• Haberler
  • Genel
  • Tarım ve hayvancılık stratejik sektör olmalı

Tarım ve hayvancılık stratejik sektör olmalı

Hayvancılık ve Kırmızı Et Sektörü İstişare Toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde tarım ve hayvancılığın stratejik sektör olarak ele alınması gerektiğine işaret edildi Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde 24 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlik kapsamında 'Hayvancılık ve Kırmızı Et Sektöründeki Sorunlarının Tartışıldığı İstişare Toplantısı' geniş katılımla yapılmıştı. Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, [&hellip]

Tarım ve hayvancılık stratejik sektör olmalı

Hayvancılık ve Kırmızı Et Sektörü İstişare Toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde tarım ve hayvancılığın stratejik sektör olarak ele alınması gerektiğine işaret edildi

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde 24 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlik kapsamında “Hayvancılık ve Kırmızı Et Sektöründeki Sorunlarının Tartışıldığı İstişare Toplantısı” geniş katılımla yapılmıştı. Toplantıya; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Ticaret Borsaları ve Ticaret Odaları Başkanları ve Temsilcileri, Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanları, Sektör Temsilcileri, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yetkilileri ve Diğer Mesleki Örgüt Liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilmişti.
Kesime destek sürmeli
Toplantı saat 14.00’de başlamış ve 18.00’de sona ermişti. Dört saat süren toplantının açılış konuşmasını ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ve Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Bülent Tunç yaptı. Toplantı divanı oluşturulduktan sonra toplantı bundan sonra basına kapatılmış ve sonuç bildirgesi hazırlanabilmesi için kamera ile kayıt altına alınmıştı. Konuşmalar neticesinde hazırlanan bildirge ana başlıklar halinde hazırlandı. Sonuç bildirgesinde; “Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılık stratejik sektör olarak ele alınmalı ve bu duruma göre destekleme politikaları yeniden gözden geçirilmelidir. Kırmızı et sektöründe kayıt dışını azaltmak ve asgariye indirebilmek için Bakanlık tarafından 7. ayın sonuna kadar kesime gönderilen büyükbaş canlı hayvanlara 300.TL desteğin devam ettirilmesi gerekmektedir.” denildi.
Fiyat mekanizması hayata geçirilmeli
Destek devamında ki belirsizliğin besicileri büyük bir sıkıntıya soktuğuna değinilen sonuç bildirgesinde; “Toptan et satışlarında KDV oranı 2008 yılı başında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 8’e yükseltilmiştir. 26 Şubat 2008 tarihinde yayınlanan KDV Genel Tebliği ile 1/2 Tevkifat Uygulaması zorunluluğu getirilmiştir. Ancak, aynı Tebliğin Bildirim Zorunluluğu ve Müteselsil Sorumluluk maddesiyle ‘Hazineye intikal etmeyen vergi tutarlarının ödenmesinden alıcılar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır.’ ifadesi eklenmiştir. Bu durum, ticaretin doğasına aykırı bir uygulamadır. KDV Tevkifat uygulaması sonucunda ödenmeyen KDV’den satıcının da sorumlu tutulması haksız bir uygulama olup, bu uygulama ticareti zorlaştırmakta, faturalı ticaretin aksamasına neden olmakta, kayıt dışılığı teşvik etmektedir. Ayrıca yemde de KDV oranı yüzde 1 ‘e indirilmelidir. Kırmızı et fiyatlarındaki dalgalanmaların ve sektördeki haksız kazançların giderilmesi, piyasa fiyatlarının istikrarı için Bakanlık (EBK) tarafından sektör temsilcilerinin de içinde bulunduğu fiyat mekanizması oluşturulmalı ve bu mekanizma biran önce hayata geçi-rilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.
Dişi hayvanlara önlem alınmalı
Süt tüketimini artıracak destek ve teşvikler verilmesi gerektiği ifade edilen sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: “İthalatta iç üretimdeki maliyetler göz önüne alınarak politikalar oluşturulmalıdır. Türkiye’deki karkas et tanımının bir an önce belirlenerek, AB standartlarına kavuşturulması gerekmektedir. Kurban bayramlarında ülke genelinde yaygın olarak yapılan inek-düve kesimlerini azaltmak, üreme yeteneği olan dişi hayvan kesimlerini önlemek için zamanında önlem alınmalı, etkin bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılmalıdır. Yem fiyatları süt fiyatlarını doğrudan etkileyebilmektir. Dolayısıyla, yem fiyatlarının ucuzlaması için destekler ürün bazında verilmelidir. Üretim maliyetleri rekabet ettiğimiz ülkelerle aynı seviyeye getirilmelidir. Böylece et ve süt fiyatlarının daha istikrarlı bir hale getirilmesi mümkün olacaktır.
Besicilikte maliyeti arttıran unsurlar göz önüne alınarak maliyet düşürücü projeler devreye sokulmalıdır. TİGEM bünyesinde besi sığır ırkları çoğaltılarak, ülke genelindeki kırsal bölgelerde yaygınlaştırılmalıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme