• Haberler
  • Genel
  • Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer

Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer

Milli Mücadele kahramanlarından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Afyonkarahisar'da düzenlenen anma gecesinde konuştu. Karabekir, 'Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer.' sözleri ile herkesin ama özellikle gençlerin vatan coğrafyasının nasıl kurtarıldığını, bu uğurda nelerin feda edildiğini en iyi şekilde idrak etmesi gerektiği gerçeğini hatırlattı Kazım Karabekir Paşa'yı Anma Gecesi'nde kızı [&hellip]

Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer

Milli Mücadele kahramanlarından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, Afyonkarahisar’da düzenlenen anma gecesinde konuştu. Karabekir, “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer.” sözleri ile herkesin ama özellikle gençlerin vatan coğrafyasının nasıl kurtarıldığını, bu uğurda nelerin feda edildiğini en iyi şekilde idrak etmesi gerektiği gerçeğini hatırlattı

Kazım Karabekir Paşa’yı Anma Gecesi”nde kızı Timsal Karabekir babasını etkin bir sunumla anlattı. RAM salonunda gerçekleştirilen anma gecesine yoğun ilgi gösterildi.
ÇANAKKALE’DE AFYON LİSELİLERDE VAR
Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, duygularını ifade etmenin aslında hiç kolay olmadığını belirtti. Anma gecesi programına gelirken Afyon Lisesi önünden geçtiğini söyleyen Karabekir, Çanakkale Savaşlarında şehit düşen delikanlılar nedeniyle diğer birçok okulun, tıp fakültesinin ve Afyon Lisesi’nin de o dönem mezun veremediğini gerçeğinin bir kez daha yüreğini kanattığını kaydetti. Anma gecesini düzenleyen Afyonkarahisar Belediyesi ve emeği geçenlere teşekkür eden Timsal Karabekir emek sahiplerine minnettar olduğunu dile getirdi. Geçmişini bilmeyenin geleceğe hakkı olmadığını söyleyen Karabekir; “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer. Hala bizim coğrafyamızı bizim aleyhimize değiştirmek isteyenler var. Çok rahat ortamda bizler kaynaşabiliyoruz. Bu rahatlığı bizlere canları pahasına kimler verdi? Onların şartlarında neler yaşadıkları noktasında en iyi örneğini ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma’ toplantısında Bingül Sönmez hocam vermiştir. O asil müzenin salonunu eksi derecelere getirdi. Herkes donuyordu ve kapıdan girenlerin eline bir avuç darı verdi. ‘Onlar sadece bunu yediler ve donarak can verdiler.’ Onların neler yaşadıklarını anlayabilmemiz için şu çok rahat ortamdan birazcık daha onların yaşadıkları döneme gitmemiz gerekiyor.” dedi.
ALLAH TÜRK’ÜN KURTULMASINI İSTEDİ
Çok sıkıntılar, ağır acılar yaşanmasına rağmen Allah’ın Türk’ün kurtulmasını istediği için ilahi bir kadroyu gönderdiğini söyleyen Timsal Karabekir, kendisinin kurtuluş mücadelesini veren kişileri ilahi kadro olarak tanımladığını vurguladı. Karabekir; “Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onlar ilahi bir kadroydu. Anadolu’ya çıkanlara baktığımızda hepsinin vatan aşkı ile yürekleri coşan kişiler olduklarını görüyoruz. Anadolu’ya ilk çıkan o beş inanmış yürek rahmetli Cemal Kutay onlara ‘Beşi Bir Yerde Altınlar’ derdi ki gerçekten öylelerdi. Kazım Karabekir Paşa anılarında diyor ki, ‘Daha 13-14 yaşlarında Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenci iken Kars’ı almak benim idealimdi.’ diyor. On üç yaşında bir çocuk Kars’ı kurtarmanın idealini yaşıyor. İşte onlar öyle bir kadroydu.” diye konuştu.
MÜZEDEKİ TEK EŞYA
ÇOK ŞEYİ ANLATIYOR
Kazım Karabekir’in ailesi ile birlikte hayat felsefesinin “Cihan yıkılsa Türk yılmaz.” olduğunu söyleyen Timsal Karabekir, hiçbir konuda yılmanın mümkün olmayacağını ifade ederek gerektiğinde yeniliklere alışılması gerektiğini kaydetti. Kazım Karabekir ilçesi olan yerde Kazım Karabekir atalarının Karabekiroğulları olarak yaşadığını aktaran Timsal Karabekir; “Kendisi anılarında Selçuklu’ya dayanan bir ceddimiz var. Ama ben Karaman’a ne şekilde geldiklerini tam olarak bilemiyorum. Kırmızı şalvar, kırmızı cepken giyiyorlar. Ne zaman gerek duyulsa padişah yanlısı olarak orduya katılıyorlar. Hatta Yavuz Sultan Selim sefere çıkarken Karabekiroğullarına toprak verilmesini sağlamış, onlarda orada asker yetiştirmişlerdir. Kazım Karabekir Müzesi ziyaret edildiğinde benim sabaha kadar yapacağım konuşsam bile oradaki bir tek eşyanın bile söyleyeceğini anlatma şansım yok. Gençlerin geçmişte neler yaşandığını görmeleri için düşen bir bomba parçasını dahi getirmiş. Onun vasiyetidir ki geçmişe yaşananları gösterecek köprü olarak evi müze haline dönüştürülmüştür.” şeklinde konuştu.
“HÜR ÖL ESİR YAŞAMA”
Ermeniler ve Türkler’in yurdun doğusunda kardeşlik ilişkileri içerisinde yaşarken Rusya’dan gelen bir grup Ermeni’nin topluma nifak soktuğunu belirten Timsal Karabekir; “Padişah bu nedenle Mehmet Emin Paşa’yı asayişi korumak için o bölgeye göndermesi nedeniyle Kazım Karabekir Paşa’nın çocukluğu Van’da geçiyor. Babasını kolera salgınından kaybedince İstanbul’a dönen ailesi ile Kazım Karabekir Paşa’nın askerlik hayatı şekilleniyor. Askeri Rüştiye, lise, Harbiye ve akademiler. Kuleli Askeri Lisesi’nde iken ‘Ben Kars’ı alacağım’ ahdini ediyor ki, Allah onu ona iki kez nasip ediyor. Soyadı Kanu’ndan çok önce batıda gördüğü üzere Karabekiroğulları lakabını soyadı olarak kullanmak üzere müracaat ediyor ve Kazım Karabekir olarak ismini kullanıyor. Bir dönem Bulgar’lara esir düşüyor. Her ne kadar bir otelde misafir edilse de duvarında, ‘Hür öl esir yaşama.’ ifadesini asmış.” ifadelerini kullandı.
ONBEŞLİ AĞITTIR OYUN HAVASI DEĞİL
Çanakkale denildiğinde adeta yüreklerin kanadığını, Çanakkale’de Türk’ün destan yazdığını ifade eden Timsal Karabekir şunları söyledi: “Türk askeri Çanakkale geçilmez diye bir destan yazmıştır. Bir adım daha geriye gidersek Allahu Ekber dağlarında donarak şehit olan Osmanlı ordusu yaşasaydı belki Çanakkale’de onlar savaşacaktı. Belki o yıl ortaokullar, liseler mezun verecekti, vermedi. Ne bir Galatasaray, ne Afyon Lisesi, Kayseri Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, hatta tıbbiye. Çanakkale’ye giderseniz o 13-14’lü yaşlardaki o şehit evlatların kabir başında göz yaşı döküyorsunuz. Yüreğimi burkan bir şeyi de paylaşmak isterim. Hani kına geceleri yapılır ya. O eğlence gecelerinde Tokat yolları taşlı diye insanlar oyunlar oynuyorlar. O oyun havası değil ki. O 15’liler giderken geride bıraktıkları kızların gözleri yaşlı. Onbeşliler Çanakkale’ye şehit olmaya gidiyorlar. Bu havalarda oyun oynayıp eğlenemeyiz ki. O sadece bir ağıttır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme