• Haberler
  • Genel
  • Tarihi gerçek ortaya çıktı – Kocatepe Gazetesi

Tarihi gerçek ortaya çıktı – Kocatepe Gazetesi

Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi'nin 92. yıldönümünde bir tarihi gerçekte ortaya çıktı 1919-1922 yılları arasında yurdumuzda süren Yunan işgaline son veren ve 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz'un 92.yıldönümünde Yunanlıların yıllardır sürdürdüğü bir yalan da ortaya çıktı.Afyonkarahisar'da yerel tarih araştırmaları yapan ve geçtiğimiz yıllarda da Yunan arşivlerinden fotoğraflarla 'İşgal Günlerinde Afyonkarahisar' isimli [&hellip]

Tarihi gerçek ortaya çıktı

Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’nin 92. yıldönümünde bir tarihi gerçekte ortaya çıktı

1919-1922 yılları arasında yurdumuzda süren Yunan işgaline son veren ve 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz’un 92.yıldönümünde Yunanlıların yıllardır sürdürdüğü bir yalan da ortaya çıktı.
Afyonkarahisar’da yerel tarih araştırmaları yapan ve geçtiğimiz yıllarda da Yunan arşivlerinden fotoğraflarla “İşgal Günlerinde Afyonkarahisar” isimli bir albüm kitaba imza atan Araştırmacı-yazar Hasan Özpunar yaptığı açıklamada Yunalıların bir fotoğrafla dünyayı kandırdıklarını söyledi. Özpunar söz konusu fotoğrafın 14 Ekim 1921’de Afyonkarahisar’da bir yangın yerini gösterdiğini belirterek bu fotoğrafın yıllardır Yunanlılar tarafından dünya kamuoyuna “Türk askerlerinin Afyon’da yaktığı Ermeni evleri” olarak servis edildiğini belirtti.
Fotoğrafın çekildiği tarihte Afyonkarahisar’ın Yunan işgalinde olduğu ve ayrıca yine fotoğrafta Türklerin ve Yunan askerlerinin göründüğünden yola çıkarak araştırmaya başladığını söyleyen Özpunar bu yalanı çürütecek belgelere ulaştığını ifade etti. 14 Ekim 1921 tarihinde Afyonkarahisar’ın 3 aydır Yunan işgalinde olduğunu söyleyen Hasan Özpunar, işgal altında olan bir yeri hem de ağırlıkla Türk nüfusun yaşadığı bir yeri Türk askerlerinin yakmasının mantıklı bir tarafı olamayacağını düşündüğünü ve bu şekilde dönemin gazetelerini incelediğini söyledi. O yıllarda Amerika’da yayınlanan “The Evening Leader, Richmond Times, Newyork Tribune’’ gibi farklı gazetelerde Afyonkarahisar’da çıkan yangına dair haberlerin yeraldığını belirten Hasan Özpunar işin ilginç yanının 300 evin yandığı bu yangını şehirdeki Yunan işgal birliklerinin çıkardığını bizzat Yunan Başkomutanı Papulas’ın ifade ettiğini söyledi. Günümüzde bu yangına dair fotoğraftan hareketle yurtdışında Türkiye aleyhinde büyük bir kara propaganda yapıldığını söyleyen Hasan Özpunar araştırdıktan sonra mutlaka doğruların ortaya çıkacağını kendisinin sadece bir merakın neticesinde böyle bir yalanı ortaya çıkardığı belirtti. (Kocatepe Haber)

Bakmadan Geçme