Tarih: M.Ö. 3 Bin, Yer: Afyon'a Çok Yakın

Tarihin en güzel izleri Afyon ve çevresinde oluşmaktadır, bu tarihi yerlere yolculuk etmek istemez misiniz?

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, Kütahya’ya 50 kilometre mesafede yer almaktadır. Bu kent, Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde, tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası yakınlarında kurulmuştur. Antik kaynaklarda, Frigyalılar’ın öncüsü olarak geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ve efsanevi Kral Arkas’ın birleşmesinden doğan Aizanoi şehrinin bu şekilde ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Aizanoi, antik Frigya’ya bağlı Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Helenistik Dönem’de bu bölge, zaman zaman Bergama ve Bithynia’ya bağlı kalmışken, MÖ 133’te Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde, tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi ile zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi, kesin kentleşme bulgularına MÖ 1. yüzyıl sonlarında ulaşmıştır. İlk sikkelerin de bu dönemde basıldığı bilinmektedir.

Aizanoi, en parlak dönemini MS 2. yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan kent, 7. yüzyıldan itibaren önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ’da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular döneminde, Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanıldığından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.

Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginler tarafından yeniden keşfedilmiş, 1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. İlk kazılar, 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılmıştır. 1970 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Bakmadan Geçme