Tecrübeli Hekim İmkansızı Başardı!

PARKHAYAT Sağlık Grubu Afyonkarahisar Hastanesi'nin tecrübeli hekimlerinden Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil Gülden, 37 yıl önce imkânsızı başardı.

PARKHAYAT Sağlık Grubu Afyonkarahisar Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Halil Gülden’e, 37 yıl önce hamileliğinin 6’ıncı ayında ortaya çıkan şiddetli ağrılarla başvuran bir hastanın rahminde dejenere olmuş büyük miyomlar tespit edilmişti.

DR. GÜLDEN 37 YIL ÖNCESİNİN ŞARTLARINDA BÜYÜK BAŞARIYA İMZA ATTI

Operasyon pek çok hekim tarafından hem annenin hem de bebeğin hayatını tehdit eden büyük miyomların, o dönemde alınması son derece riskli görülüp, bu tür operasyonlar, gebeliğin düşükle sonuçlanabileceği veya annenin hayatının tehlikeye girebileceği gerekçesiyle yapılamamıştı. Ancak Op. Dr. Halil Gülden bu zor ameliyatı gerçekleştirerek,  rahim kanalında bebeğin bulunduğu keseyi büyük bir özenle koruyarak rahimdeki tüm miyomları başarılı bir şekilde temizleyip, ameliyat sonrası uygun ilaç tedavisi ile annenin ve bebeğin sağlığını kontrol altında tutmuştu.

Dr. Gülden, bebeğin gelişiminin normal seyrinde devam etmesini sağlayarak gebeliğinin 9’uncu ayında sezaryenle sağlıklı bir doğum gerçekleştirdi. Aile o dönemin şartlarında oldukça zor ve riskli operasyon sonrasında, doktorlarına olan minnetlerini göstermek için bebeklerine ameliyatı gerçekleştiren Dr. Halil Gülden’in soyadı olan “Gülden” ismini verdi.

GÜLDEN HANIM DR GÜLDEN’E MİNNETİNİ İFADE ETTİ

37 yıl önce ana rahminde son derece riskli bir operasyonla hayata tutunan Gülden Hanım, sosyal medyada yabancı bir doktor hakkında övgü dolu sözlerin paylaşıldığı bir yazıya yaptığı yorumla büyük yankı uyandırdı. Gülden Hanım, Dr. Halil Gülden’e olan minnetini şu cümlelerle ifade etti: “Annem hamileliğinin 4’üncü ayında düşük ya da ölümle sonuçlanacak bir gebelik haberi aldı.

Ankara, Eskişehir ve birçok şehirde doktora gitmelerine rağmen sonuç hep aynıydı. Sonra Halil Gülden isimli bir doktora denk geldik. Rahimden kitleleri temizleyip beni tekrar anne karına yerleştirdi. 1989 yılında doğdum. Ancak ne yazık ki Türkiye’de başarılı cerrahlar pek konu olmaz, hele ki o yıllarda. Biz yabancı doktorları alkışlamaya devam edelim.” 

DR. GÜLDEN: MİYOMLAR İHMALE GELMEZ!

Bu etkileyici hikâye, geçmişte ve günümüzde Türkiye’deki doktorların başarılarına vurgu yaparken, halen PARKHAYAT Sağlık Grubu Afyonkarahisar Hastanesi’nde mesleğine devam eden Op. Dr. Halil Gülden de bu başarılardan sadece birini temsil eden bir isim olarak yerini aldı. Yüksek teknoloji ve bilgi birikimiyle, Türkiye’deki doktorlar da en az Avrupa ve Amerika’daki meslektaşları kadar başarılı operasyonlar gerçekleştirebiliyor.

Dr. Gülden, “Bizler de tıpta önemli başarılara imza atıyor ve literatüre katkı sağlıyoruz.” diyerek Türkiye’deki tıbbi başarıların dünya çapında öne çıkması gerektiğini, kadınlarda tanı konan miyomların tedavisinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Gülden, miyom rahatsızlığı ile ilgilil yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “ Kadınlarda gebelik öncesi, gebelik anında veya gebelik sonrası rahimde oluşan miyomlar tehlike oluşturabilmektedir. Miyomlar, rahimde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Ancak özellikle gebelik döneminde ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.

Miyomlar hamilelik döneminde büyüme eğilimindedir ayrıca miyomlar bu büyüme esnasında dejenerasyon gelişebilir ve hem anne hem de bebek için büyük bir risk teşkil edebilirler. Bu tümörler, bebeğin rahimdeki gelişimini engelleyebilir ve düşük, erken doğum, hatta annenin hayatını tehlikeye atacak durumlara neden olabilir.

Gebelik döneminde veya gebelik öncesi-sonrası miyomların dikkatle izlenmesi, erken teşhis için kadın hastaların rutin kontrollerini muhakkak yaptırması gereklidir. Miyomlar genellikle adet düzensizlikleri, karın ağrısı, şiddetli kanama, sık idrara çıkma ve bazen de kısırlık gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Tedavi seçeneklerinin miyomun büyüklüğüne, konumuna ve hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Miyomların tedavisi çoğunlukla cerrahi müdahale gerektirir. Miyom ameliyatlarının ise rahim bütünlüğünü ve gebelik şansını korumak amacıyla büyük dikkat ve hassasiyet gerektiren operasyonlardır.”

Bakmadan Geçme