Tarihi ve kültürüyle Dereçine tanıtılacak
'Tarihi ve Kültürüyle Dereçine' adlı kitabın tanıtım gecesi programı yarın akşam saat 18.30'da Dereçine Beldesi'nde Dereçine Meydanı'nda başlayacak   Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız, 'Tarihi ve Kültürüyle Dereçine' adlı kitabı gazeteniz Kocatepe mensuplarını ziyaret anlattı. Kitap Dursun Solmaz, Mehmet Koç ve Şengülay Yurtal tarafından kaleme alındı. 'İZMİR'İN KURTULUŞ KUTLAMASINA DEREÇİNE'DEN BAŞLANMASI ÖNERİLDİ' 'Tarihi ve Kültürüyle [&hellip]
“Tarihi ve Kültürüyle Dereçine” adlı kitabın tanıtım gecesi programı yarın akşam saat 18.30’da Dereçine Beldesi’nde Dereçine Meydanı’nda başlayacak
Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız, “Tarihi ve Kültürüyle Dereçine” adlı kitabı gazeteniz Kocatepe mensuplarını ziyaret anlattı. Kitap; Dursun Solmaz, Mehmet Koç ve Şengülay Yurtal tarafından kaleme alındı.
“İZMİR’İN KURTULUŞ
KUTLAMASINA DEREÇİNE’DEN BAŞLANMASI ÖNERİLDİ”
“Tarihi ve Kültürüyle Dereçine” kitap hakkında bilgi veren Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız, Milli Mücadele döneminde Sultandağı İlçesi’ne bağlı Dereçine Beldesi’nin Batı Cephesi karargâhının içerisinde o dönem ki Türk askerini barındıran yerlerden birisi olduğunu söyledi. Yıldız, “Anneannem anlatırdı, ‘Gündüzleri askerleri evimizde saklardık. Akşamları nöbet tutardı.’ derdi. Bu yaklaşık 9 aylık bir süreci kapsamış. Bu dönemde herhangi bir olay olmama ihtimali yoktur diye düşündük. Buradan hareketle işe başladık. Önce İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ‘Sayın Başkanım 9 Eylül tarihinde İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunu kutluyorsunuz ya, bu kutlamaya Dereçine’den başlayın.’ demiştim. Nasıl olacağını sorduğunda çalışmayı anlattım. Proje kendisinin çok hoşuna gitti. Küresel salgın tedbirleri nedeniyle bunu yapamamıştık. Geçen yıl için bir konser ve bir tarih konferansı olmak üzere ortak projemiz vardı. Sadece Hasan Hüseyin Özefe’nin ‘Bir Mehmetçiğin Askerlik Hatırları’ diye bir kaynak bulduk. Bu kitapta da Dereçine’nin geçtiği bir tek yer bulduk. Sonra araştırma yapmaya karar verdik. Kitap yazarlarından birisi saha araştırmacısı bir diğeri de hocadır. Osmanlıca okutup üniversite hocalarından yararlandılar.” dedi.
“KİTAP TANITIM AKŞAMINDA DRAMATİK BİR
AŞK HİKÂYESİ ANLATILACAK”
“Tarihi ve Kültürüyle Dereçine” kitabına tarih ve kültürün yanında gastronomiyi de eklediklerini kaydeden Başkan Yıldız, “Muhalefet partisinden olduğumuz için bizim çalışmalarımız görülürde görmezden gelir. Ama Sayın Vali Gökmen Çiçek’in Afyon’da öncelikle yaptığı benim gördüğüm üç şey vardır. Tabi diğer yaptığı başarılı işlerde vardır. Ama Birisi Frigya dönemi eserleri, birisi biz kadın temsiliyeti diyoruz Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleridir. Bir diğeri de Sayın Vali’den bağımsız Afyon’un gastronomi şehri seçilmesidir. Biz Dereçine olarak Afyon’un ilk Kadın Kooperatifini kuran beldeyiz. Kadın Kooperatifimizin ciddi çalışmaları vardır. Frigya araştırması kısmında; Frigya Kalesi bulduk, sumaklar bulduk. Hatta kitap tanıtım akşamında anlatacağımız dramatik bir aşk hikâyesi bile bulduk. Sonra kitabımıza gastronomiyide ekledik. Kitap yazarlarımızdan Şengülay Yurtal benim çocukluk arkadaşımdır. Kendisi yemekle uğraşmaktadır ve kitapta Dereçi’nin yemek kültürünü yazdı. Et yemeklerinden, av yemeklerine, ot yemeklerinden tahıl grubuna kadar herşey var. Taziyelerde, düğünlerde yenilen yemek çeşitleri, adak nasıl olur, asker uğurlamada neler yenilir gibi kitapta bu tür şeyler yazıldı. 6 bin yıl geriye giden genel olarak Dereçine kültürünü anlatan, tarihini de belgeli olarak anlatan bir kitap oldu.” diye konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi