Tarihi Panaroma'ya doğru – Kocatepe Gazetesi

Ali Osman Emirosmanoğlu, 󈬊 Ağustos Büyük Taarruz Panoroması Tanıtım Merkezi” adı ile Kurtuluş Savaşı Panoroması için fikir projesi hazırlamanın sevincini yaşadığını söyledi. Emirosmanoğlu, 15 bin yıllık köke sahip milletin fertleri için başta gençler ve çocuklar olmak üzere şanlı tarihin panoromalarla tescillenmesinin kültürel mirasa katkı sağladığını ifade etti Burcu Aydın: Sizi kısa hatırlayabilir miyiz?Ali Osman Emirosmanoğlu: [&hellip]

Tarihi Panaroma’ya doğru

Ali Osman Emirosmanoğlu, “26 Ağustos Büyük Taarruz Panoroması Tanıtım Merkezi” adı ile Kurtuluş Savaşı Panoroması için fikir projesi hazırlamanın sevincini yaşadığını söyledi. Emirosmanoğlu, 15 bin yıllık köke sahip milletin fertleri için başta gençler ve çocuklar olmak üzere şanlı tarihin panoromalarla tescillenmesinin kültürel mirasa katkı sağladığını ifade etti

Burcu Aydın: Sizi kısa hatırlayabilir miyiz?
Ali Osman Emirosmanoğlu: İstanbul’da yaşıyorum. Aslen eskiden Dinar ilçesine bağlı olup sonradan Denizli’ye bağlanan Gümüşsuyu beldesindenim. Teyzelerim halen Dinar ilçesinde yaşıyorlar. Sanat hayatıma Afyonkarahisarlı merhum yönetmen Yücel Çakmaklı ile birlikte Elif Film Şirketi’nde başladım. Yücel Çakmaklı ile birlikte 8 film çektikten sonra çizgi filmler yaptım. Hem yönetmen hem de yapımcı olarak 20 saate yakın film çektim. Çizgi filmleri hazırlarken çalıştığımız ressamlarla beraber onları çalıştırarak İstanbul’daki Panoroma 1453 Tarih Müzesini yapımcı olarak gerçekleştirdik. Açılalı dört sene oldu. Yapımcı olarak üç milyondan fazla seyircisi olan bir müze yapmak kısmet oldu. Bundan sonra çeşitli şehirlerden teklifler geldi. Başbakanımız R. Tayyip Erdoğan’ın en büyük arzusu Çanakkale’ye bir müze yapılmasıydı.
Burcu Aydın: İstanbul’daki Panoroma 1453 sonrasındaki çalışmalardan söz eder misiniz?
Ali Osman Emirosmanoğlu: Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u feth ettiği savaşı anlatan Panoroma 1453 Tarih Müzesinden sonra Çanakkale Müzesine başladık. İsmi de Panoroma Çanakkale 1915 Zafer Müzesi’dir. Dört senedir onun üzerinde çalışıyoruz. Benim yapımcı olduğum aynı ekiple birlikte çalışıyoruz. Bir şirket kurduk. O şirket adına yapıyoruz. Yaptıktan sonra inşallah Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza belli bir süre işletip hediye edeceğiz. Böyle bir kararımız var. Arazi ve yer meselelerinden ve Ağdere de olmasından dolayı bir takım izinler almamız gerekti. Bundan dolayı inşallah bir sene içinde resim ve sanat çalışmalarımız bitti. Bir sene sonra açılış yapmayı planlıyoruz.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar için planlanan Kurtuluş Savaşı Panoroması çalışması nasıl gerçekleşecek?
Ali Osman Emirosmanoğlu: Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun isteği ile Afyonumuza bir Kurtuluş Savaşı Panoroması kazandırılması fikri üzerinde görüşmüştük. Benim şirketime Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca fikir projesi olarak bir teklif sunuldu. Benim şirketim Elif Film Sanat’tır. Elif Sanat olarak bu fikir projesi ihalesini kazanıp 26 Ağustos Büyük Taarruz Panoroması Tanıtım Merkezi adı ile proje hazırladık. Proje beğenildi, bir firmaya bunun uygulama projesi hazırlatıldı. Sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile anlaşan TOKİ’nin yapması planlandı ve ihaleye çıkıldı. En son aldığım bilgiye göre ihaleye çıkmıştı. Geçen hafta da imzadan çıktı. Şu anda da yapılmasına başlanmış oluyor. Mart ayının ilk haftasında yer teslimi yapılacak. İhaleyi Eskişehir’li bir firma kazandı. Fikir projesini biz hazırladığımız için sanat işlerini bizim yapmamız teklif edildi. Biz iki ayrı panoroma yapmış bir firma olarak tecrübe sahibiyiz. Eğer kısmet olursa sanat işlerini biz yapacağız. Anlaştığımız takdirde Mart ayı içerisinde başlamayı planlıyoruz.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar’ın Kurtuluş Savaşı Panoroma çalışması ne kadar sürecek? Afyonlular için büyük önem arz eden bu proje sizce geç kalmış bir çalışma mı olacak?
Ali Osman Emirosmanoğlu: Kurtuluş Savaşı Panoroma ihalesinin süresi 600 gündür. İki yıl içerisinde eğer iş bize verilirse önümüzdeki sene bitirmeyi planladık. Afyonlular için elbette önemli bir proje. Ama şu anlamda geç kalmış sayılmaz. Çünkü Türkiye’de panoromacılık daha yeni. Yedi senelik bir mazisi var. İnanın yurt dışından 5, yurt içinden ise panoroma yapımı için 15 teklif var. Allah’a şükür Afyon erken davrandı. Fikir ve uygulama projesi için 15 aydır uğraşıyoruz. Ama belli bir merhaleye gelindi. Şimdi sadece tatbikat kısmı kaldı. İki sene evvel başlandığını baz aldığımızda çokta geç kalmış sayılmaz. Kurtuluş Savaşı Panoroması şu anda yapılan panoromalar içinde üçüncü olacak. Bana göre Malazgirt Zaferi panoroması gecikmiştir. İstanbul Fetih Panoromasının temeli Başbakanımıza ait bir fikirdir. Kendileri açılış sırasında hemen Çanakkale’ye başlamamızı söylemişti. Ayrıca idealinde Malazgirt Savaşı Panoromasının olduğunu söylemişti. Türkiye’nin bu üç panoromaya çok ihtiyacı var. Afyon panoroması da Malazgirt’ten önce yapıldı. Allah’a şükür belli bir kademeye ulaşıldı.
Burcu Aydın: Sizin için en heyecan verici olan panoroma çalışması hangisi olacak?
Ali Osman Emirosmanoğlu: Her eser insanın bir çocuğu gibidir. Her çocuğun yeri ayrıdır. İlk göz ağrısı Fetih panoromasıydı. Aslen Afyon coğrafyasından bir insan olarak Afyon Kurtuluş Savaşı Panoromasının ayrı bir önemi var. Çanakkale’de çok değişik bir proje oldu. Orada da 500 bine yakın insan ölmüş. 230 Bin şehidimiz var. Çocuklar gibi hepsinin yeri ayrı. Hayırlısını diliyoruz.
Burcu Aydın: Efendim son olarak bu vesile ile Afyon halkına özellikle yeni yetişen genç nesile vermek istediğiniz bir mesaj var mı? Panoromalarla tarihe sahip çıkarak milli refleksi diri tutma gayesinin yanında neler söylemek istersiniz?
Ali Osman Emirosmanoğlu: Güzel bir noktaya değindiniz. Panoroma 1453 Tarih Müzesi’nin hemen karşısında atölyemiz var. Ekibimiz orada çalışıyor. Çanakkale projesini yapan ekibimiz Afyon tanıtım merkezini hazırlayan ekibimiz İstanbul’daki panoromanın da bakımını yapıyor. Sevinçle ifade ediyorum; sözün başında da belirttiğim gibi dört yılda milyonlarca insan tarafından ziyaret edildi. Panoromayı ziyaret eden insanların çıkıştaki halleri hakikaten gururladnırıyor. Özellikle gençler, ana okulundan, liseye, üniversite çağına kadar tüm çocuklarımızın bambaşka bir duyguya kapıldıklarını gözlemliyoruz. Tarihlerinin ne kadar şanlı, güzel olduğunu görerek moral buluyorlar. Onun için bu eserlerin çok ayrı bir yeri var. Bizim kökümüz birçok ülke gibi bir kaç yüzyıllık değil. Binlerce yıllık kökümüz var. 15 bin yıllık bir köke sahip olduğumuz söyleniyor. Necip Fazıl Kısakürek’in kökümüze dönüyoruz eserinde olduğu gibi. İnsan kökünü bilirse, köküne de sahip çıkarsa ileriye çok daha iyi bakar. Çok daha iyi şeyler yapar. Moral bulur. İnsan moralle yaşar. Bu çalışmaların tümü moral veren olaylardır. Sanatsız millet olmaz. Kültürsüz millet olmaz. Bunlarda sanata ve kültüre bir nebze katkı da bulunuyorsa sevinç ve gurur duymamız gerekiyor. Gençlerin rağbetinide bu açıdan son derece önemli buluyorum.
>> Burcu AYDIN’ın röportajı.

Ali Osman Emirosmanoğlu kimdir?

1947 Yılında İstanbul’da doğdu. 1969 yılında İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1970 yılında İşletme İktisadı Enstitüsü’nü bitirdi, 1969 yılından bu yana katkıda bulunduğu eserler ve yapımcılığını yaptığı sinema filimleri: “Kabe Yollarında” (1969), “Birleşen Yollar” (1970), “Çile” (1971), “Zehra” (1972), “Oğlum Osman” (1973), “Diriliş” (1974), “Kızım Ayşe” (1974), “Memleketim” (1975). Yapımcılığını yaptığı eğitici filimler: “Namaz Öğreniyorum “(l 983), “Kur’an Öğreniyorum” (1984), “Hacca Gidiyorum ” (l 985), “Video Hatim ” (l 985).-Yapımcılığını yaptığı TV filimleri: “Mümin ile Kafir” (1992), “Ömer Seyfettin Hikayeleri” (2005). Yapımcılığını yaptığı belgeseller: “Vakıf Şehir İstanbul” (1985), “Nea Roma’dan İstanbul’a Sultanahmet” (2006), “Panorama 1453 Müzesi” (2012). Yapımcılığını yaptığı çizgi filimler: “Keloğlan” (1987), “Emre” (1990), “Hay” (1992) Yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı çizgi filimler: “1001 Gece Masalları” (2003), “Kelile-Dimne” (2004), “Önder İnsanlar” (2005), Yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı çizgi diziler: “Karagöz” (2002-2004) (35 bölüm), “Masal Dünyası” (2005-2006) (10 bölüm), “Her Gün Bir Masal” (2010) (l O bölüm). Yapımcılığını yaptığı müze: “Panorama 1453 Tarih Müzesi” (2009), “Çanakkale 1915 Zafer Müzesi” (Halen yapılıyor, 2014 yılında açılması bekleniyor). Yaptığı görevler: 1992-1997 yılları arasında Te-Ha Telif Hakları A.Ş Yönetim Kurulu Üyeliği, 1994-1999 yılları arası İstanbul İl Genel Meclisi üyeliği sırasında Kültür-Sanat Komisyonu Başkanlığı, 1994-2000 yılları arasında İstanbul Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Çalışmaları ve basılı eserleri: Üniversite yıllarında (1970) “Türkiye’de sinema filmlerinin Pazarlanması” konulu tez çalışması vardır. Sinema ve çizgi film konusunda dergilerde birçok makalesi yayınlandı. “Türkiye’de Çizgi Filmcilik” konulu tebliği (2004) ve “Türk Sinemasında Yerli Arayışlar” Kitabında “Elif Film Yolculuğunda Yücel Çakmaklı” (2010) başlıklı makalesi yayınlanmıştır.

Bakmadan Geçme