• Haberler
  • Genel
  • Tatbikatta göz doldurdular – Kocatepe Gazetesi

Tatbikatta göz doldurdular – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk ile Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Antalya’da düzenlenen 2’nci İnsani Yardım Operasyonları Gücü (HOPEFOR) Girişimi Konferansı’na katıldı. İl Afad ekipleri, konferans kapsamında yapılan saha tatbikatında da göz doldurdu Afet yönetiminde sivil ve asker işbirliği koordinasyonunu geliştirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti, Katar, Dominik Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler ile [&hellip]

Tatbikatta göz doldurdular

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk ile Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Antalya’da düzenlenen 2’nci İnsani Yardım Operasyonları Gücü (HOPEFOR) Girişimi Konferansı’na katıldı. İl Afad ekipleri, konferans kapsamında yapılan saha tatbikatında da göz doldurdu

Afet yönetiminde sivil ve asker işbirliği koordinasyonunu geliştirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti, Katar, Dominik Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak başlatılan İnsani Yardım Operasyonları Gücü (HOPEFOR) Girişimi Konferansının ikincisi Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün himayesinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Antalya’da gerçekleştirildi.
300’DEN FAZLA TEMSİLCİ KATILDI
Konferansa Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bosna – Hersek, Cibuti, El Salvador, Endonezya, İngiltere, Fransa, Irak, Japonya, Kanada, Kenya, Kırgızistan, Kuveyt, Kolombiya, Malavi, Mısır, Moldova, Namibya, Nijer, Norveç, Paraguay, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Sri Lanka, Senegal, Şili, Tanzanya, Togo, Ukrayna, Ürdün, Yeni Zelenda ve Zimbabve ile BM OCHA, EU ECHO, ICDO, IFRC, ICRC, ICVA, NATO, UNHCR, UNWFP gibi uluslararası kuruluşlar ile Türkiye’den 300’den fazla temsilci katıldı.
SAHA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2. Uluslararası HOPEFOR Girişimi Konferansı kapsamında AFAD (Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) koordinasyonunda; Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (JAK), Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, Afyonkarahisar İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği, Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekipleri, Kepez Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri, Kızılay, Organize Sanayi Bölgesi Arama Kurtarma Ekibi, Sivil Toplum Kuruluşlarından AKUT, GEA, TRAC ekiplerinin katılımıyla Kepez Belediye sınırları içerisinde yer alan eski Dokuma Fabrikasın’da afetlere müdahalede sivil-asker işbirliğinin geliştirilmesi konulu bir de saha tatbikatı gerçekleştirildi.
İL AFET MÜDÜRLÜĞÜ
EKİPLERİ DE GÖREV ALDI
Afetlere müdahalede sivil-asker işbirliğinin geliştirilmesi konulu saha tatbikatına Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği 25 personel, 3 araç ve KBRN dekontaminasyon sistemi ile tatbikata katıldı. Senaryo gereği KBRN (Kimyasal Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer) olaylarına müdahale kısmını başarı ile icra edildi.
SENARYO BAŞARI İLE UYGULANDI
Afyonkarahisar AFAD ekipleri, senaryo gereği; sanayide boyar madde olarak kullanılan FOSGEN (Fosgen Karbonmonoksit ve klorun güneş ışığında birleşmesiyle meydana gelen, sanayide boyarmadde imalatında kullanılan, 3,4 yoğunluklu, renksiz, kokulu ve boğucu gazdır) gazının patlama sonucu gaza maruz kalan kişilerin kurtarılması amacı ile olaya müdahale etti.
Tatbikat sonrasında özellikle askeri yetkililer Afyonkarahisar AFAD’a ait olan dekontaminasyon sistemi ile ilgili detaylı olarak bilgi aldı. Yetkililer, sistemin yüzde 100 yerli imkânlar ile yapılmış olmasından memnuniyet duyarak İl AFAD ekibini tebrik etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme