Tarihi Kaledibi Mescidi yeniden ihya edilecek

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından şehrimizin unutulmuş bir tarihi zenginliği yeniden ortaya çıkarılacak   Afyonkarahisar'ın unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir eseri daha gelecek kuşaklara kazandırılacak. Tarihi Karahisar Kalesi eteklerinde bulunan ve unutulmak üzere olan Tarihi Kaledibi Mescidi Afyonkarahisar Belediyesi'nin girişimleri ile yeniden ihya edilecek. Karamanoğlu Yusuf Bey tarafından 1264 yılında (Hicri 663) Afyonkarahisar Kalesi yakınlarında inşa edilen [&hellip]

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından şehrimizin unutulmuş
bir tarihi zenginliği yeniden ortaya çıkarılacak

Afyonkarahisar’ın unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir eseri daha gelecek kuşaklara kazandırılacak. Tarihi Karahisar Kalesi eteklerinde bulunan ve unutulmak üzere olan Tarihi Kaledibi Mescidi Afyonkarahisar Belediyesi’nin girişimleri ile yeniden ihya edilecek.
Karamanoğlu Yusuf Bey tarafından 1264 yılında (Hicri 663) Afyonkarahisar Kalesi yakınlarında inşa edilen ve aradan geçen zaman içerisinde günümüze sadece bir duvarı ulaşmış olan Kaledibi Mescidi yeniden yapılacak.
Bugün 1 Nolu Sağlık Ocağı yakınında bulunan tarihi Kaledibi Mescidi evler arasında kalmış, üst yapısı ve güney duvarı tümüyle yıkılmış bir vaziyette. Kale’nin güney eteğinde ve çıkış yolunun 100 m. kadar doğusunda bulunmaktadır. O dönemde Karahisar Kalesi’nde tutsak olarak tutulan Karamonğlu Yusuf Bey serbest kalınca Allah’a şükür ifadesi olarak bu mescidi yaptırmıştır. Mısri Camii mihrabında bulunan çini işlerinin Kaledibi Mescidi’nden sökülerek Mısri Camii’ne nakledildiği tahmin edilmektedir.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Yüksek Mimar Ülker Abi’nin çalışmaları ile tarihi Kaledibi Mescidi’nin mimari özelliklerine vakıf olduklarını belirterek, “Bu tarihi yapımızın yeniden ihya edilerek gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Tarihin ve kültürün başkenti olan kadim beldemize önemli bir eser daha kazandıracağız.” dedi. >> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme