Taşhan'da asli doku ortaya çıkarıldı
Taşhan Restorasyon işinin Şantiye Şefi Eyüp Güngör, Şantiye Teknisyeni Aykut Keskinle birlikte çalışmanın seyrini anlattı.İŞ BİTİMİNE YAKLAŞILDIEyüp Güngör, Afyonkarahisar Merkez Taşhan Restorasyon çalışmasının Akçaylar firması tarafından gerçekleştirildiğini ve çalışmanın yaklaşık olarak üç yıl önce başladığını hatırlattı. Taşhan'ın yapım tarzı itibariyle günümüz kooperatiflerine benzediğini belirten Güngör 'Bu eserin günümüze aktarılması çok önemliydi. Bunu zamanın Valisi, bugünkü [&hellip]
Taşhan Restorasyon işinin Şantiye Şefi Eyüp Güngör, Şantiye Teknisyeni Aykut Keskinle birlikte çalışmanın seyrini anlattı.
İŞ BİTİMİNE YAKLAŞILDI
Eyüp Güngör, Afyonkarahisar Merkez Taşhan Restorasyon çalışmasının Akçaylar firması tarafından gerçekleştirildiğini ve çalışmanın yaklaşık olarak üç yıl önce başladığını hatırlattı. Taşhan’ın yapım tarzı itibariyle günümüz kooperatiflerine benzediğini belirten Güngör; “Bu eserin günümüze aktarılması çok önemliydi. Bunu zamanın Valisi, bugünkü insanlarımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne çok şey borçluyuz. Buranın restorasyonu için gerekli tüm çalışmaları, tüm harcamaları sorunsuzca karşılandı. Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınarak bugünkü hale getirildi. Burada yaptığımız ve yapacağımz işler son aşamaya geldi. Bu restorasyon çalışmasında çok büyük işler başarıldı ve şu anda iş bitimine doğru yaklaşıyoruz. Ufak tefek rütuşlarımız var.” dedi.
ALİCENAPLIK YAPIDA KENDİNİ GÖSTERİYOR
Taşhan’da geçmişten geleceğe bırakılması gereken ender yapı detayları olduğunu dile getiren Eyüp Güngör, bu detayların muhafaza edilmesi gerektiğine değindi. Türk Milletinin ne kadar ileri görüşlü ve alicenap olduğunun Taşhan yapısında net görüldüğünü belirten Güngör; “Taşhan içerisinde bir gayri müslimle bir Müslüman’ın dükkanlarının karşılıklı olması bu çarşıda ispatlanıyor. Türk Milleti’nin ne kadar alicenap olduğunu gösteriyor. Ama sonradan olan olaylar kesinlikle bizim suçumuz değil” diye konuştu.
MÜHİM OLAN KÜLTÜRÜN YAŞAMASI
Korunması tescilli kültürel varlıklardan Taşhan’da korunması gereken yapı özelliklerinden söz eden Güngör; “Taşhan’da korunması gereken yapı özellikleri olarak geçmişten geleceğe yazılı olmayan değerlerin aktarılmasıdır. Sadece kuru kuruya bir taşı, bir çarşıyı muhafaza etmek değildir. Muhafaza edilmesi gereken şey orada yaşayan ve bugün yazılı olmayan kültürdür. O kültürün yaşamasıdır” şeklinde konuştu.
“ŞEHİR GÜZEL BİR ESER KAZANDI”
Sona yaklaşılan Taşhan restorasyonunda herhangi bir aksilik olmaması halinde çalışmanın bahara hazır olacağını kaydeden Güngör şöyle konuştu: “Taşhan toplam 49 odadan oluşuyor. Bazı odalar ihtiyaçlara göre tuvalet vs. gibi ihtiyaçlara göre kullanılmak üzere düzenlendi. Gerekli alt yapı hazırlandı. Günümüz şartlarında kullanılabilir hale getirildi. Tabi ilk projesi ile bugünkü yapım şeklinde genel anlamda hiçbir fark yok. Fakat proje çok defa tadilata girerek Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Koruma Kurulu’nun da izniyle bugünkü hale getirildi. Bugünkü haline gelmesinden ben Şantiye Şefi olarak memnunum. Şehrimiz güzel bir eser kazandı diyebiliriz.”
TAM RESTORASYON MALZEMESİ KULLANILDI
Taşhan restorasyonu öncesi duvarların çok tahrip olduğunu, binanın günümüze ulaşınacaya kadar çok tahribat gördüğünden yakınan Güngör şunları söyledi: “Bu zamana kadar herkes kendi kafasına göre tadilatlar, tamiratlar yapmış. Yani restorasyon kaygısı güdülmemiş. Günün ihtiyacına göre şekillenmelere gidilmiş. Bu süreçte maalesef asli dokudan uzaklaşılmış. Biz bu uzun soluklu restorasyon çalışmasında asli dokuyu ortaya çıkardık. O köhnemiş duvarlara ihtiyaç duyulan duvar mukavemetini sağlayan pahalı bir malzeme zerk edildi. Maalesef çok hor kullanılmış. En az yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip bi yapıyı geleceği kazandırmak önemliydi. Günümüzde eser kullanılır hale getirilip, elhamdülillah kaderine terk edilmekten, yok olmaktan kurtuldu. Tam restorasyona uygun malzeme kullanıldı. Orjinaline uygun davranılma da azami hasssiyet gösterildi. Hafif malzemeler kullanıldı.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi