• Haberler
  • Genel
  • Tarihi evler bölgesine 3 yılda 3 trilyon yatırım yapılacak

Tarihi evler bölgesine 3 yılda 3 trilyon yatırım yapılacak

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Şehitoğlu Konağı'nı ziyaret ederek tarihi konaklarla ilgili bilgi aldı. Ziyarette Vali Balkanlıoğlu'na Afyonkarahisar'a özgü tarihi evlerle ilgili bilgi verilirken, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarihi evler bölgesine 3 yıl içinde 3 trilyon yatırım yapılacağını açıkladı. Tarihi evler bölgesindeki turizmi geliştirmek için yöresel ürünler pazarı kurulmasını hedeflediklerini anlatan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu ise, [&hellip]

Tarihi evler bölgesine 3 yılda 3 trilyon yatırım yapılacak

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Şehitoğlu Konağı’nı ziyaret ederek tarihi konaklarla ilgili bilgi aldı.

Ziyarette Vali Balkanlıoğlu’na Afyonkarahisar’a özgü tarihi evlerle ilgili bilgi verilirken, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarihi evler bölgesine 3 yıl içinde 3 trilyon yatırım yapılacağını açıkladı. Tarihi evler bölgesindeki turizmi geliştirmek için yöresel ürünler pazarı kurulmasını hedeflediklerini anlatan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu ise, Karahisar Kalesi’ne mesire alanı, oturma yerleri ve tuvalet gibi düzenlemelerin tamamlanmasının ardından kaleye çıkış yapanlara fahri hemşerilik belgesi vererek bölgenin turist sayısını daha fazla arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, eski Vali ve Merkez Valisi Haluk İmga’dan önce geldiği Şehitoğlu Konağı’nı gezerek konak ve tarihi ile ilgili bilgi aldı. Afyonkarahisar’ın tarihi evler bölgesiyle ilgili Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu’ndan detaylı bilgiler de alan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 400 tescilli kültür varlığı bulunan tarihi evlerin bu güne kadar tanıtılamamış, ün yapamamış olmasından yakındı. Tarihi evleri Afyonkarahisar turizmine ve ekonomisine kazandırmak için her türlü desteği vereceklerini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, termal turizmin yatak kapasitesinin arttığını hatırlatarak, şehre gelen termal tatilcilerin tarihi evler bölgesine çekilerek ekonomiye katma değer sağlanması gerektiğini söyledi. Ziyarette Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bölgeye 3 yıl içinde 3 tril-yon harcayacaklarını açıkladı. Başkan Çoban’la birlikte şehre gelen termal turistlerin alışveriş yapabileceği yöresel bir pazar yapmayı da hedeflediklerini anlatan Hüseyin Şehitoğlu, Karahisar Kalesi’nin düzenlenmesinin ardından kaleye çıkanlara hemşerilik beratı vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Afyon Evleri’nin tanıtımı
için çaba harcamalıyız
Şehitoğlu Konağı’nı gezerek tarihi evler bölgesi ile ilgili bilgi alan Vali İrfan Balkanloğlu, Afyon evlerinin tanıtılamamış olmasından yakındı. Tanıtım için çalışmalar yapacaklarını da anlatan Vali Balkanlıoğlu, bölgenin turizm potansiyelinin daha iyi kullanılmasının kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Tarihi dokunun önemine değinin Vali Balkanlıoğlu, “Ben Afyon’a atandığımda bizim akrabalardan özellikle de kayın biraderim başta olmak üzere Afyon’a kaplıcaya tatile gelenleri aradım. Bilgi almak için ‘Afyon nasıl bir yer diye’ sordum. Kendileri bana ‘valla biz Afyon’u pek görmedik. Otele geldik, süremiz dolunca da çektik gittik’ dediler. Aslında Safranbolu gibi, Ankara’daki Beypazarı gibi yerlerde restorasyonlar yapılıyor. Safranbolu Evleri mesela meşhur oldu. Hatta bir marka oldu. Turizm destinasyonlarında önemli bir yer yakaladı. İnsanları otobüslere bu evlere götürüyorlar. Kimisi restoran olmuş. Gidenler güzel anılarla ayrılıyorlar. Belki burada Safranbolu, Kastamonu ve Beypazarı’ndan daha fazla tarihi ev var ama bunların oralardaki turizmle de entegre olarak tu-rizme hatta dünyaya mal olması lazım. Ancak bu güne kadar Afyon Evleri meşhur olmamış. Demek ki tanıtım yetersizliği var. O konuda da basındaki arkadaşlarımla da çabalamamız lazım. O zaman otellerden insanları buraya getirmek için bir gerekçeniz olmalı. İşte ‘Safranbolu’dan daha kıymetli daha güzel eserler var. Arkadaşlar gelmişken buraları da bir görün’ denilmeli. Geldiğinde de buralarda yemek yiyecek, hediyelik alacak yerler olmalı. Böylece hem şehrin tu-rizmine hem de ekonomisine katkı sağlanır” dedi.
Yöresel ürünler
pazarı kurulacak
Safranbolu, Kastamonu ve Beypazarı’nın yakın Osmanlı dönemi eserleri olduğunu anlatan Hüseyin Şehitoğlu, Vali Balkanlıoğlu’na Afyonkarahisar Evleri’nin özelliklerini anlattı. Afyonkarahisar’daki taş ve ahşap işçiliğinin bir örneğinin bulunmadığına değinen Şehitoğlu, “Afyon’da ise çok geniş bir mimari seleksiyon var. Dolayısıyla taş ve ahşap yapının birleşmesi burada tek. Hatta 1960’lı yıllarda İngiltere’de mimarlık kongrelerine konu olmuş. Afyon kavşak noktası. Bu ciddi bir avantaj olduğu gibi ciddi de bir dezavantaj. İnsanlar hep transit geçmiş. Sayın belediyle başkanımızın direktifleriyle Mevlevi Müzesi’ni yeşerttik. Sempozyumlar yapıyoruz. Mevlevilikle ilgili ciddi etkinlikler yapıyoruz. Çevre Isparta, Uşak, Kütahya’dan aileleri ağırlıyoruz. Ayrıca Hacı Paşa Hamamı karşısında belediyeye ait bir mülkiyet vardı. Yeşil alan görünüyordu. Önceki dönemde oraya dükkanlar yapılıp kiraya verilmiş. Sayın başkan orayı dükkan kiracılarıyla görüşerek anında boşalttırdı. Orayı yıkıp park haline getirdi. Ulu Camii’nin karşısında da insanların yaşadığı ancak metruk görünümlü bazı evler vardı. Başkanımız yine rıza ile pazarlık usulü ile orayı satın aldı. Ayrıca sayın Başkan’la birlikte beraber düşündüğümüz bir program var. Yöresel bir pazar yeri yapmayı istiyoruz. Bu konuda sizden ve İl Genel Meclisi’nden de destek isteyeceğiz. Bu bölgede Keçe ile uğraşan insanlar var. Millet Hamamı semt evi olarak kullanılıyor. Sosyal kültürel yaşamı renk-lendirici bir şeyler yapılıyor. Kurslar veri-liyor. Biz bunları katma değer kazandırıp yöresel ürünler pazar yerine çevirebilirsek o zaman Beypazarı gibi şehre katma değer kazanabiliriz” diye konuştu.
Karahisar Kalesi’ne
Çin modeli
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la birlikte Çin Seddi’ni görme fırsatı bulduklarını anlatan Hüseyin Şehitoğlu, Karahisar Kalesine yapılacak yatırımları anlattı. Çin Seddi’nde belirli bir miktar yürüyüş alanı olduğuna değinen Şehitoğlu, “ Oraya yürü-yerek çıkıyorsunuz. Eğer o bölgeye çıkarsınız Pekin Belediyesi gelene fahri hemşerilik beratı veriyor. Bizim kale için de öyle bir projemiz var inşallah. Tuvaletiyle, temizliğiyle, orada oturma ve mesire yerleriyle Afyon’un kalesini de turizme daha aktif kazandıracağız. Zaten belediye başkanımız burayı tescil ettirdi. Burası tescilsiz bir tepeydi. Şimdi belediyeye tescil edildi.” ifadelerini kullandı.
3 yılda 3 trilyon
yatırım yapacağız
Semtle ilgili yapılan çalışmaları anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, belediye olarak 3 yıl içinde tarihi evler bölgesine 3 trilyon yatırım yapacaklarını hatırlattı. Türbe Caddesi’nden başlayacaklarını ifade eden Başkan Burhanettin Çoban, yolları ve kaldırımları yapıp alt yapıyı yenilediklerini söyledi. 3 yıl içinde buraya 3 trilyon kaynak ayırdıkları vurgulayan Çoban, bölgenin turizm ile halkın daha etkin ve verimli kullanımı için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.
Afyon’u daha güzel, yaşanabilir, turizm ve tarihi değerler
açısından önem atfeden ve tanıtımı yapılmış bir il olmaya mahir olacağız
Tarihi Şehitoğlu Konağı’nın tüm bölümlerini gezerek Afyonkarahisar Evleri’yle ilgili bilgi alan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bölgede emeği geçen herkese teşekkür etti. Kendilerinin de gerek özel idare gerek Kültür Bakanlığı vasfıyla bölgeye destek vermeye çalışacaklarına değinen Vali Balkanlıoğlu, “Burası çok güzel bir konak. Çok parası olan insan bunu birine emanet etse böyle bir eser çıkmaz. Bire bir ilgilenmeniz, müzayedelerden bunları temin edip getirmeniz hatta böyle onarım esnasında bile çıkan eserleri böyle muhafaza edip yerine koymanız büyük incelik. Afyon’a hatta Türkiye’ye ve dünyaya asla yok olmayacak bir tarihi eser kazandırmışsınız. Devamı gelecek bir katma değer oluşturmuşsunuz. Tarihimize sahip çıkmanız noktasında gösterdiğiniz bu örnek çabadan dolayı sizi tebrik ediyorum. Bundan sonra da benzer çalışmalarınızda gerek belediye başkanımız gerek biz elimizden gereken desteği veririz. Sadece burası için değil bu bölgede ne kadar tarihi değer varsa hepsini aslına uygun ortaya çıkarıp restore edip elden geçirip, Afyon’u çok daha güzel, yaşanabilir bir kent olma yolunda, turizm ve tarihi değerler açısından önem atfeden ve tanıtımı yapılmış bir il olmaya mahir olacağız diye umuyorum.” şeklinde konuştu.
Hedef 400 tescilli varlığın
restorasyonunu da yapmak
İncelemeleri sonrası değerlendirmelerde bulunan Vali İrfan Baykanlıoğlu, tarihi evlerin restorasyonunun öne-mine değinerek, bölgedeki 400 tescilli kültür varlığının da restorasyonun ana hedef olduğunu söyledi. Konakların restorasyon yapılmasıyla, bir çok şehirdeki metruk evlere dönüşmesinin engellendiğine değinen Vali İrfanlıoğlu, “Bizden önceki Vali’lerimizin gayreti, Hüseyin Şehitoğlu gibi işadamlarının buralara itibar etmesi buranın yok olup gitmesini engellemiş. Bazen kendiliğinden yıkılacak, yanacak binalar olarak görülüyor bu tarihi yapılar. Farelerin cirit attığı mekansız takımının buraları mesken edindiği hatta uyuşturucu müptelası, tinerci tiplerin kaldığı çok kötü yerler olabilirdi. Bunların örneklerini bazı şehirlerde görüyoruz. Ama bakınız burada sahip çıkılmış. Belki dünyanın başka yerlerinde örneği olmayan taş ile ahşabın bir araya geldiği sırf Afyon’da olan eserler ortaya çıkmış. Afyon’un 400 kültürlü tescilli varlığı var. Bunların 3’te 1’i restorasyon görmüş. Biz de valilik, belediye, iş adamları bunların tamamını yaptırmak istiyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmaları da memnuniyetle yerinde inceledim. Başta bizden önceki Vali’lerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Turizm bölgesindeki hareketten
Afyon yeterince istifade etmiyor
Yöresel ürünler pazarı ve bölgenin turizm potansiyeli de sorulan Balkanloğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Şimdi Afyon’da ünlü kaplıcalar var. Afyon artık Türkiye’de kaplıcaların başkenti olma durumunda. Yapılacak yatırımlarla yatak kapasitesi ve niteliği daha da artacak. Uluslar arası üne sahip Hilton gibi otellerinde buradan yer aldığı otel yapacağı söyleniyor. Havaalanı da yapılınca buraya uluslararası alanda bir sürü insan yurt dışı ve Türkiye’nin her yerinden gelecek. 35 bin yatak kapasitesi çok büyük bir kapasite olacak. Bu insanların Afyon’la böyle eklemlendirilmesi, gelen insanların Afyon’a da girip, Afyon’a özgü eserleri, Afyon kültürünü görmesini temin edeceğiz. O yönde çabalarımız olacak. Bu tür eserler sayıca arttıkça gel-meye görmeye gezmeyle değer bir yapı oluşacak.
Bir de tabii bunun yanında hediyelik eşyalar, Afyon’a mahsus üretilen bir takım yiyecekler, el işyeri, tarihten gelen Afyon’a özgü keçe sanatı gibi eserler var. Böyle butik oteller, hediyelik eşya satan yerler Afyon ekonomisine hareket getirecektir. Şimdilik o turizm bölgesindeki hareketten Afyon’un yeterince istifade etmediğini görüyoruz. İnşallah ilerde Afyon’da bunlardan istifade edecek. Ama çok ilerde değil yakın zamanda diyelim.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme