Taşhan, Afyon'un yeni çarşısı olacak

Taşhan, Afyonkarahisar'ın eski çarşı merkezi iken bir süredir atıl vaziyetteydi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün başlattığı tadilatın ardından Taşhan, eski güzel günlerine dönmeye hazır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede, Taşhan'ın işletme hakkı İhsan Soysal'a verildi. Soysal, Taşhan ile ilgili hedeflerini Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı.AFYONKARAHİSAR GELİŞSİNGazeteniz Kocatepe: Uzun zamandır beklenen bir restorasyon sonucunda ihaleyi siz aldınız. Bu ihale [&hellip]

Taşhan, Afyonkarahisar’ın eski çarşı merkezi iken bir süredir atıl vaziyetteydi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı tadilatın ardından Taşhan, eski güzel günlerine dönmeye hazır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede, Taşhan’ın işletme hakkı İhsan Soysal’a verildi. Soysal, Taşhan ile ilgili hedeflerini Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
AFYONKARAHİSAR GELİŞSİN
Gazeteniz Kocatepe: Uzun zamandır beklenen bir restorasyon sonucunda ihaleyi siz aldınız. Bu ihale süreci nasıl oldu?
İhsan Soysal: İlk ihaleyi ben kaçırdım. Ben aynı zamanda Kültür ve Sanat Gönüllüleri Derneği Başkanıyım, Yıllardır ben Türkiye’nin birçok şehrini gördüm, gezdim. Bizim tek istediğimiz, diğer illerde olanlar, Afyonkarahisar’da da olsun. Afyonkarahisar gelişsin. Zeminleri hazırlayalım. Turistik bir il burası. Antik çağlardan bu tarafa gelmiş bir il. Selçuklu ve Osmanlı’ya şahitlik etmiş bir il. Osmanlı’nın sancağı. Cumhuriyet’in kazanıldığı bir il. Tarihi zenginlikle beraber, mermeri, sucuğu, lokumu ile Afyonkarahisar gıda üzerinde de oldukça zengin bir il. Dışarıda gördüklerimizi Afyonkarahisar’da da uygulamak istedik. Tabii büyüklerimiz yapıyorlar, biz de vatandaş olarak elimizden geleni yapmak istedik. Bunu görmek için çalışmalıyız. Burayı da gördüm çok hoşuma gitti. Süreç, yorucu oluyor.
41 ODA VAR, 37’Sİ
 İŞLETME OLACAK
Süreç nasıl ilerledi?
İlk ihaleyi kaçırdım. Ona giremedim. İkinci ihaleyi takip etmeye başladım. İhalenin 15 gün süreci varmış. Nasip oldu.
Hangi şartlarda alındı?
Burasının genel olarak işletmecisi benim. 41 oda var. 41 odanın 3 tanesi elektrik odası, doğalgaz kombisinin konulacağı oda, bay ve bayan tuvaletleri, bir de mutfak yapılmış. Bu dördünü çıkınca geriye 37 tane işyeri olabilecek dükkançıktı ortaya.
Bunların hepsini siz mi işleteceksiniz?
Büyük bir kısmını ben işleteceğim. Orta bölümü kafe yapacağız. Üst kısımları da balkonlara masa ve sandalye yerleştirerek değerlendireceğiz. Üst bölümden 5-6 odayı kapalı kafe olarak düşündük. Antika işim var, onunla ilgili 2-3 dükkan kendime ayırdım. Burada bir ney atölyesi de olacak. 25 civarında işyerini kiraya vereceğiz. Aylık 450 lira kirası olacak. Ben Vakıflar Müdürlüğü’nden yılık kiraladım.
450 liralık bedeli size verecek buradaki dükkan işletmeleri, bir emlakçı ile mi anlaşmak durumundalar?
Ben emlakçı ile sözleşme imzaladım. İşlerimin yoğunluğundan dolayı uğraşamam diye düşündüm. Emlakçı benim sözleşmeli emlakçım. Emlakçı ile görüşülüyor, biz de onaylıyoruz.
AFYON ÜRÜNLERİ SATILACAK
Burada ne gibi ürünler satılacak?
Düşüncemiz, Taşhan’ın turistik bir çarşı olması. Gelen turist, burada çayını kahvesini içebileceği gibi yöresel Afyonkarahisar ürünleri, el sanatlarını da bulabilsin istiyoruz. Bu sektörlerle ilgili tüm talepleri değerlendiriyoruz. Bir arkadaşımız ev ekmeği ve sucuk satacak. Ebru sanatçımız var, tespih mağazamız olacak. Çeyiz malzemesi ve bindallı satılacak.
Size Taşhan’ın ilk vakıf kuruluş belgesi ile ilgili bilgi verildi mi?
Yok, detaylı bir bilgim yok. 1530 yılında burası yapılmış. Burasını bir Paşa yaptırmış. Afyonkarahisarlı değil. Burada esnafın çeşitli grupları iş yapmış.
Afyonluların ilgisi var mı?
Evet, oldukça iyi bir ilgi var. İnternet üzerinden bir duyuru yaptık. En güzel reklam, insanların gelip gitmeleri ve görmeleri.
RESMÎ AÇILIŞ ŞUBAT AYINDA
Burası tam anlamıyla ne zaman işletmeye açık olur?
Esnafımız yarı yarıya geldi. Bir miktar daha boşta işyerimiz var. Onları da tamamlarsak Şubat ayında nasipse açılışımızı yapacağız. Açılışımıza devlet büyüklerimizi davet edeceğiz.
CAZ FESTİVALİ YAPILABİLİR
Burada sosyal etkinlikler de olacak mı?
Burada ayda bir antika pazarı kurulacak. Bursa Nilüfer’de bunun örneği var. Buradaki esnafımızın eserlerini ayda bir sergileyeceğiz ve halk pazarı gibi bir etkinlikle satışa sunacağız. Anneler Derneği, Anneler Günü’nü burada kutlayacak. Caz Festivali’nin bir ayağı burada olabilecek. Biz bu tür sosyal etkinliklere açığız. Festival’in Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem ile görüştük. Kültür ve Turizm Müdürlüğü burada bir ofis açacak. 600 turizm acentesine ben elektronik posta gönderdim. >> Murat ARISOY’un Özel Röportajı

HOCA ÜVEYS HANI OLARAK BİLİNİYOR

Taşhan, “Hoca Üveys Hanı” olarak biliniyor. Taşhan ile ilgili genel bilgi şöyle:
“Afyonkarahisar merkez Umurbey mahallesi, Yemeniciler Çarşısı’ndadır. Hoca Üveys Hanı olarak da anılan bina, tadilattan önce çevredeki esnaf tarafından depo olarak kullanılıyordu. Kadı Abdullah Efendi tarafından kareye yakın planda ve iki katlı olarak yemenici esnafının da katkıları ile yaptırılmıştır. Han, moloz taştan kargir olarak yapılmıştır. Taşlar sıralı olup, aralarında tuğla dizileri kullanılmıştır. Tuğla yapının kemer kaburgalarında, tonozlu geçişte, ikinci kattaki kapı önü revağında ve saçaklarda kirpi biçimi çıkmalar vardır. Yapıda düzgün kesme taş kapının söve ve alınlıklarında, pencere ve söve taşlarında ve ikinci kat kemer ayaklarında kullanılmıştır. Ana girişi güney köşede olup, büyük kemerli ve çift kapılıdır. Tonozlu girişin her iki yanında camekanlı odacıklar vardır. Yapının ortasında üstü açık avlu vardır. İçerde odalar avluya açılır. Birinci katın güney duvarındaki orta kemer sonradan üçgen alınlıklı çift kapı ile kapatılmıştır. Alınlıklar arasında yuvarlak pencere vardır. Kuzey duvarında ise değişik ölçülerde kapı ve pencereler vardır. Katlar arasına oluklu sundurma konmuştur. İkinci kata çıkış, batı yönündeki taş ve ahşap basamaklı merdivenlerle sağlanır. İkinci katta dört yönde revak vardır. İkinci kat odaları bu revaklara açılır. Revaklar, tuğla kaburgalı ve sivri kemerlidir. Üst katın oda pencereleri küçük ölçüde ve karedir. Güneydoğu yönünde küçük dükkanlar, güneybatı ve kuzeybatı da ise bitişik dükkanlar yapılmıştır.”

Bakmadan Geçme