Targel mühendislerine gübreleme anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Gübretaş ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle organize edilen Gübre ve Gübreleme seminerinden çok sayıda targel mühendisi yararlandı Toplantının açılış konuşmasını Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı yaptı. Borsa’nın, tarımsal ve hayvansal ürünlerin değerinde alınıp satılacağı fiziki ortamları oluşturmak istediğinden söz eden Zobalı “Bu bizim görevimizdir. Yapılan yer temini ve proje [&hellip]
Gübretaş ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle organize edilen Gübre ve Gübreleme seminerinden çok sayıda targel mühendisi yararlandı
Toplantının açılış konuşmasını Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı yaptı. Borsa’nın, tarımsal ve hayvansal ürünlerin değerinde alınıp satılacağı fiziki ortamları oluşturmak istediğinden söz eden Zobalı; “Bu bizim görevimizdir. Yapılan yer temini ve proje yolu üzerinde yaklaşık 50 bin metrekare yerin satın alınması tamamlanmıştır. Bu alana ilimize yakışır modern bir Canlı Hayvan Borsası inşaatına başlanacak. Ayrıca bu arazinin yan parselinde bulunan ve kamulaştırması devam eden 80 bin metrekarelik alan üzerinde de yağ, nem, yumurta, zahire, tarımsal ve hayvansal ilaç, gübre vb. sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimize yönelik depo ve işyerlerinin bulunacağı, bu ürünlerin alınıp satılacağı alım satım salonu, laboratuar, kantar gibi birimlerin de bulunacağı Tarım Ticaret Merkezi de yapılacak.” dedi.
Gübreye talep yükseliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş programda yaptığı konuşmada, tarım ürünlerine talebin giderek yükselmesi ile bitkilerin daha iyi beslenmesini temin ederek sağlanan ürün artışlarının olduğunu açıkladı. İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, yeni geliştirilerek kültüre alman yüksek verimli varyetelerin bitki besin isteklerinin de doğal olarak yüksek olduğunu, böylece gübreye olan talebin yükseldiğini bildirdi. Erdurmuş; “İlimizde Toprak Bitki ve Su Analiz Laboratuvarları’nda 2007 yılında 1.443, 2008 yılında 1.547, 2009 yılında 7.399, 2010 yılında 7.074, 2011 yılında 8.604 analiz yapılmıştır. İlimizde bilinçli gübreleme ve toprak verimliliğinin arttırılarak ürün kalite ve kantitesinin üst düzeylere çıkarılması için çiftçilerimi-ze yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri de il müdürlüğümüzün önem verdiği çalışmaların başındadır. Yine ilimizde 2009 yılında 77.640 ton, 2010 yılında 79.585 ton. 2011 Yılında 79.294 ton kimyevi gübre kullanılmıştır. 2004-2011 Yılları arasında gübre desteği olarak üreticilerimize 71.522.223 TL, 2008-201 1 yılları arasında toprak analiz desteği olarak 1.643.567 TL. destekleme primi ödenmiştir” diye konuştu.
Kullanılan oran yetersiz
Gübre Fabrikaları Türk A.Ş. Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, bitki besin madde bazında dünya gübre tüketimini anlattı. Okutan, 2008 yılında toplam 168.7, 2009 yılında 160.7 ve 2010 yılında 169.9 milyon ton üretim gerçekleştiğini söyledi. Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan; “Ülkemiz-de var olan üretim miktarı artmıyor. Dünya ortalamasının altında, gelişmiş ülkelerin ise çok gerisinde olan Türkiye gübre tüketimi 85 kilogram hektar alanda yetersizdir. Ekilen ürün, toprak ve iklim durumu ile suların imkânları dikkate alınarak yapılan hesaplamalar, kullanılması gereken gübrenin yaklaşık yarısının kullanıldığını göstermektedir. Gübre fiyatlarına etki eden faktörler arasında ise hammaddeler, arz-talep durumları, enerji fiyatlarındaki değişimler, navlun faaliyetleri, tüccarlar yer almaktadır.” şeklinde konuştu.
Gübre semineri önemli
Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yoğun programı nedeniyle toplantıya katılmadığını söyledi. Varol, yoğun kar yağışından dolayı Ankara yolunun gecikmeli hizmet vereceğini bildirdi. Toplantı esnasında yapılan sunumlarda 1972 yılındaki bir anısını aktaran Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol şöyle konuştu:
“Sunumlarda toprak tahlili yapılan alanlarla ilgili bir harita vardı. Ben Balıkesir’in Edremit ilçesindenim. Mevcut haritaya orası hala alınmamış. Aynı sıkıntı devam ediyor. 1972 Yılında ben orta ikinci sınıf öğrencisiydim. Cumartesi günleri okul öğlene kadar devam ediyordu. Öğleden sonra sinema olurdu. O zaman şeker gübresi denilirdi. Hala var mı bilmiyorum, o çok fazla ziraat yaptırırdı. Malum zeytin ziraatı var. Rahmetli babam yarım torba şeker gübresinin dağıtımını yaptıktan sonra sinemaya gidebileceğimi söyledi. Babam gübreyi toprağı kazarak dağıtmamı söyledi. Gübrenin nasıl kullanılacağı noktasında seminerin önemi ortaya çıkıyor. Ben gübreyi toprağın dibine gömüp tamam deyip sinemaya gittim. Toprak tahlilinin ve gübrelemenin önemi benim haylazlığım harin-cindeki önemi bu örnekle net anlaşılmaktadır. İki kurumun bir araya gelmesinden mutlaka çok büyük bir sinerji çıkacaktır.”
Seminer ilgi gördü
Gübre ve gübreleme semineri, ürüne özel gübreler ve gübreleme konulu sunumlarla devam etti. Programa; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol, ATB, Başkanı Mehmet Mühsürler, ATB Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı, Gübretaş İzmir Bölge Müdürü İrfan Karakaya, Afyonkarahisar Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü Erol Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koodinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İmdat Keser, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü A. Şevki Gümüş, Dinar Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Gölgeli de katıldı. (Kocatepe)