'Tarım arazilerini yapılaşmadan koruyalım' – Kocatepe Gazetesi
TEMA Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, verimli tarım arazilerinin yapılaşmadan korunması, konut, sanayi ve turizm amaçlı yatırımlar için kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi Çelik, 17 Haziran'ın 1995 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” olarak kutlandığını hatırlattı. İklim değişikliğiyle birlikte artan kuraklık ve çölleşme konusunun giderek daha ağır bir soruna [&hellip]
TEMA Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, verimli tarım arazilerinin yapılaşmadan korunması, konut, sanayi ve turizm amaçlı
yatırımlar için kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi
Çelik, 17 Haziran’ın 1995 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” olarak kutlandığını hatırlattı. İklim değişikliğiyle birlikte artan kuraklık ve çölleşme konusunun giderek daha ağır bir soruna dönüştüğünü söyleyen Çelik, “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü, toprakların korunması ve sürdürülebilir yönetiminin önemine dikkat çekiyor. Her yıl 11 Haziran’ı takip eden Pazar günü Türkiye’de Toprak Bayramı olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler ise toprağın yaşamsal önemini dünya çapında gündeme getirmek için 2015’i Dünya Toprak Yılı ilan etti” dedi.
TÜRKİYE’DE HER YIL
743 MİLYON TON TOPRAK
EROZYONLA TAŞINIYOR
Çelik toprak erozyonu yüzünden Türkiye’nin tarım arazilerinin 13 yılda yüzde 9 azaldığını belirterek, “Türkiye’nin tarım arazisi 2001 yılında 26,4 milyon hektar iken, 2014 yılında 24 milyon hektara geriledi. 13 yılda 2,4 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi. Diğer yandan erozyon hala ülkemizin toprak bozulmasına neden olan etmenlerinin başında geliyor. Türkiye’deki arazilerin 5,6 milyon hektarında hafif, 15,6 milyon hektarında orta, 28,3 milyon hektarında şiddetli ve 17,4 milyon hektarında çok şiddetli erozyon görülüyor. Tarım arazilerinin yüzde 59’unda, orman alanlarının yüzde 54’ünde, meraların ise yüzde 64’ünde erozyon söz konusudur. Türkiye’de her yıl 743 milyon ton toprak erozyonla taşınıyor. Bu durum her yıl 0,8 mm, her 12 yılda ise 1 cm üst toprağın kaybedilmesi anlamına geliyor. Gıda güvenliği açısından önemli olan meralar hızla kaybediliyor. 1920’lerin başında Türkiye’de arazilerin yüzde 56’sını oluşturan meraların oranı bugün yüzde 19’a geriledi. Mevcut meraların yüzde 70’inde bitki örtüsü zayıf ve verimsizdir” diye konuştu.
TEMA Vakfı olarak, 2015 Uluslararası Toprak Yılı, Toprak Bayramı ve Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü sebebiyle, sağlıklı yaşamın, sağlıklı topraklarda mümkün olabileceğini vurguladıklarını belirten Çelik, “Verimli topraklar yapılaşmadan korunmalı, konut, sanayi ve turizm amaçlı yatırımlar için kullanılmamalıdır. Organik tarım gibi toprak ekosistemine uygun uygulamalar teşvik edilmeli, toprağın yapısını bozacak, verimini azaltacak ve çevre kirliliğine neden olacak uygulamaların önüne geçilmelidir. Karar vericileri, gıda güvenliğinin sağlanması ve gelecek nesillere üretken toprakları bırakabilmek için politika geliştirmeye ve somut adımlar atmaya davet ediyoruz” diyerek çağrıda bulundu. (Kocatepe Haber Merkezi)