• Haberler
  • Gündem
  • Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerden Afyonkarahisar'a da lazım

Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerden Afyonkarahisar'a da lazım

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerini kurmaya devam ediyor. Birçoğunun bu yıl sonuna kadar bitmesi planlanan OSB'ler Türkiye'nin et ve gıda üretimindeki açığını kapatacak. Türkiye'de ilk örneklerini teşkil edecek olan jeotermal kaynakla ısıtılan tarıma dayalı ihtisas seraları, su ürünleri ve çiçekçilik OSB'lerinin alt yapı çalışması bu yıl tamamlanacak. Jeotermal ile ısınan [&hellip]

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerini kurmaya devam ediyor. Birçoğunun bu yıl sonuna kadar bitmesi planlanan OSB’ler Türkiye’nin et ve gıda üretimindeki açığını kapatacak. Türkiye’de ilk örneklerini teşkil edecek olan jeotermal kaynakla ısıtılan tarıma dayalı ihtisas seraları, su ürünleri ve çiçekçilik OSB’lerinin alt yapı çalışması bu yıl tamamlanacak. Jeotermal ile ısınan seralarda tonlarca domates üretimi yapılacak. Sera işletmelerinde kesme çiçek ve saksılı süs bitkileri üretilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık işletmelerini şehir dışında planlı bir şekilde kurulan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine taşıyor ve buralarda yeni yatırımcılara da yatırım yeri sağlayarak et ve gıda üretimindeki açığı kapatmayı hedefliyor.
BİNLERCE TON YERLİ ÜRETİM
Bu çerçevede tarıma dayalı ihtisas besi OSB’lerinin yatırımları tamamlandı. Amasya-Suluova, Gaziantep, Diyarbakır besi, Ankara-Çubuk’ta hayvancılık ihtisas OSB’si, Elazığ hayvan ürünleri OSB’si faaliyetlerine başladı. 5 OSB’de 726 işletme faaliyet gösteriyor. Söz konusu işletmelerde yılda binlerce ton et üretilirken binlerce kişiye de istihdam sağladı. Bu bölgelerde et entegre tesisleri ile hayvan atıkları bertaraf edilerek işleniyor ve elektrik üreten biyogaz te-sisleri de bulunuyor.
YENİLERİ GELİYOR…
Bakanlık, Eskişehir Beylikova, Şanlıurfa, Kars besi OSB’leri ve Ağrı Diyadin sera OSB’sinin alt yapı çalışmalarına ise devam ediyor. Ağrı-Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’de jeotermal kaynakla ısıtılacak 33 sera işletmesi faaliyette olacak ve 35 bin ton domates üretimi yapılacak. Bu yılsonuna kadar yatırımcılara kazandırılacak tesis bin kişiye de iş kapısı olacak. Türkiye’de ilk örnek olacak tarıma dayalı ihtisas su ürünleri OSB projesi ise Adana Karataş’ta hayata geçirilecek. Proje 650 hektar alanda gerçekleştirilecek.
AFYONKARAHİSAR’A NEDEN YOK ?
Tarım, hayvancılık ve seracılık bakımından Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden birisi olan Afyonkarahisar’da da bu yeni modelin uygulanması bekleniyor. Hem seracılıkta, hem besicilikte Afyonkarahisar’ın mevcutta büyük bir potansiyeli olduğu biliniyor. Jeotermal varlık bakımından zenginliği tartışılmaz olan Afyonkarahisar bu dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nda da üst düzey bürokrat hemşehrileriyle temsil ediliyor. Afyonkarahisarlı bürokratlardan Akif Özkaldı Bakan Yardımcısı, Zekeriyya Erdurmuş Hayvancılık Genel Müdürü olarak bakanlıkta görev yaparken Bakanlık’ın diğer birimlerinde de bir çok hemşehrimiz bulunuyor. İktidar desteğinin de mevcut olduğu bu dönemde Afyonkarahisar ve ilçelerinde birden çok tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması hiç de zor görünmüyor.

DAMIZLIK ÜRETİM ÇİFTLİĞİ GELİYOR:

Afyonkarahisar’da hayvancılığın geliştirilmesi adına çalışmalar da sürdürülüyor. AK Parti İl Başkanı Av. Hüseyin Sezen, milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılması planlanan damızlık üretim çiftliğinin arazisini ziyaret ettiler. Bu çalışmalar devam ederken, Tarıma dayalı OSB çalışmalarının da sürdürülmesinin faydalı olacağına inanılıyor.

Bakmadan Geçme