Tarihimiz 8000 yıl öncesine dayandı

Müzeler Günü Kutlamaları, Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe'nin de katıldığı etkinliğe çok sayıda öğrencide katıldı.  Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar tarihinin artık Milattan Önce 5000 değil Milattan Önce 8000 yıllarına dayandığını duyurdu. 2 yıl boyunca 10 ayrı höyükte yapılan çalışmalarda ulaşılan bulgularla bu [&hellip]

Müzeler Günü Kutlamaları, Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe’nin de katıldığı etkinliğe çok sayıda öğrencide katıldı.  Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar tarihinin artık Milattan Önce 5000 değil Milattan Önce 8000 yıllarına dayandığını duyurdu. 2 yıl boyunca 10 ayrı höyükte yapılan çalışmalarda ulaşılan bulgularla bu sonuca ulaştıklarını kaydeden Tanır, “Bundan sonra Afyonkarahisar tarihi geçmişi 8000 yıl olarak ifade edebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“10 HÖYÜKTE ÇALIŞMA YAPILDI”
Çalışmaları Selçuk Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak ile Müze Müdürü Mevlüt Üyümez’in yönettiğini söyleyen Tanır, çalışma yapılan höyükler hakkında şunları söyledi: “Afyonkarahisar’da 300 civarında mezar, höyük gibi yerleşkeler mevcut. 20’nin üzerinde para basılan antik şehirlerimiz var. Bu çalışmalarda özellikle gebeceler bölgesinde bulunan höyüklerde çıkan kalıntılar Afyonkarahisar’ın tarihini milattan önce 8000 yıllarına kadar götürüyor. Susuz Kasabası Eyüboğlu Mevki Yörük Yatağı ve Çeşmealtı höyükleri, Susuz Kasabası Darboğazlar Mevki, Organize Sanayi Bölgesi Çapak höyük, Çukurköy Cenkçi Höyüğü, Bolvadin Gövem Mevki, Çobanlar Pani Höyük, Sinanpaşa Eyice Höyük, Şuhut İçikli höyük, Hocalar Çalca Asarın Tepe, Dinar Büyük Çaltepe noktalarında ciddi kalıntılara ulaştık.”
“5000 DEĞİL 8000 YILLIK TARİHİMİZ VAR”
Çalışmalar kapsamında höyüklerden bulunan bulgular hakkında da konuşan Tanır, “Bu çalışmalar 2016 yılında başladı. 2018 yılına kadar devam etti. Bu veriler analiz edildi ve bu veriler bize rapor halinde sunuldu. Toplam 10 höyükte çalışma yapıldı. Buralarda ikonlar ortaya çıktı. Çekilen fotoğraflar, ölçümler tarihimizi 8000 bin yıl öncesine götürüyor.” dedi.
“GELENEK MÜZELERDE YETERİ KADAR YER ALMIYOR”
Etkinlikte konuşan Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez, müzeciliğin önemine değindi. Üyümez, “Geleneği arkeoloji ve etnografya müzelerinde kendine yeterli nitelikte yer bulamaması manidardır. Gelenek kabuk değiştirir, başkalaşır. Geçmişin gelenekleri şimdi belleğimizde yaşayabilir. Yaşatılabilir yada unutulabilir. Gelenek zaman kontörlündedir. İpler zamanın elinde gerilir, gevşetilir.” diye konuştu.
“YAŞADIĞINIZ ŞEHRİ TURİST GİBİ GEZİN”
Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe’de konuşmasında “yaşadığınız şehri turist gibi gezin” tavsiyesinde bulundu. Boztepe, “2 ay önce Avrupa’nın bir kentinde Afyonkarahisar’ı tanıtmak üzere görevlendirildim. Orada Frig Vadisi’nden, Afyon’un kalesine, termal turizm anlamında potansiyeli gibi konuları anlattık. Bunları dinledikten sonra bize sadece şu soruyu sordular. Kentinizde kaç müze var? Sorunun devamında bu müzeleri kaç kişi ziyaret ediyor denildi. Avrupa kültüründe bir kentin gelişmişlik düzeyi o kentin sahip olduğu müzelerle ölçülüyor. Bu şehir 8 bin yıllık mirası taşıyor. Bu mirası sadece müzelerde bulabilirsiniz.” dedi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu’da konuşmaların ardından bir gösteri sundu. Etkinlik fotoğraf sergisinin ve Yumurta Müzesi’nin gezilmesi ile son buldu. >>Nail AZBAY’ın Haberi

 

Bakmadan Geçme