından alınan tedbirler sayesinde hiçbir ilde su sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında son dönemde yaşanan kuraklık ve şehirlerin içmesuyu durumları ile alakalı detaylı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin 81 ilindeki içme ve kullanma sularının durumunu değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Herkesin bildiği gibi Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde yer alıyor. Bizim yaptığımız tesisler olmasa ne içmesuyu ne sulama suyu temin edilebilirdi” diye konuştu.
YAĞIŞ REJİMİ DÜZENLİ DEĞİL
Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum itibariyle bazı yılların kurak, bazı yılların yağışlı geçtiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Türkiye’de yağış rejimi düzenli değil ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu sebeple suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında, ihtiyacı karşılayabilmek için baraj ve göletler inşa ediyoruz. Sularımızı tek elden ve havza bazında yönetmek gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. Hazırladığımız kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.
44 YILDA 12 KURAKLIK
1971-2014 yılları arasında su yılı içerisinde yapılan analizlere göre ülke genelinde 44 yıllık dönemde 12 defa kuraklık yaşandı. Bunların 6’sı şiddetli kuraklık olup; 1973, 1989, 1994, 2001, 2007 ve 2014 yıllarında gerçekleşti.
Su meselesinin kökten çözümüne yönelik olarak 81 il için İçmesuyu Eylem Planı hazırlandığını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, “Büyük düşündük, uzun vadeli planlar yaptık. Özellikle içmesuyu ile alakalı çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. İllerimizin 2040 ve 2050 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacını, gelecek nüfuslarını ve su kaynaklarını dikkate alarak planladık. İçmesuyu ihtiyacı acil olan illerimizden başlayarak, şehirlerimizin içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Planlarımızı en az 30 yılın ihtiyaçlarını dikkate alarak yapıyoruz. İşletmeye aldığımız 76 adet içmesuyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içmesuyu sağladık. İnşaatları devam eden 39 adet projeyi de tamamladığımızda 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlamış olacağız.” dedi.
KUZEY KIBRIS’IN SUYU TÜRKİYE’DEN
KKTC Su Temini Proje çerçevesinde Türkiye tarafında Alaköprü Barajı, KKTC tarafında Geçitköy Barajı söz verilen tarihte tamamlandı. Deniz Geçişi İsale Hattının açık deniz kısmındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Boru montaj işine önümüzdeki hafta başlanarak 75 günde tamamlanacak. Son günlerde Konya Kapalı Havzası’nda yaşanan kuraklık ile alakalı değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Konya Kapalı Havzası yağışlardan başka beslenimi olmayan, su kaynaklarının kısıtlı, suya olan talebin ise en yoğun olduğu alanlardan biri. En geniş yüzölçümüne sahip olan Konya ilimizin su yılları yağış miktarlarını Türkiye ortalaması ile mukayese ettiğimizde yaklaşık yüzde 50 daha az. Biz bunun için önlemlerimizi aldık Konya Kapalı Havzası’na yıllık yaklaşık 700 milyon m3 ilave su sağlıyoruz. Çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu sulama suyunu da problemsiz olarak temin ediyoruz. Ayrıca bu bölgede bulunan Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illerinde içme-kullanma suyunun temininde de bir sıkıntı söz konusu değil.” (Kocatepe Haber Merkezi)