Tarihimize baksak, değer ithal etmeyiz

Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde İmaret Camii avlusunda Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kendi tarihimizi incelememiz halinde değer ithal etmeyeceğimizi kaydetti Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile Sandıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Şed Kuşatma töreni İmaret Camii’nde yapıldı. Törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, [&hellip]

Tarihimize baksak, değer ithal etmeyiz

Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde İmaret Camii avlusunda Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kendi tarihimizi incelememiz halinde değer ithal etmeyeceğimizi kaydetti

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile Sandıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Şed Kuşatma töreni İmaret Camii’nde yapıldı. Törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan’ın yanı sıra esnaf ve sanatkârlar da katıldı.
AHİLİK, KÖKLÜ BİR GELENEK
Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ahilik’in kökü geçmişte olan bir gelenek olduğunu belirterek “Ahilik geleneği bize mahsus bir gelenek. Biz bütün değerlerimizi Batı’dan aldığımızı sanıyoruz. Esnaf ve Sanatkarları Odalarının, Tüketici Hakem Heyeti, Ticaret ve Sanayi Odaları Ahilik Teşkilatı içinde birleşmiş yüzyıllarca önce bu Anadolu topraklarında hayat bulmuş” dedi.
DEĞERLER NESİLDEN
NESİLE AKTARILIYOR
Ahilik geleneğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Usta-çırak ilişkisiyle mesleği öğrenme ve esnaf olma olayı sadece bir mesleğin öğrenilmesinden ziyade toplumun temelini teşkil eden değerlerin nesillere aktarılmasıdır. Bizim faziletli toplumumuzu oluşturmamız için başka yerden değer ithal etmemize gerek yok. Birçok değerler silsilesi bizden kopyadır aslında” diye konuştu.
AHİ EVRAN’IN İLKELERİ BENİMSENİYOR
Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Abdülkadir Konak ise “Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince Ahilik akla gelmektedir. Ahilik, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak için geliştirilen bir yaşam tarzı ve düşünce sistemidir. Dericilerin piri Ahi Evran Veli Hazretleri’dir” ifadelerini kullandı.
Ahi Evran’ın teşkilatlanmasını Kayseri’de başlattığını hatırlatan Konak, şöyle devam etti:
“1205 yılında Kayseri’ye gelir. Ahi Evran, Kayseri’ye geldikten sonra burada bir deri atölyesi kurar. Oradaki tüm esnaf ve sanatkarları organize eder. Derici esnafları içindeki usta, yamak ve çırakları kendi eğitir. Hanımı Fatma Bacı’nın da Bacı Teşkilatı marifetleriyle kadınlarımızın eğitilmesinde katkı sağlamıştır. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması’nda önemli bir rol oynayan Ahi Evran, esnaf ve sanatkarı önce ahlak üzerine yetiştirmiştir.”
YILIN AHİSİ AKOSMANOĞLU
Sandıklı ESOB Genel Sekreteri Ali Özeski ise Ahilik’in aynı zamanda sanatkârlık olduğunu hatırlattı. Özeski, “Hepiniz milletvekili, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız” dedi.
Temsili Şed Kuşatma törende esnaflığa yeni başlayan bir kişiye esnaflığın incelikleri öğretildi, hak ve adalet üzerine çalışması tavsiye edildi. Törenin ardından Yılın Ahisi seçilen Yılmaz Akosmanoğlu’na plaket verildi. Esnaflıktan Sanayiciliğe Yükselen İşadamı olan Yılmaz Oruç adına oğlu Levent Oruç ödül aldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme