'Tasarruf amaçlı altın en az 6 ay elde tutulmalı'

Saraflar Kuyumcular Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Güzbey, altının güvenilir yatırım aracı olma özelliğini koruduğunu, tasarruf amaçlı alınan altının en az 6 ay elde tutulması gerektiği söyledi. Güzbey, gerçek altın fiyatını tek elden öğrenmek isteyenlerin 'İKO Fiyat' uygulamasını kullanmalarını önerdi   Afyonkarahisar Saraflar Kuyumcular Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Güzbey, altın piyasasını değerlendirerek yatırımcılara önerilerde bulundu. 'KISA [&hellip]

Saraflar Kuyumcular Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Güzbey, altının güvenilir yatırım aracı olma özelliğini koruduğunu, tasarruf amaçlı alınan altının en az 6 ay elde tutulması gerektiği söyledi. Güzbey, gerçek altın fiyatını tek elden öğrenmek isteyenlerin “İKO Fiyat”
uygulamasını kullanmalarını önerdi

Afyonkarahisar Saraflar Kuyumcular Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Güzbey, altın piyasasını değerlendirerek yatırımcılara önerilerde bulundu.
“KISA SÜREDE ALTIN FİYATI DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ HAYAL OLUR”
Altının en güvenilir yatırım aracı olduğunun altını çizen Hayrettin Güzbey, “Klasik bir tanımlama ile altın dünyanın güvenilir olarak tanımladığı bir metaldir. Bizler kuyumcu olarak her zaman altına tasarrufa doğru yönlendirmeyi çok isteriz. Yüksek enflasyon sadece Türkiye’nin değil dünyanın bir problemi. Amerika’da da aynı sıkıntılar yaşanıyor. Geçen hafta Amerika’daki işsizlikle ilgili veriler biraz yüksek geldiği için altında ons bazında bir yükseliş oldu. Ekonomi bozulduktan sonra çok kolaylıkla yerine gelmiyor. Bundan dolayı kısa sürede altının düşmesini beklemek hayal olur. Malumdur yeni bir kabine kuruldu. Yeni Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, ekonomide daha rasyonel politikalar izleneceğini söyledi. Uzun zamandır baskılanan döviz olması gereken yere gelmeye başladı. Ben bu noktada altının biraz daha yükseliş trendine çıkacağını düşünüyorum. Çünkü dövizde kur serbet bırakılıyor.” dedi.
“ALTIN HER ZAMAN
EN GÜVENİLİR YATIRIM KALEMİ”
Türkiye’de altını etkileyen iki faktör olduğunu belirten Güzbey, “Türkiye’de altın fiyatını etkiliyen iki faktör var. Bunlardan birincisi dünyadaki ons fiyatı, yerelde de dövizin karşılığı. Şimdi Amerika’nın Merkez Bankası FED açıklama yapacak. Daha evvelden ki beklenti Merkez Bankası’nın faizi artıracağı yöndeydi. Ama son gelişmelerden sonra herhalde bu sefer pas geçecekler. Böyle olursa döviz biraz değer kaybeder. Bunun karşılığında da altın yükselir. Ama Türkiye’de altın fiyatı düşmez. Çünkü bundan dolayı döviz Türkiye’de kıymetlenecek. Ons fiyatı yükselecek, ama çarpanı döviz olduğundan dolayı ben Türkiye’de altın fiyatında bir düşüş beklemiyorum. İfade ettiğim üzere her zaman altın en güvenli limandır.” diye konuştu.
“FİYAT YÜKSEK BU YAZ SEZONU CİDDİ ALIŞVERİŞ BEKLENMİYOR”
Türkiye’de kuyumculuk sektöründe altınların tüketim ve tasarruf amaçlı olmak üzere iki türlü değerlendirildiğini söyleyen Güzbey, “Bugünlerde altın alım satımı fiyat yüksekliğine bağlı olarak gevşedi. Hem alan hem de satan sıkıntıda. Çünkü bu ara otomotiv sektörü çok hareketli. Tasarruf için altınlar satışa yöneldi. Ama bu bir yerde kesilecek. Tekrar altına geri dönüş olacak. Düğün sezonuyla birlikte altın fiyatı yüksekliği nedeniyle kabaca insanlar gönderilen davetiyelerden bahane bularak kaçmaya çalışıyorlar. Ama şehrimizde ‘ödünç’ anlayışı maalesef çok yaygın durumdadır. Eğer kişinin ödüncü varsa düğüne gitmese de ödünç olan altını göndermek zorundadır. Ama bunlar altın piyasasını etkileyecek düzeyde değil. Geçen sene yurt dışından gelen gurbetçilerimiz açısından da alım satımlarda düşüşler yaşandı. Ama oralarda da ekonomik sıkıntı var. Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil. Bu nedenle ben bu yaz sezonunda da ciddi altın alışverişi yapılmasını beklemiyorum.” şeklinde konuştu.
“İNİŞ ÇIKIŞLAR ÜRKÜTMEMELİ”
“Eskiden hediye olarak tercih edilen ürünler bile bugün artık çok ciddi tutarlarda alınabilir oldu.” diyen Güzbey sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde bir çeyrek altın 2.500 TL’ye dayandı. Rakamlar hakikaten çok yükseldi. Uzun zaman altın uyumuştu. Benim tavsiyem altını kısa vadede tasarruf için kimse düşünmemeli. Altın tasarruf için alınacaksa şahsi kanaatim en az altı ay elde tutulmalı ki işe yarasın. Kısa dönemde inmeler, çıkmalar yaşanabilir. Bunun hiç kimseyi ürkütmemesi lazım. Ben hep istatistik tutarım. Altın durur bir sıçrama yapar. Hepsini alır götürür. Onun için altın güvenli limandır. Altında kalmak lazımdır.”
“İKO FİYAT UYGULAMASI TEK ELDEN GERÇEK FİYATI VERİYOR”
İnternet kullanımının yaygınlaşması sonucu pek çok sitede altın satışı yapıdığını, bu durumun da fiyat farkı oluşturduğuna dikkat çeken Güzbey şunları kaydetti: “Günümüzde çok fazla internet sitesi var. Eskiden herkesin bir kuyumcusu vardı. Altın alışverişi için herkes kendi güvendiği kuyumcusunu tercih ederdi. Dijital dünyada herkes var. Çok farklı yerlerden, fiyatlar alınıyor. Bu durum piyasayı allak bullak ediyor. Bizleri zora sokuyor. Çünkü bir yerde 2.400 TL fiyat verilirken, başka bir yerde 2.450 TL fiyat veriliyor. Bu durumda da kuyumcular farklı gözle görülüyor. Yeni bir uygulama var. Altın alıcıları ‘İKO Fiyat’ uygulamasını hem android tabanlı telefonlar hem de iphone telefonlarda Apple Store’da kullanabilirler. Bu uygulama indirilip kullanılırsa Afyon’la ilgili tek elden gerçek fiyatlar oradan öğrenilebilir. Bu vesileyle bunuda tavsiye ediyorum. Gerçek fiyatları bu uygulama üzerinden görecek olan tüketici piyasa dengesine de katkı sağlayacaktır.” >> Dilek ÇETİNKAYA’nın ÖZEL Haberi

Bakmadan Geçme