• Haberler
  • Genel
  • Tatil bilinci yerleşti, tur gezileri emekleme aşamasında

Tatil bilinci yerleşti, tur gezileri emekleme aşamasında

Ceba Turizm Seyahat Acentesi yetkilisi Cezir Medin ve etatil.com yetkilisi Kemal Doğan, tatil konusunda vatandaşın bilinçlendiğini, ancak tur gezileri için aynı şeyi söylemek için erken olduğu görüşünde birleştiler Tatilde erken rezervasyon kolaylığı Ceba Turizm Seyahat Acentesi yetkilisi Cezir Medin, Afyonkarahisar’da vatandaşın tatil tercihinin ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesi olduğunu söyledi. Medin, Afyonkarahisar’da tatil planlaması denildiğinde öncelikle [&hellip]

Tatil bilinci yerleşti, tur gezileri emekleme aşamasında

Ceba Turizm Seyahat Acentesi yetkilisi Cezir Medin ve etatil.com yetkilisi Kemal Doğan, tatil konusunda vatandaşın bilinçlendiğini, ancak tur gezileri için aynı şeyi söylemek için erken olduğu görüşünde birleştiler

Tatilde erken rezervasyon kolaylığı
Ceba Turizm Seyahat Acentesi yetkilisi Cezir Medin, Afyonkarahisar’da vatandaşın tatil tercihinin ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesi olduğunu söyledi. Medin, Afyonkarahisar’da tatil planlaması denildiğinde öncelikle Antalya ve çevresinde ki tatil yörelerine yoğun bir ilginin olduğunu kaydetti. Son 4 yılda erken rezervazyon uygulamasının yaygınlaşmasıyla tatil bilincinin arttığını belirten Cezir Medin; “Tatilini Ocak ayında planlayan bir kişi tatilini çok daha ucuza yapabileceğini artık biliyor. Erken rezervasyonlarda indirim oranı yüzde 45’e varan oranlarda hesaplı bir tatil yapma imkanı var. Örneğin kişi Temmuz ayında kayıt açtırıp 3 güne 100 TL vereceğine, Ocak ayında kayıt açtırıp erken rezervazsyon yaptırdığında yaklaşık yüzde 40-45 oranda hatta yüzde yüzde 50’ye varan çok ciddi indirimlerden yararlanıyor. Hangi otelde hangi turda yer bulmak gibi bir kaygı yaşanmıyor. Tercih edilen yerin bu sayede daha kolay ve hesaplı bulunması sağlanıyor. Son iki yıldır erken rezervasyon iptal sigortası başlatıldı. Erken tatil rezerveleri daha avantajlı hale geldi. Bu sigorta ile acil bir durumda otele gitmeden 4 gün önce rezervasyonu iptal ettirme hakkı doğuyor. Bunun bedeli de yüzde 1 oluyor.” dedi.
Tur şimdilik sıkıntılı
Erken rezervasyon imkanı ile Afyonkarahisar’da son yıllarda tatile gidiş patlaması yaşandığını belirten Cezir Medin, daha çok güney coğrafyasının tercih edidiğini, ikinci sırada Marmaris, Bodrum olarak Ege Bölgesi’nin yer aldığını söyledi. Akdeniz’in yüzde 80 oranla birinci, Ege bölgesinin ise yüzde 20 oranla tatilcilerin ikinci tercihi olduğuna değinen Cezir Medin; “Alanya, Kemer, Side, Belek gibi turizm merkezleri tatilcilerin ilk tercihi oluyor. Hem iklim anlamında hem de otelcilik hizmetlerinin bu yerlerde ileri olması öncelikli tercih nedeni oluyor.” diye konuştu. İstanbul ve İzmir kalkışlı tur gezilerinin olduğunu aktaran Medin, bu turların Afyonkarahisar geçişlerinin vatandaş tarafından tercih edildiğini ifade etti. Tur konusunda Afyonkarahisar’da ki sıkıntının aynı anda aynı yere gidecek toplu insan grubunu bulmak olarak özetleyen Cezir Medin; “Afyonkarahisar merkezli bir tur yapmak istesem aynı tarihte gezinin yapılacağı yöreye gidecek 45 kiyişi aynı anda bulamıyorum. Bu nüfustan kaynaklanan bir şey. İşte izin problemi, olanaklar nedeniyle bir tur otobüsünü kaldıracak yolcu sayısına ulaşamıyorum. Genelde İzmir, Ankara kalkışlı turlara bizim Afyon’dan ek yolcu aktarıyoruz. Bizim için bu yol daha makul oluyor. Bunu yıkmak için kendi adımıza çaba gösteriyoruz. Tur bilincinin yerleşebilmesi için günü birlik turlarla işe başlayacağız.” şeklinde konuştu.
Tatil önde tur geride
Ceba Turizm Seyahat Acenta yetkilisi Cezir Medin, günübirlik turlar için işe yakın çevrelerden başlayacağını söyledi. Frig Vadisi’nin de günü birlik tur programına dahil olacağını bildiren Medin; “Afyonumuzun normal şehir turu günü birlik tur programında yer alacak. Frig Vadisi çok önemli değerlerimizden. Yakın illeri düşünüyoruz. Örneğin bir Pazar sabahı Eskişehir turumuz olacak. Kütahya Aizonai bölgesi tarihi antik bir kent. Konya Mevlana turunu düşünüyorum. Isparta Eğirdir bir Pazar günü planlıyoruz. Karadeniz uzun bir tur. Onu farklı bir planlama ile hazırlayacağız. Bir gün Pamukkale Denizli olacak. Beypazarı Ankara tarafı da günübirlik turlarımız arasında planlamaya dahil edeceğiz. Tur programı yaparak turist götürdüğümüz yerlerden Afyonkarahisar’ı tur programlarına dahil etmelerini istiyeceğiz. Acentaların karşılıklı olarak anlaşıp birbirlerine yardımcı olmaları gerekiyor. Bunların hazırlıklarını yapıyoruz. Tatil tercih ve bilinci yüzde 90 olurken tur tercih ve bilinci yüzde 10 oranında.” dedi. Uşak hava limanının çok mecbur kalınmadığı sürece kullanılmadığını belirten Cezir Medin, yurt içi turları için şu anda hava ulaşımının pek uygun olmadığını dile getirdi. Medin, hızlı tren projesinin uygulanmasıyla birlikte iç turizmin daha da hareketleneceğini sözlerine ekledi.
Erken rezerve ekonomik
etatil.com Acenta Temsilcisi Kemal Doğan, vatandaşın tatil bilincinin geçen yıllara göre biraz daha üst düzeyde olduğunu kaydetti. Tatilde ekonomik yaklaşımın her zaman için erken rezervasyon olduğunu ifade eden Doğan, bu mantığın henüz tam olarak kavranamadığından yakındı. Doğan, Afyonkarahisar genelinde tur talebi olup genel merakın Karadeniz bölgesine yönelik olduğunu ifade etti. Tatilin tercihte daha ağır basıp kültür turu olarak nitelendirilen sınıfa pek rağbet olmadığını aktaran Kemal Doğan; “Afyon’dan tek otobüs tur gezilerinde kalkan çok azdır. Tatil tercih bilinci tura nazaran biraz daha ön planda ama gelişmeye ihtiyacı var. Tur tercihlerinde şimdilik emekleme aşamasındayız. Çok daha iyi olacağına inanıyoruz. Biz etatil.com olarak Afyon’da gemi turlarına katılımı düzenliyoruz. Yunan adaları vizesiz, Adriyatik, Dalmaçya sahilleri turlarımızı kapsıyor. İnsanlarımızın tatil denildiğinde yapacağı ilk tercih Antalya ve Kemer oluyor. Ege bölgesi için hep sıcak denilir. Oysa yapılan araştırmalarda, Antalya ve Kuşadası arasında ki sıcaklık en fazla 2 derece oynar. Genelde aynı seyrediyor. Temas ettiğimiz toplantı grupları var. Kış sezonunda toplantı yapan bu gruplar yaz sezonunda güney tatil yörelerinde çok lüks otellerde kalırlar. Bizim Afyonkarahisar’daki otellerde verilen hizmet son derece iyi. Kesinlikle bizim Afyon’daki otellerin mutfakları gezdiğim bir çok otelin mutfağından çok daha keyifli lezzetler sunuyor. Hizmet ve servis kalitesi çok önemli.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme