• Haberler
  • Genel
  • Tarımsal kalkınma projelerini son güne bırakmayın

Tarımsal kalkınma projelerini son güne bırakmayın

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, üçüncü proje çağrısına çıktı. Üçüncü proje çağrısı konusunda basın toplantısı yapan TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, proje başvurularının 19 Aralık 2011-10 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleşeceğini belirtti. Şehitoğlu, proje hazırlayıp TKDK’ya sunmak isteyen kişilere 'Projelerinizi verme işlemini son güne bırakmayın' uyarısında bulundu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, birinci [&hellip]

Tarımsal kalkınma projelerini son güne bırakmayın

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, üçüncü proje çağrısına çıktı. Üçüncü proje çağrısı konusunda basın toplantısı yapan TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, proje başvurularının 19 Aralık 2011-10 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleşeceğini belirtti. Şehitoğlu, proje hazırlayıp TKDK’ya sunmak isteyen kişilere “Projelerinizi verme işlemini son güne bırakmayın” uyarısında bulundu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, birinci ve ikinci proje çağrılarından sonra üçüncü proje çağrısına da çıktı. Üçüncü proje çağrısı hakkında basın toplantısı düzenleyen TKDK İl Koordinatörü Metin Şehit-oğlu, Birinci Çağrı Dönemi’nde sunulan projelerin sonuçlanma aşamasına geldiğini, İkinci Çağrı Dönemi’ndeki projelerin ise değerlendirme safhasında olduğunu kaydetti. Şehit-oğlu, ilk iki proje çağrı dönemindeki tecrübelerden yararlanarak bazı tavsiyelerde de bulundu. Metin Şehitoğlu, “19 Aralık 2011 saat 9.00’da proje kabullerine başlayacağız, 10 Ocak 2012 saat 18.00 itibariyle proje kabullerini sonlandıracağız. Birinci ve ikinci çağrı döneminde bize projeler son gününde geliyor. Son gününde gelen projeler teslim alınmaya çalışılıyor. Proje sahipleri, proje teslimini son güne bırakmasınlar. En az bir hafta öncesinden projeyi teslim etme durumuna gelsinler. Ki bir eksiklik olduğu zaman, zamanları olsun. Aksi takdirde projelerini teslim edemiyorlar” dedi.
Projeler, her çağrı döneminde artıyor
Her proje çağrısı döneminde proje getiren sayısında artış olduğunu hatırlatan Şehitoğlu, “Çağrılarda sunulan projelerde artma söz konusu. Her çağrı döneminde yarışacağınız proje sahibi sayısı artmaktadır. Bir an önce projenin sunumu, avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun tarımsal kalkınma için büyük bir bütçe ayırdığına dikkat çeken Şehitoğlu, “Bu çağrı ilanı kapsamında desteklenecek tedbirler ve alt tedbirler bazında toplam destek bütçesi 106.020.000 (yüz altı milyon yirmi bin) avrodur. Bu da Türk Lirası olarak yaklaşık 270 milyon TL değerinde bir tutara karşılık gelmektedir. Burada vurgulanması gereken önemli bir nokta ise bu bütçelerin sadece Afyonkarahisar İli için ayrılmış bir bütçe olmadığıdır. Bu bütçe AB Komisyonu tarafından akredite olmuş İl Koordinatörlüklerimiz için tahsis edilmiş ortak bir kaynaktır. Bu noktada en nitelikli ve sürdürü-lebilir projeler ve iller bu bütçeden daha fazla kaynak alacaktır. Yani bunu iller ve projeler yarışıyor olarak da nitelendirsek yanlış olmaz. Üçüncü Başvuru Çağrı döneminde yer alan bütçeden en yüksek pay alan ilin Afyonkarahisar olması için çalışmalarımız gece gündüz devam etmektedir. Bu amacımızı gerçekleştirmek için de siz değerli basın mensuplarının yaptığınız haberlerinizde İl Koordinatörlüğümüzü ve proje çağrılarımıza daha fazla hassasiyet göstermeniz gerektiği kanaatindeyiz. Bu bizim birlikte Afyonkarahisar halkına olan sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.
Herkese vazife düşüyor
Afyonkarahisar’ın dahil olduğu gruptaki illerin 270 milyon Türk Lirası’ndan yaklaşık 185 milyon Türk Lirası’nı kullanma imkânına sahip olduğunu dile getiren TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, “Bu çok ciddi bir rakam. Bu alanda herkese vazife düşüyor. Bu paranın en iyi şekilde harcanması amacıyla bu vazifeyi yerine getirmek zorunda. Diğer iller de o projeden faydalanabilecekler. Bizim kullanacağımız bütçe burası” dedi.
Üst sınır 3 milyon avro
Üçüncü Proje Çağrısı Dönemi’nde Afyonkarahisar’da desteklenecek yatırım alanlarının Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenme ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenme ve Pazarlanması, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi olduğunu belirten Şehitoğlu, projelerde alt ve üst sınırların bulunduğunu vurguladı. Şehitoğlu, “Alt sınır üst sınır hem hibede var, hem de projelerin oranında var. Projelerde 10 bin avrodan başlıyor, en fazla 3 milyon avroya kadar projeleri kabul ediyoruz. 3 milyon avronun üzerinde olduğu zaman da 3 milyon avroyu geçmiyor bizim ödeyeceğimiz kısım. Hibedeki oranlar da harcama kalemlerinin yüzde 50 ile yüzde 65’i arasında değişiyor” diye konuştu.
Profesyonel kişilerden destek alınmalı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Kurum’a proje sunmak isteyen kişilerin, profesyonel kişi ve kuruluşlardan destek alması gerektiğini söyledi. Şehitoğlu, “Kaliteli,nitelikli proje hazırlamak önem arz etmektedir.Ciddi olarak hazırlanmayan projeler ilimizin AB fonlarından yeterli derecede faydalanamamasına neden olacaktır.Bu noktada mevcut danışman ofislerin ciddiyetle proje hazırlamaları gerekmekte ve ilimizin proje hazırlama potansiyelinin yükselmesi için yeni danışman ofislere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bir çağrı döneminde ciddiyetle çalışan bir danışmanlık ofisi en fazla 4-5 proje hazırlayabilmektedir. İlimizin proje hazırlama potansiyelinin gelişmesi açısından danışman ofislerin sayısının artması ve nitelikli proje hazırlamaları çok önemlidir. Kurumumuza hibe desteği için başvurmayı düşünen vatandaşlarımızın da çalışacakları danışman ofisleri seçerken dikkatli davranmaları gerekmektedir” hatırlatmasını yaptı.

Yardım Masası, göreve hazır
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, proje yazmak ya da hazırlayıp sunmak isteyenlere Yardım Masası ve internet yoluyla bilgi verileceğini söyledi. Şehitoğlu, “Program ve başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri ve başvuru ile ilgili gerekli tüm dokümanlar www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebilecektir. Kurumuz tarafından duyuru ve bilgilendirmeler, kurumumuzun www.tkdk.gov.tr adlı resmi internet adresinden duyurulacaktır. Ayrıca, Kurumumuz ve Başvuru Çağrı İlanları ile ilgili ayrıntılı bilgi İl Koordinatörlüğümüz Yardım Masasından alabilir” ifadelerini kullandı.

TKDK nedir?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Ulusal Kalkınma Plan, Program ve Stratejilerinde ön görülen ilke ve hedef-ler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, Kırsal Kalkınma Programlarının Uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek üzere 5648 Sayılı Kanunla Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kuruldu.
Kurum, AB’nin Katılım Öncesi Mali Yardımının (IPA) bileşenlerinde beşincisi olan Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında hazırlanan prog-ramın uygulanmasında, sorumlu kuruluşlardan birisi. Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının uygulanmasıyla, AB hibe fonları, tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilere, özel sektöre ve potansiyel yatırımcılara hazırladıkları projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacak.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme