• Haberler
  • Genel
  • TBMM’de, ‘Şehitler mi değerli, maden mi?’ sorusuna iade

TBMM’de, ‘Şehitler mi değerli, maden mi?’ sorusuna iade

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı'nın daraltılmasıyla ilgili talebi üzerine Bakan Taner Yıldız’ın cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın önergesi, ‘Şehitler mi değerli, maden mi?’ sorusunun istişare amaçlı konu içermesi nedeniyle Toptaş’a iade edildi Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afyon, Kütahya ve Uşak illeri sınırları içerisinde yer [&hellip]

TBMM'de, 'Şehitler mi değerli, maden mi?' sorusuna iade

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’nın daraltılmasıyla ilgili talebi üzerine Bakan Taner Yıldız’ın cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın önergesi, ‘Şehitler mi değerli, maden mi?’ sorusunun istişare amaçlı konu içermesi nedeniyle Toptaş’a iade edildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afyon, Kütahya ve Uşak illeri sınırları içerisinde yer alan ‘Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın sınırlarının değiştirilmesi talebiyle Mart ayı başında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan görüş istemişti. Enerji Bakanlığı ise Orman Bakanlığı’na 11 Nisan 2014 tarihinde verdiği yanıtta, bu alanlarda maden ve jeotermal arama ruhsat sahalarının bulunduğunu belirterek, “Milli Park olarak tespit edilip ilan edilen alanlarda maden arama ve işletme faaliyeti yapabilmek imkânsız hale gelmektedir” yanıtı vermişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın cevabı üzerine CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM’ne Bakan Taner Yıldız’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi vermişti. Milli Parkı’nda durumu ve daraltılma talebiyle ilgili 5 soru soran Toptaş’ın önergesi, “26 Nisan 2014 tarihindeki açıklamanızda; “Eğer Afyon’da, Kars’ta, Ağrı’da, Edirne’de bulduğumuz kaynaklar, yerin altı yerin üstünden daha değerliyse ona tabi olmaya çalışıyoruz. O yüzden Afyon’daki değerlendirmelerimiz de bu çerçevededir.” demiştiniz. Bu açıklamanıza göre bu tarihi parkın altında binlerce şehit yatmaktadır. Sizin için şehitler mi değerli yoksa maden mi değerlidir. Bu konuyu açıklar mısınız? sorusu nedeniyle iade edildi.
İSTİŞARE İÇEREN KONULAR BAŞKANLIKÇA İADE EDİLİR
TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından gönderilen iade yazısında sorunun İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu için iade edildiği ifade edildi. Önergenin yeniden düzenlenmesi istenen iade yazısında Cemil Çiçek şu ifadelere yer verdi, “TBMM İçtüzüğü’nün 97’inci maddesi, istişare amaçlı konular içeren soruların Başkanlıkça kabul edilmeyeceğini hükme bağlamıştır. İlgi önergenizin (2) numaralı sorusu İçtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından önerginiz işleme konulamamış ve ekte iade edilmiştir. Söz konusu soru çıkarıldığı veya İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde önergeniz işleme konulabilecektir” denildi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Milletvekillerinin nasıl sorular soracağına müdahale etmeye başladığını söyleyen Ahmet Toptaş, ilgili bakanın açıklamasına göre sorduğu bir sorudan dolayı önergenin iade edilmesine tepki gösterdi. Maden araması yapılacağı iddia edilen yerde tarihin gerçeği olarak binlerce şehit yattığını hatırlatan Toptaş, “Bizde ‘şehitler mi önemli maden mi önemli’ diye Enerji Bakanlığına sormuştuk. Fakat bu konudan Sayın Çiçek rahatsız olup önergemizi iade etmiştir.Meclis Başkanı İçtüzüğün 97 maddesini gerekçe göstermiştir. İçtüzüğün 97’inci maddesinin bu soruyla ilgisi uzaktan ve yakından bulunmamaktadır.Bir hukukçu olan Başkan Çiçek’i İçtüzüğü doğru okuyup,yorumlamaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
Önergeyi kendisinin 21 Mayıs 2014 tarihinde verdiğini, önergenin 22 Mayıs 2014 tarihinde kayda alındığını hatırlatan Ahmet Toptaş, Meclis Başkanlığı’nın önergeyi bir aya yakın bir süre beklettikten sonra geri iade ettiğini belirtti. “Bu kadar çok düşünülüp, oyalanacak kadar zor bir soru değildi.” diyen Toptaş, soruyu çıkartmadan önergeyi tekrar vereceğini açıkladı. (Kocateape Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme