'Tavsiye kararını tavizsiz uygulayacağız'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, dün yapılan Mart ayı olağanüstü Meclis Toplantısında, Belediye yetki alanı içerisinde yapılacak olan inşaat ve imar uygulamaları ile ilgili alınacak önlemlerle ilgili kararı tavizsiz uygulayacaklarını belirtti Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mart ayı olağanüstü Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in başkalığında dün akşam Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. 'TEDBİR ALMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANDIK' Toplantı [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, dün yapılan Mart ayı olağanüstü Meclis Toplantısında, Belediye yetki alanı içerisinde yapılacak olan inşaat ve imar uygulamaları ile ilgili alınacak önlemlerle ilgili kararı tavizsiz uygulayacaklarını belirtti

Haber

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mart ayı olağanüstü Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in başkalığında dün akşam Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
“TEDBİR ALMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANDIK”
Toplantı Mart ayı olağan toplantısının tutanak özetinin meclis üyelerince oybirliği ile kabülüyle başladı. Toplantının açış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptı. Olağanüstü toplantının ana maddesinin deprem olduğunu belirten Zeybek, “6 Şubat 2023 tarihinde hepimizi derinden üzen ciddi bir depremle karşı karşıya kaldık. Aşağı yukarı 50 bin civarında insanımızı kaybettik. Cena-ı Hakk onlara şefaatiyle muamele etsin. Çok sayıda yaralılarımızda var. Onlarada acil şifalar diliyorum. Hepimiz biliyoruz ki Türkiye bir deprem ülkesi. Deprem uzmanlarının söylediğine göre dünyadaki fay hatlarının neredeyse yüzde 50’den fazlası Türkiye’de bulunuyor. Ona göre de bizim tedbir almamız gerektiğine inandık. Hele Kahramanmaraş depremlerinden sonra Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hayatlarını aynı anda kırılmasından dolayı ciddi bir can kaybı, ciddi bir hasarla karşı karşıyayız.” dedi.
“İMAR KOMİSYONUMUZ CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPTI”
Deprem bölgesine giden pek çok kişinin durumun vehametini yakından gördüğünü belirten Zeybek, “Birçok arkadaşımız bölgeye gidip gördü. Çoğumuz da televizyondan bunu izledik. İmalat hatalarıda var. Uzmanların söylediğine göre yerleşim alanı olarak seçilen yerlerde de hatalar var. Uygulamada hatalar var. Afyon olarak biz de birinci derece bir deprem kuşağında yer alıyoruz. Tabii Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattı gibi büyük hatlarının olmadığı ama küçükte olsa kırılmamış faylara sahip bir iliz. Bunları da göz önüne alarak imar komisyonundaki arkadaşlarımız ciddi bir çalışma yaptılar. Allah kendilerinden razı olsun. Çok teşekkür ediyorum. Komisyonda deprem bölgesini görüp gelen arkadaşlarımız da var. Tecrübelerini, gördüklerini aktardılar. Bölgenin fotoğrafları komisyona gösterdik. Onlardan da bir slâyt hazırlandı.” diye konuştu.
“MARAŞ GİBİ BİR DEPREMLE KARŞILAŞMAMA GARANTİMİZ YOK”
Afyonkarahisar Belediyesinin büyükşehir belediyesi olmadığı için imar yasası yapma gibi bir yetkiye sahip olmadığını vurgulayan Zeybek, “Biz büyükşehir olmadığımız için imar yasasını yapma gibi bir yetkimiz yok. Ama meclis olarak imar komisyonumuzun yapmış olduğu çalışmaları tavsiye kararı olarak alma yetkimiz var. Biz tavsiye kararı alacağız. Ama uygulamada kesinlikle bunu uygulayacağız. Bundan geri dönüşümüz yok. Çünkü yasal v.s şekilde gelecek olanlar olursa da her türlü riski de göğüslemeye hazırız. Çünkü biz insanımızın yaşamını sürdürmesinden, yaşamasından yanayız. Yoksa her türlü olumsuzluğa göz yumacak olursak işte 11 ili kapsayan yaklaşık 13,5 milyon nüfusun yaşadığı bir bölgede olan depremle bizim karşılaşmayacağımıza dair bir garantimiz yok. Depremin olduğu ilk günden itibaren sağ olsunlar hükümet yetkililerimiz, bakanlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyelerimiz hepsi de ben bu işin neresindeyim demeden bilfiil görev vakti diyerek deprem bölgesinde yer aldılar. El birliği, gönül birliği yaparak ve birlikteliğimizi tüm dünyaya gösterdiler. Afyon olarak biz de depremin ikinci günden itibaren Hatay merkez ile bizi eşleştirdiler.” şeklinde konuştu.
“EN DİSİPLİNLİ BELEDİYE AFYON BELEDİYESİ DENİLDİ”
Deprem bölgesi görevlendirmesinde Afyonkarahisar Belediyesi olarak Hatay merkezde görev aldıklarını dile getiren Zeybek, “Geçtiğimiz toplantıda da bahsetmiştim. Hatay’da anıtın olduğu yerde herşeyi kurduk. Günlük 15 bin kişiye sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere günlük on beş bin kişiye yemek çıkardık. Yaklaşık 84 aracımız halen deprem bölgesinde görev yapıyor. Mehmet Özhaseki’nin Başkanlığı’nda Hatay’da yapılan toplantıya katıldık. İlk toplantı İskenderun’da, ikinci toplantı Hatay ve Antakya’da yapıldı. Hatay merkezde Konya Büyükşehir, Bursa Büyükşehir, Kocaeli Büyükşehir, Afyonkarahisar, Nevşehir ve Yozgat illeri ve ilçeleri merkezdeydi. Denizli Büyükşehir, Üsküdar, Ankara Altındağ, Antalya’nın Kepez ve Serik Belediyeleri İskenderun’daydı. Biz İskenderun’la eşleştik. Şu anda ekiplerimiz İskenderun’da altyapı çalışmalarında, çadır kentlerin oluşumunda, konteyner kentlerin oluşumunda bir fiil çalışıyor. Hatay milletvekilleri ‘En disiplinli belediye Afyonkarahisar Belediyesi’ dediler. Allah bir daha böyle afetler yaşatmasın diyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle Belediye yetki alanı içerisinde yapılacak olan inşaat ve imar uygulamalarıyla ilgili alınacak önlemler ve uygulamalar hakkındaki teklif rapor hazırlanması için oybirliğiyle Bayındırlık ve İmar Komisyonuna gönderildi. Komisyonun teklifi görüşmesi için toplantıya 15 dakika ara verildi. Verilen arada deprem bölgesindeki gözlemler ve fotoğraflardan oluşan slayt izlendi.
KOMİSYON 12 MADDELİK RAPOR SUNDU
Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nun 12 maddeden oluşan çalışması tavsiye kararı olarak meclis üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Komisyon raporunda; İmar planlarında tabanının katsayısı ve katının katsayısı verilen alanlarda emsal üzerinden değerlendirme yapılmasının ilgili yönetmeliklere göre talep edilerek imar planı tadilatı yaparak desteklenmesi gerekeceği belirtildi. Raporun ikinci maddesinde; İmar planlarında asma katlı iş yeri yapılması zorunlu olan bölgelerde asma katın zorunlu tutulması, projeler üzerinde ilgili yönetmelikler göz önünde bulundurularak emsal hesabının bu doğrultuda yapılması, asma katın 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere İncil uygun şekilde yapılabileceği ifade edildi. Tamamı konsol çıkma yapılmaksızın inşa edilmesinin sağlanması, yumuşak kalp düzensizliğinden kaynaklı ağır hasarların önüne geçilmesi adına kolon kiriş çerçeve sistemi dışarısında kalan konsol çıkma açıklıklarının bir buçuk metreyle sınırlandırılması uygun görüldü. Afyonkarahisar’da yapılacak olan bodrum artı dört normal katlı yapılarda taşıyıcı sisteme dâhil perde oluşturulacak. Oluşturulacak perdelerin bina cephelerine paralel olacak, düzenli bir şekilde dağılımının sağlanması, zemin katı iş yeri olan binalarda oluşturulacak perde oranının minimum yüzde bir olmasını sağlanacak. Raporun beşinci maddesinde vurulmanın önlenmesi adına ağırlık merkeziyle merkezinin çakışması, çakıştırılamaması durumunda ise mümkün mertebe birbirine yakın olmasının sağlanması. Altıncı madde bodrum kat etrafının panel perde yapılarak tanımlanan bir yapı tasarımı oluşturulması ve böylece bodrum katına olası bir zemin hareketinde zeminle birlikte hareket etmesinin sağlanması. Üst yapı tasarımının statik olarak rahatlatılmasıdır. Yedinci madde bodrum katlarda kolon sıfırdan oluşturulan bant pencereleriyle yapılacak. Sekizinci madde de olası bir deprem yükü altında kolonlardaki filiz donatılarının açılmasının engellenmesi amacıyla kolonlarda çiroz uygulamasından ziyade mümkün mertebe çift etriye uygulamasının zorunlu tutulması. Dokuz, emsal alanı kalması durumunda çatı katında dubleks yapılar düzenlenmesi muhtemel bağımsız bölüm piyasalarında yapılacak çatılarda taşıyıcı çerçeve sisteminin de oluşturulması. Onuncu madde de, binalar için açıklanmış güncel yönetmeliklerde geçen yol derinliği tanımının Karayolları Genel Müdürlüğü teknik şartnamesinde yer alan ve derinliği düzeyinde sağlanması. On birinci madde de Belediye mücavir alanlarında bulunan bütün binalarda ortak olması ihtiyaçlarının test merkezi, kömürlük depolama alanları gibi ya da otopark yönetmeliği gereği yapılması gereken otopark alanlarının öncelikle bodrum katlarda sağlanması. Zemin artı dört kat, zemin artı üç normal kat ya da zemin artı üç normal kat ve asma kat olarak yapılan binalarda bir bodrum kat yapılmasının sağlanması olarak açıklandı.
KASAP: KÖTÜ ZEMİNDE REZONANS GİRİŞİMİ DİKKATE ALINMALI
Zafer Partisi Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz Kasap oylamadan sonra söz alarak görüşlerini açıkladı. “İmar komisoynu üyelerine çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum. Çok sağ olun. Yalnız bazı şeyleri de vurgulamak istiyorum. Zeminin çok kötü olması halinde rezonans girişimini dikkate almak lazım. Belli bir işte önümüzde iki katlı dört katlı ve çok katlıprojeler var. Zemini salladığımızda bazen yavaş sallandığı zaman biri bir katlı veya iki katlı olan etkileniyor. Veya çok katkı etkileniyor. Zemini çok suretli salladığımız zaman dört katlı bina etkileniyor. Zemini az salladığımızda da işte iki katlı bina çok etkileniyor. Rezonans girişimini biz ilk defa Adapazarı depreminde gördük. Adapazarı’nda gördüğümüz hadise bir kooperatif binasında 5 blokta 20 tane X yönünde ve Y yönünde 5 tane blok duruyordu. Toplam 100 tane kooperatif şeklindeki binada birinci sırada 20 konut perişan olmuştu. İkinci sıra ise ağır hasarlıydı. Üçüncü sıraya bakıyoruz, hiçbir şey yok. Dördüncü sıraya bakıyoruz, yine ağır hasarlı, beşinci sıraya bakıyoruz aynı. Yani bunlar simetrik olarak tekrar ediyor. İnşaatın yapımında bulunan bir kişiyi bulup sorduk. İmalatı nasıl yaptıklarını ilk etapta 20 tane yapıp sonra ikinci 20’ye mi geçtiniz diye sordum. Sırayla beşerli şekilde yaptıklarını söyledi. Konu imalat hatası, işçilik hatası ile kurulan çok daha farklı bir noktaya doğru sürüklendi. Yapılarda rezonans girişimi hesaba katmak lazım. Bilhassa zayıf zeminlerde rezonans girişimi çok fazla olmaktadır. Ama bu konuyu doğru dürüst işlenmiyor. Yani bunu inşaat mühendisleri odası, belediyeler bu işte bilgi birikimi olan her kim ya da nasıl bir kuruluşsa onlarla değerlendirilmelidir. Bir diğer konuda zemin sıvılaşmasıyla ilgilidir. Eğer bir bina yan yatıyorsa birinci neden zemin sıvılaşması, ikinciside ağır merkezidir. Ağırlık merkeziyle yani kolonlardaki yükün geometrik ağırlık merkezinin çakıştırılması lazımdır.” dedi.
TAŞER: DEPREMDE EN ÇOK DÜZENSİZ YAPILAR ZARAR GÖRÜYOR
Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Hüsnü Taşer, iyi niyetle yapılan çalışmalar nedeniyle tüm gruplara, çalışan bütün bürokrat lara teşekkür etti. Taşer şöyle konuştu: “Deprem neticesinde yapı sorumluları grubu içerisinde mimarlar, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, jeolojik mühendisleri aplikasyondan sorumlu kişiler imzaları dolayısıyla bu yapılardan sorumlu tutuyorlar. Bunların hepsini koordine eden mimarlık mesleğinin mensubu olan mimar arkadaşların koordinasyonunda yürüyor ve ben de bir mimar olarak yaşanan bu depremlerden öncelikle alınması gereken tedbirin yapıların tasarımında yapılmış olan istatistiklere de baktığımız zaman konuyla ilgili birçok madde sayıldı. Bunlar vatandaşın anlayamayacağı şeyler. Ama ben daha anlaşılır bir şekilde söyleyeyim. Düzensiz yapılar depremde en çok zarar gören yapılardır. Özeti bu. Düzensiz yapılan, kastettiğimizde insanoğlu bile bir simetriye sahiptir. Ortadan ikiye böldüğümüz zaman bile bir simetrisi vardır. Biz genellikle yapıları tasarlarken maksimum fayda sağlayacağız daha çok bağımsız bölüm üreteceğiz kaygılarıyla birbirine benzemeyen tipte dairelerden oluşan çok fazla daire bünyesinde bulunduran düzensiz yapı tasarımlarına gidiyoruz. Mümkün olduğunca düzenli yapı oluşturulmasına gayret etmeyi bütün arkadaşlara öneriyorum. Tasviye kararı alınan maddeleri inceleme fırsatı bulduk. Kafama yatan, yatmayan maddeler var. Fakat eleştiri getirmeyeceğim. Burada afet yönetmeliğimizde var olan donatı seçimleri ağırlık merkeziyle eşitlik merkezinin bir yapıdır. Üst üste gelmesi gibi maddeler zaten bir binanın statik tasarımında statik mühendisinin dengeleri sağlayacak şekilde irdelemesi gereken konulardır. Bu teknik yapıda statik mühendisliği hizmeti yapan betonarme projeleri hazırlayan inşaat mühendisi arkadaşlardan hassaten rica ediyorum. Artık işler eskisi kadar zor değil. Sistemde birtakım bilgisayar destekleri ve birtakım statik çözüm programları kullanılıyor. Bu programlarda sadece verileri girip sonuçları almak yerine kendi bilgi ve birikimlerini de sisteme katarak bazı kesitlerde yetersizlikleri büyütmek suretiyle binanın merkeziyle eşitlik merkezini muhakkak kontrol etmeliler. Bu düzensiz yapılarda oluşan bir farklılıktır. Yapının formundan kaynaklanan bir farklılıktır.”
NAKİLİCİOĞLU: ODANIN VE AKADEMİSYENLERİN
VİZE YAPMASI MÜHİM
CHP’li Meclis Üyesi Alaaddin Nakilcioğlu, sözkonusu çalışmayı gönülden desteklediklerini ifade etti. Nakilcioğlu şunları söyledi: “Bu depremdeki büyük hasarın nedenini bir tek şeye bağlamak mümkün değil yani. Zemindir, projedir, tasarımdır, yapı denetimidir, uygulamadır, malzemedir. Şimdi hazır beton kullanıyoruz. Eskiden hazır beton kullanmıyorduk. Müteahhitlik sektörü bunların hepsinin değerlendirilmesi lazımdır. Geriye dönük uygulamalara bakıyorum. Bir zamanlar oda vizesi vardı. Sonra bu olay siyasi olarak değerlendirilmeye başlandı. Odalarda hakikaten ehliyetli ve liyakatlı arkadaşların vize yaptığını biliyorum. İyi denetim yapıldığını biliyorum. Odadan dönen projeleri biliyorum. Odadan dönen proje tekrar revize oluyor. Belediyeye geliyordu. Belediye’deki arkadaşımız da hakikaten gönül rahatlığıyla işi kontrol edebiliyordu. Belediyelerin protokol yaptığı illerde oda vizesi devam ediyormuş. Ben diyorum ki hakikaten akademisyen kişilerin, mesleğini seven insanların vize yapması, proje denetleme yapması bizim proje kalitesini arttırmamız açısından çok önemlidir. İkinci bir konu başkanı biz zaman zaman sertifikalı usta ve kişi bulmakta zorlanıyoruz. Çok yetenekli olanları da var. Ama işte amelelik ustalık arasında olanları da var. Geçmişte Belediyemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğü odalarla birlikte sertifika veriliyordu. Yetkili mühendislik, yetkili mimarlık yasası çıkıp okulu bitirdikten sonra birkaç yıl ilgili usta kişilerin yanında yetişirlerse bu tip hataları minimize edeceğimize inanıyorum. Ben bu acının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.”
“TEDBİR BİZDEN TAKDİR ALLAH’TAN”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek toplantının sonunda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Geçtiğimiz toplantıda dikkat ederseniz ben bir şey söylemiştim. Ertesi gün basında yanlış anlaşılmış. Ben dedim ki bir caddedeki yapı nizamı neyse yapı nizamını bozmam. Yani dört kat yapı nizamı olan bir caddede beşinci katı vermem. Eyvah ertesi gün bir baktım gazetelerde ‘Zeybek beşinci kata müsaade etmiyor.’ Öyle bir şey var mı yani? Beş kat olan yerde, altıyı vermeyiz. Bir tek nokta da sizlerle birlikte karar aldık. Dikey yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Sadece Birinci Sanayi Çarşısı hariç, onu da Organize Sanayi diye yazmışlar. Orası Organize Sanayi diye bir yerleşim alanımız değil. Orası sanayi bölgesidir. Birinci sanayinin olduğu yerin şehir dışına taşınması söz konusu olduğunda, mal sahipleri vefat ettiği, hissedarlar bir hayli çoğaldığı için orayı o şekilde planladık. Birinci sanayinin olduğu bölgede kesinlikle ruhsatllı şekilde, deprem izolatörü konulmasını mecbur tutacağız. Biz tedbir alacağız. Takdir Cenab- Hakk’ındır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme