Tarım işçilerinin derdi Suriyeliler – Kocatepe Gazetesi
Doğu illerinden çalışmak için Afyonkarahisar’a gelmeye başlayan mevsimlik tarım işçileri Suriyeli mültecilerin ucuz fiyata çalışarak piyasayı düşürmesinden şikayetçi Her yıl yaz aylarında Doğu Anadolu’dan Afyonkarahisar’a gelen mevsimlik tarım işçileri yine Afyonkarahisar’a gelmeye başladı. Ancak bu yıl mevsimlik tarım işçilerinin sıkıntısı büyük. Başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şehirlerden çalışmak için Afyonkarahisar’a gelen işçiler [&hellip]
Doğu illerinden çalışmak için Afyonkarahisar’a gelmeye başlayan mevsimlik tarım işçileri Suriyeli mültecilerin ucuz fiyata çalışarak piyasayı düşürmesinden şikayetçi
Her yıl yaz aylarında Doğu Anadolu’dan Afyonkarahisar’a gelen mevsimlik tarım işçileri yine Afyonkarahisar’a gelmeye başladı. Ancak bu yıl mevsimlik tarım işçilerinin sıkıntısı büyük. Başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şehirlerden çalışmak için Afyonkarahisar’a gelen işçiler Suriye’den gelen mültecilerin yevmiye fiyatlarını düşürmesinden dert yanıyorlar.
Emirdağ ilçeine bağlı Aşağıpiribeyli beldesi Tuğluk Köyü’ne yaklaık 50-60 çadır halinde 100 kişi olarak geldiklerini belirten 33 yaşındaki Ali Beyaztoprak, “Suriyeliler bizi mahvetti” diyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da tarım işlerinde çalışmak üzere Afyonkarahisar’a geldiklerini belirten Ali Beyaztoprak “Bize çalışmayı haram ettiler. Geçen sene günlük ücreti 50 TL’ye yaptığımız işleri bu yıl günlük yevmiye 15 TL’ye yapıyorlar. Tarla sahipleri de bizlere iş vermiyor. Suriye’den gelenler her yerde çalışıyorlar. Bize iş yok. Binlerce kilometre yol kat edip geldik, ama açıkta kaldık” diye dert yandı. Başta pancar çapası olmak üzere her türlü işte çalıştıklarını belirten Ali Beyaztoprak, “Suriye’den gelenler bizi mahvetti. Toprak sahipleri onlarla anlaşıyor, bizim çadırlarımıza su bile vermiyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık” dedi.
Her yıl Mayıs ayında yollara düşerek 3-4 ay çalışıp kazandıklarıyla bir yılı geçirdiklerini belirten Beyaztoprak, devlet yetkililerinden ilgi beklediklerini söyledi.
Geçen yıl Afyonkarahisar Valiliği tarafından hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2 milyon 98 bin TL’lik finansmanı sağlanan, “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayat Şartlarının İyileştirilmesi” projesi kapsamında Afyonkarahisar Merkez Erenler Köyü’nde Çadırkent prefabrik evleri kurulmuştu. Çadırkent’te bir çok aile barınmış ve bu proje örnek gösterilmişti. Merkez, Dinar, Emirdağ, Evciler, Sandıklı, Sultandağı ve Sinanpaşa olmak üzere 6 ilçede daha kurulan Çadırkentlerde 100’er metrekare alanlı 2 tane sosyal tesis, 16 banyo ve 16 tuvalet yer alıyordu.
Bu yıl tarım işçilerinin durumunun ne olacağı merak konusu…
>> Mustafa Ertürk’ün haberi