Tazlarlı gurbetçiler şenlikte buluştu – Kocatepe Gazetesi
2-3 Temmuz tarihleri arasında 8. kez organize edilen Tazlar Katmer Şenliği coşku ve ilgiyle tamamlandı. Zengin bir şenlik programına katılan Tazlar köyü halkı gurbette olan yakınları ile hasret giderdi Önce konak temeli atıldı Tazlar 8. Katmer Şenliği 2 Temmuz Cumartesi günü başlayıp dün tamamlandı. Cumartesi günü 8. Katmer Şenliği Tazlar Köy Konağı’nın temel atma töreniyle [&hellip]
2-3 Temmuz tarihleri arasında 8. kez organize edilen Tazlar Katmer Şenliği coşku ve ilgiyle tamamlandı. Zengin bir şenlik programına katılan Tazlar köyü halkı gurbette olan yakınları ile hasret giderdi
Önce konak temeli atıldı
Tazlar 8. Katmer Şenliği 2 Temmuz Cumartesi günü başlayıp dün tamamlandı. Cumartesi günü 8. Katmer Şenliği Tazlar Köy Konağı’nın temel atma töreniyle başladı. Köy giri-şinde yapılan temel atma törenine; AK Parti Milletvekili Halil Ürün, Sinanpaşa Kaymakamı Ali Güldal, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mehmet Demir, Isparta Vali Yardımcısı Şuhut eski Kaymakamı Dr. Kadri Canan, E. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Danışman, Sinanpaşa AK Parti Başkanı Mesut Tözüm, Tazlar Köyü Muhtarı Mehmet Bilgili, Şenlik Tertip Komite Başkanı Mehmet Aydoğmuş, Tertip komite üyeleri; Nazım Bilgili, İrfan Çetinkaya, Erol Seven, Şenol Ünal, Zeki Saygılı ve köy halkı katıldılar. Ürün, Güldal, Demir, Bilgili köy kona-ğının temelini birlikte attı.
Köyün 300 yıllık geçmişi var
Tazlar’ın tahmini 3 yüz yıllık birköy olduğu belirtilirken köyün eski adının Tazıllılar olduğu rivayet edili-yor. Rivayete göre Tazlar köyünde çok tazı yetiştiği için bu isim verilmiş. Bir başka rivayete göre ise köyün eski ismi Gaziler olduğu yönünde. Tazlar köyü Afyonkarahisar-İzmir karayolu üzerinde Afyonkarahisar’a 50 kilometre mesafede bulunuyor. Doğal bir güzelliği ve yeşil dokuya sahip olan Tazlar köyünün 1300 metre rakımda yer alan köyün güneyinde ki Kapan çamlığı şehrin en güzel piknik alanları içinde yer alıyor. Yaklaşık 270 haneli bir köy olan Tazlar’ın geçim kaynağı hayvancılık, meyvecilik ve tarımdır. Sanayileşme döneminin 1960’larda başlamasıyla köy büyük ölçüde göç verdi. Son yıllarda ki köy halkının atılımı ile Tazlar ekonomik olarak daha fazla kişiyi doyurmak için atağa geçmiş bulunuyor. Kış döneminde yaklaşık hane sayısı 150 olurken yaz mevsiminde bu sayı 270’e ulaşıyor. Temeli atılan Tazlar Köy Konağı porjesi zemin ve 1. kat olarak çizildi. Zemin katta; Ön giriş, teras, kış bahçesi, kafeterya, sergi salonu, toplantı salonu, mutfak, revir, bayan ve bay tuvaletleri, arka giriş mevcut. Konağın bi-rinci katında; Muhtarlık, köy odası, bekleme salonu, kütüphane ve toplantı odası, konuk odaları, banyo, bay tuvaleti, dernek ve kooperatif odaları ile kütüphane ve toplantı odasına yer verilmiş.
Şenlik giderek büyüyor
Temel atma töreni sonrası heyet şenlik alanına geçti. Şenliğin açılış konuşmasını Tazlar köyü Muhtarı Mehmet Bilgili yaptı. Muhtarlığı döneminde yapılan şenliklerin kendisine gurur verdiğni söyleyen Bilgili, köy halkının şenlik için gösterdiği birlik, beraberlik ve kaynaşmanın kendisini sevindirip yorgunluğunu unutturduğunu belirtti. Muhtar Mehmet Bilgili, bu yıl 8. yapılan Tazlar Katmer Şenliği’nin büyüdüğünü, Tazlarlı işadamı Asım Kocabıyık’ın yöreye yaptığı yatırımlara ek olarak çiftlik yapma girişimlerinin önemine temas etti. Bilgili, ayrıca şenlik komitesinin köy konağı projesinin köyün geleceği açısından gurur verici olduğunu kaydetti. Tazlar Muhtarı Mehmet Bilgili, Kocabıyık ailesine, tertip komitesi başkanı ve üyelerine, misafirlere ve Tazlar köyü halkına teşekkür etti.
Organize şenlik
memnun bıraktı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Halil Ürün, şenlik katılımcılarına hitap etti. Sekinci Tazlar Katmer Şenliğine emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür eden Milletvekili Ürün, böylesi bir organizasyon da Tazlar köyü insanıyla bir arada olmaktün duyduğu mutluluğu ifade etti. Dünyanın en güzel yerlerinden birisinin de Tazlar köyü olduğunu ifade eden Milletvekili Halil Ürün, birlik ve beraberliğin tesis edildiği şenliğin tertiplenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Sinanpaşa Kaymakamı Ali Güldal, dostluk, kardeşlik, birlik, beraberlik ortamını oluşturan tüm katılımcılara ilgileri nedeniyle teşekkür etti. Kaymakam olarak anlamlı bir organizasyona katılmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Ali Güldal, Tazlar yöresinin kültürünü gelecek kuşaklara en iyi aktaran güzel bir köy olduğunu dile getirdi.
Amaç yıkmak değil yapmak
Tazlar 8. Katmer Şenlik Komite Başkanı Mehmet Aydoğmuş programın son konuşmasını yaptı. Aynı zamanda Tazlar Köy Konağı Proje Komite Başkanı da olan Aydoğmuş, sekinzci katmer şenliğinde de birlik ve beraberlik içinde köyde toplandıklarını söyledi. Birlikteliğin gelecekte kendilerin çok şey kazandıracağını bu nedenle bu birliğin sağlamlaştırılması gerektiğine işaret eden Aydoğmuş; “Bir ve beraber olan insan toplulukları her şeyin üstesinden gelir. Tarih bunun örnekleri ile doludur. Köyümüz bu konuda etrafına örnek olmaya devam edecektir. Şenliğin her sene büyüyerek devam etmesi birlik ve beraberliğimizde sorun olmadığını göstermektedir. Hamd olsun bugüne kadar aramıza fitne, fesat sokulmadı. Bundan sonrada olmaması bizlerin elinde. Bilerek veya bilmeyerek bu topluluğun arasına fitne fesat sokmaya çalışanları dahi incitmeden düzeltmeliyiz. Bizler yıkmaya değil yapmaya, kalpleri birleştirmeye gayret eden insanlarız.” dedi.
Yöre kültürü gelecek nesle aktarılıyor
Şenlik ve Tazlar Köy Konağı Proje Komite Tertip Başkanı Mehmet Aydoğmuş, şenlik programında önceki yıllarda olduğu gibi kültürel aktivitelere önem vermeye çalıştıklarını söyledi. Kültürünü unutan insanların millet olamayacağını toplulukların da her an dağılabilecek insan grupları olduğuna temas eden Aydoğmuş şöyle konuştu: “Bizler kültürü ile yaşayan Türk Milletiyiz. Son zamanlarda Türkiye de olduğu gibi bizim yerel kültürümüzde de yozlaşma ve unutulma söz konusu. Şehirlerde düğünler yapıyoruz. Ancak oynanan oyunlara baktığımızda bırakın köy oyunlarını Ege oyunlarının dahi oynanmadığını görüyoruz. Bunun sorumlusu biz büyükleriz. Öğretmezsek gencimiz bu oyunları nereden bilecek ve öğrenecek. ” Şenlik programı yöresel oyunların sergilendiği kız ve erkek folklor gruplarının ayrı ve birlikte gösterileri ile devam etti. Rodeo, en iyi kiraz yarışması, yoğurt yarışması, bayanlar bayların katıldığı halat yarışması, çuval yarışması, en iyi yemek yarışması, eşek yarışması ve müzik dinletileri gerçekleştirildi. Programın dünkü bölümü mezarlık ziyareti, Kur’an-ı Kerim okunması, tasavvuf müziği ve sema sunumu ile sürdü. Topluca kılanan öğle namazı sonrası yemek yenildi. (Kocatepe)