• Haberler
  • Spor
  • 'Taraftar kendini düzeltirse tekrar görüşürüz'

'Taraftar kendini düzeltirse tekrar görüşürüz'

Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta mücadele eden AFJET Afyonspor'un, Ligdeki ve Ziraat Türkiye Kupası'ndaki durumunu, Afyonkarahisar seyircisini, oynanan maçlardaki performansını ve neden az gol attığını AFJET Afyonspor Başkanı Salih Sel'le Gazeteniz Kocatepe siz değerli okuyucuları için görüştü.Sakaryaspor maçı öncesinde ve maç esnasında yaşanan olaylar ve küfürden dolayı seyirciye kırgın olduğunu belirterek, tribün liderlerine de [&hellip]

Spor Toto 3. Lig 3. Grup’ta mücadele eden AFJET Afyonspor’un, Ligdeki ve Ziraat Türkiye Kupası’ndaki durumunu, Afyonkarahisar seyircisini, oynanan maçlardaki performansını ve neden az gol attığını AFJET Afyonspor Başkanı Salih Sel’le Gazeteniz Kocatepe siz değerli okuyucuları için görüştü.
Sakaryaspor maçı öncesinde ve maç esnasında yaşanan olaylar ve küfürden dolayı seyirciye kırgın olduğunu belirterek, tribün liderlerine de seslenen Başkan Sel’in özel röportajı sizlerle.
OYUNDAN
MEMNUNUZ
Kocatepe: Başkanım sahaya yansıyan futbola baktığımızda hiç bir sıkıntı yok. Fakat sonuçlara baktığımızda gol sıkıntısı mevcut bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başkan Sel: Ben Darıca maçına gittim. Dönerken kulüp başkan yardımcılarından iki arkadaşı yanıma aldım. Beraber döndük oradan. Onlarla da aynı şeyleri konuştuk. Oyundan memnunuz ama aynı forvetten netice alamıyorsan, değişik alternatiflerin değerlendirilmesi şart. Bunu zaten Hocamızla da Sportif Direktörümüzle de görüşeceğiz. A şahsı ile olmuyorsa b’yi denemen lazım olmuyorsa c’yi de denemen lazım. Şimdi daha önce de söyledim. Ben oyundan çok memnunum. Benim istediğim tarzda bir oyun oynanıyor. Ama neticeye gitmekte zorlanıyorsanız buna alternatiflerle çözüm üretmemiz lazım. Bu hocanın işidir, sportif direktör yardımcı hocalar da var, birinin görmediğini başka biri görebilir ama bazı şeylerde ısrar etmeninde bir anlamı yok. Ben memnunum, inşallah kısa sürede çözüm bulunur diye ümit ediyorum. Bunu oturup hocalarımızla da görüşeceğiz, dün antrenmana gittim, yarım saate yakın antrenmanı izledim, ondan sonra ayrıldım. Neticeye ulaşmak için bir takım değişiklikler yapmak şart.
Kocatepe: Başkanım peki hocayla görüştünüz mü aklında forveti güçlendirmek adına bir şeyler var mı?
Başkan Sel: Hocayla görüşemedim, antrenmana gittiğimde hocamız yoktu. Pazartesi günü işte izin günümüz, antrenman saatine kadar da kendisini göremedim. Oturup konuşacağız, bir şeylerin olması şart, neşter vurulması lazım.
KÖRÜ KÖRÜNE
İNAT ETMEMEK LAZIM
Kocatepe: Forvet hattındaki oyuncularımızın canla başla mücadele ettiğini görüyoruz, ikisi aynı anda daha çok süre alsa daha faydalı olmaz mı?
Başkan Sel: Bu tabi teknik ekibin işi ben de uzun yıllar futbol oynadım. Afyon’da ilk antrenörlük diploması alan ilk insanlardan biriyim. Oturup değerlendirmeyi yapacağız. Hocalarımızın görüşünü alacağız. Ne düşünüyorlar, onların görüşünü aldıktan sonra da mutlaka bir neşter vurulması gerektiğini inanıyorum. Bazı şeylerde körü körüne inat edilmemesi lazım. Alternatif deneyerek rekabeti artırılabilir, formayı kapmak için öbürü daha çok çalışması gerekir. Ben oynarken, antrenmana bittikten sonra frikik çalışırdım. Hiç kimse yok tek başıma çalışırdım. Yani oyuncunun da bunu yapması gerekir. Buradan ekmek yiyorsa antrenmandan önce veya sonra kendi bir takım çalışmalar yapacak ya da birkaç arkadaşıyla birlikte çalışması lazım.
GOL KISIRLIĞI VAR
Kocatepe: Duran top organizasyonunda Nazmi ön planda. Korner olsun serbest vuruş olsun, onu da santrafor olarak kullanabilir miyiz?
Başkan Sel: Şu anda İbrahim cezalı olduğu için Nazmi onun yerine oynuyor. Onun yerine de oynayınca bunları da teknik ekiple görüşmemiz lazım. Ürettikleri alternatifleri değerlendirmemiz lazım. Onların aklında neler var değerlendirmek lazım.
Kocatepe: Cevat Hocanın “bundan sonra fikstür artık lehimize döndü ve kazanan taraf veya sonuca etki eden taraf biz olabiliriz” değerlendirmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başkan Sel: Şimdi bakın, Sakarya maçında da çok pozisyon yakaladık. Fikstür değil, pozisyonu yakalıyorsun, neticelendiremiyorsun. Bu tamam güçlü rakiplerle oynadık aşağıdakileri de küçümsememek lazım. Payas’ı küçümsedin gittin ve Payas’tan 4 tane gol yedin. Biz 5 oynuyoruz ve 5 gol atıyoruz. Demek ki gol kısırlığı var, gol sıkıntısı var. Spordan anlayan herkes bunu görebiliyor. Buna bir çözüm bulmak lazım. Daha devre arasına çok var. Biz 5 maç oynadık devreye kadar 12 maç daha var. Diyelim ki devre arasında takviye yapabilirsin ama 12 maç var. Benzerlikler aksediyor, biz BAL’daki ilk senemizde 5 maç 10 puan kaybettik, burada da 5 maçta 9 puan kaybettik. Aynı yan,i bana göre hemen hemen aynı. Burada tabi daha fazla maç oynuyorsunuz daha fazla rakip var. Burada 18 takım var BAL’da 13 takım vardı. Bunları oturup masaya yatırmamız lazım. Düşünceleri nedir, nasıl bir önlem almayı düşünüyorlar mutlaka bir çözüm üretilmesi lazım.
BAYAĞI ÜSTÜN OYNADIK
Kocatepe: Rakip takım antrenörlerinin de değerlendirmelerine bakıldığında güzel bir takım, iyi mücadele var yorumlarını biliyoruz. Fakat netice yok, futbol iyi gol yok.
Başkan Sel: Burada oynanan Sakarya maçını gördük, Darıca maçına ben gittim, üstün değil bayağı üstün oynadık. İnşallah oturup değerlendirip alternatifleri hayata geçirmemiz lazım.
CEZA, MAÇ
BİLETLERİNDEN ÇIKAR MI?
Kocatepe: Alınan ceza ile seyirciye veya taraftara maç biletinde bir yaptırım uygulanabilir mi? Yönetimin böyle bir kararı var mı?
Başkan Sel: Sayın Valimiz’le Sakarya maçını beraber izledik. Valimiz tribün liderlerinden bir iki kişi yanına geldiğinde, gerekirse bundan sonraki maçı seyircisiz oynatırım dedi. En büyük mülki amir. Orada sen, elimizden geldiği kadar her türlü imkanı veriyoruz, oturup muhatap oluyoruz. Deplasmana giderken destek olduk. Ama bundan sonra dediğim gibi bir kişinin bile gitmesi için destek olmam. Biz örnek bir kulüp oluşturacağız diyoruz. Orada şakır şakır küfrediyor. Ondan sonra hiç Sakarya ile hiç bir husumetin yok aranızda, sen tutup takım otobüsünü taşlıyorsun.
Kocetepe: Başkanım peki neden bu duruma gelindi, sosyal medya üzerinden küfretmişler diye duyduk.
Başkan Sel: Kardeşim sosyal medya bu, kulaklarını tıka. Bizim hakkımızda yazıyorlar mesela ama seni bilen biliyor. Ne yazarsa yazsın ama bilmeyen birkaç kişinin aklında soru işareti bırakabilirler. Sen bunları yaptıkça o sosyal medyada daha fazla tepki alırsın. Biz niye Darıca’ya takım otobüsüyle gitmedik. Sakarya’dan geçerken problem olur diye. Biz Darıca’ya takım otobüsüyle gitmedik. Niye ceza alıyoruz biz, 7 bin lira ceza alıyoruz biz, seyirciden kesmek lazım o cezayı. Çünkü küfürden dolayı aldık o cezayı biz. Bunları alabilmem için biletleri tamam 10 liraya çıkardım diyeceksin. Öyle bir şey yok. Biz zaten elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak takımı şampiyon etmeye çalışıyoruz. Sen tutuyorsun kulübün maddi gelirlerini kısmaya çalışıyorsun. Diyelim ki bu sefer 7 bin lira Allah korusun, öbür maç 10 bin lira verdim. Ben bu ödediğim cezadan devre arasında iyi bir oyuncu alsam, iyi bir forvet transfer etsem belki şampiyon olacağım veya Play-Off’lara kalacağım. Ama sen buna mani oluyorsun, bu paraları oraya boşu boşuna yatırmakla seyirci olarak sen mani oluyorsun, takımın yukarı çıkmasına sen mani oluyorsun. Ayağından tutup çekiyorsun çıkmasın diye.
Kocatepe: Bireyler tespit ediliyor mu öyle bir sistem var mı?
Başkan Sel: Tespiti var, el kamerasıyla, mobil kameralarla herkesi aldılar. Hepsini aldılar, bireysel cezalandırmada var. Cezalandırmalarda söz konusu onlar maça da alınmayacaklar. Stadyumdaki kameralar var, emniyette de var, bir iki tane daha koyalım dedik. Herkes yaptığının cezasını çeksin. Geçen günde söylediğim gibi 3-5 tane affedersiniz alkoliğin yaptığı cezayı bütün Afyon seyircisine mâl etmeye kimsenin hakkı yok. Afyon’un ismini kötülüyorsun çünkü sen.
SEYİRCİYE DEPLASMAN DESTEĞİ YOK
Kocatepe: Bundan sonra seyircilere deplasmanlar yardımcı olacak mısınız?
Başkan Sel: Kesinlikle olmayacağım, kesinlikle olmayacağım. Bu çok açık ve net. Benimle görüşmek için geldi arkadaşlarımız, bizi daha önce hiçbir kulüp başkanımız karşısına alıp konuşmadı dediler. Ben hepsini karşıma alarak konuştum. Onlara deplasmana giderken yardımcı oluyordum. Suat’ı aramışlar, ben bundan sonra kimse bana gelmesin dedim. Gitsinler bizim başkan yardımcılarıyla görüşsünler. Benim gösterdiğim toleransı bitirdiler. Kendilerini düzeltirlerse tekrar görüşürüz. Tribün liderisin madem seyirciye sahip çıkacaksın. Seyirciye sahip çıksınlar o duruma gelirse görüşürüm. Girebilirse girerler izlerler.
ALT YAPIYA ÖNEM VERİYORUZ
Kocatepe: Afyonspor’la 10 yıl önce aynı ligde yer alan Akhisar şu anda çok farklı bir konumda, AFJET Afyonspor’da böyle bir yere gelebilir mi?
Başkan Sel: Alt yapıya önem verdik. Şimdi alt yapının koordinatörlüğüne Nihat hocayı, hocaların başına da Soner Ballıpınar’ı getirdik. Biz 11 yaş grubundaydı. İlk başladığımızda 17-18 yaş grubu da vardı. Ama daha sonra arkadaşlar dediler ki 11’den başlayalım. 11’den başladık şimdi 12-13-14 vardı. Bu sene 17’ye kadar çıktık. Onlara arkadaşlar malzeme için birkaç teflikler aldılar. İnşallah bugün yarın eşofmanlarını formalarını filan hallediyorlar. İnşallah alt yapıyı güçlendirip en azından her sene iki üç oyuncumuzu profesyonel yapabilirsek bu bizim için bir kazanç olacak. Biz gelecek için ümitliyiz. Dün biz antrenmanı izlemeye gittiğimizde 5-6 tane statta hep bizim çocuklarımız dolu bir de ilk açılış konuşmasında da söyledim. Şimdi herkes telefonlarla tabletlerle vakit geçiriyor. Burada arkadaşlıkların ilerlemesi lazım. Temiz hava, dostluk ve kardeşliklerin ilerlemesine katkı sağlarız. Buna önem veriyoruz biz, onlara da söyledim. büyüklerinize saygı gösterin, arkadaşlık dostluk önemli kavramlardır, tablet veya bilgisayar başında vaktinizi harcamayın diye tavsiyelerde bulunduk. İnşallah ümitliyiz, önümüzdeki yıllarda Afyonkarahisar’ın profesyonel kadrosuna inşallah katarız.
Kocatepe: Bunun iki yönü var, hem takım kadrosuna takviye hem de yetiştirme ve bonservis bedelleri var.
Başkan Sel: Tabi tabi bonservis bedeli var. Taner Çekiç’le biz çok uğraştık. Bizimle bütün hazırlık kamplarına çıktı, bazı şeylerde bulundu. Çanakkale Dardanel’den 75 bin lira yetiştirme bedeli çıktı. 35-40 bin liraya kadar göze aldık verecektik. Ama olmadı, şimdi Eskişehir’de oynuyor. Kiralıkta 3 oyuncumuz var bizim, bir tanesi Karagümrük’ten daha hiç oynamadı, Serkan Odabaşoğlu, Rize’nin bütün kamplarına katılmış. Sağ diz üzerinde 10 santim üzerinde bir yırtık oluşmuş, Karagümrük oyuncusu yani onların ligleri bizden önce başladı faydalanamadılar. Bizde de hiç oynamadı, o kiralık, kaleci kiralık, onun dışında Eskişehir’den Mehmet Feyzi Yıldırım kiralık onun dışında oyuncularla 2’şer yıllık sözleşmemiz var. Bu oyunculardan da içinden iyi oyuncularımız var. Özellikle karakterli olmalarına dikkat ediyoruz. Bizim için ön planda olan örnek kulüp olacağız belli bir yere geldik derken seyircide yüzde 60-70 küfrü önledik derken maalesef beni yalancı çıkardılar. O ana kadar söylediklerimiz doğruydu ama Sakarya maçında hiç hoş olmadı.
YALMAN OCAK’TA GERİ GELECEK
Kocatepe: Başkanım Hisar Belediyespor’la birlikte maça çıkan Abdilkadir Yalman, hazırlık maçlarında da oynadı. Lisansında mı bir sıkıntı çıktı çok iyi bir oyuncuydu?
Başkan Sel: Onunla ilgili biz lisansını Çobanlar’da biliyorduk. Çobanlar’dan aldık kapanan Afyonkarahisarspor’un oyuncusu çıktı. Tamam demişler, biz federasyondan çıkarırız, ama daha sonra kapanan kulübün borçları varmış, bize para verirsen muvafakat veririz olmuş. Ondan dolayı oldu, zaten Ocak’ta tekrar bize gelecek. Biz onu kendisiyle görüştük, babasıyla da görüştük. Kendisiyle zaten önceden tanışıyoruz, Başkanım sen ne dersen o dedi. Madem çocuğun istikbali ile oynamak istemem, kendisi de zaten Hisar Belediyespor’da oynamak istediğini söyledi. Bizde oynadıkça gelişeceğini düşündüğümüz için maç eksiğinin giderilmesi için verdik. Maç eksiğini gidersin, resmi maç önemli, antrenman gibi olmaz.
TÜRKİYE KUPASI’NDA
FİNAL OYNAR MIYIZ
Kocatepe: Türkiye Kupası’nda final oynayan bir Afyonspor hayal edebilir miyiz? Bu yıl olmasa bile gelecek yıllarda görebilir miyiz?
Başkan Sel: Şimdi bu seneki kadromuz, diyelim ki kadro 25-26 kişi olur, gruplara kaldığın zaman hafta da iki maç yapacağız. Bir hafta içinde bir hafta sonunda olmak üzere. Orada mesela diyelim ki Beşiktaş müracaat etmiş Beşiktaş’ın şampiyonlar ligindeki tüm takımların maçı Pazar’a alınmış Beşiktaş’ın maçları Cumartesi günü oynanacak. Burada sıkıntı oluyor. Oyuncu iki gün üç gün sonra bir maça çıkacak kadron çok geniş olursa olabilir. Ama sakatlık var, cezalı var kadron geniş değilse mesela diyelim alt yapıdan iyi yetişen oyuncuların var çıkartır oynatırsın. Ama onun için daha hazır değiliz biz. Birkaç sene sonra olabilir ama şu an için hazır değiliz. İki kulvarda birden gitmek zor. İki cephe de savaşıyor gibi yani. İki cephe de savaşmak zor, tek cephede savaşırsan tüm gücünü oraya verirsin. Orada istediğin gibi netice alırsın. Ama burada şimdi ikisine birden yüklendiğin zaman sıkıntı çıkabilir. Bizim hedefimiz 10 yıl içinde Süper Lige çıkmak. O açıdan öncelikli hedefimiz üst liglere çıkmak. Kupa’da da gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz.
HER MAÇA FİNAL
HAVASINDA ÇIKMAMIZ LAZIM
Kocatepe: Bu hafta Denizli Büyükşehir Belediyespor’la oynayacağız.
Başkan Sel: Benim için bütün maçlar, efendim biz büyük takımlarla oynadık değil. Geride kalan maçlar ortada, 5 maç 5 gol. Hiç gevşemeye gelmez, bana göre tüm maçlar final havasında geçmesi lazım. Küçümsersen kaybedersin, daha önce örnekleri var. Fenerbahçe Pendik’e elendi şöyle oldu böyle oldu. Buna benzer şeyler var. Bu güne kadar oyunu tutturamamış olabilir veya çok iyi oyun oynayabilir karşı rakip, o açıdan her maça final havasında çıkmamız lazım.
Kocatepe: Ekim ayının son haftasında Ümraniyespor’la Kupa’da karşılaşacağız. Onlarda aynı Afyonspor gibi hedefi doğrultusunda ilerliyor. Süper Amatör Lig’den 1. Lige çıktı. Ligde ilk 5 maçta 2 mağlubiyet 3 beraberliği var. Geçen yıl 2. Ligden 1. Lige çıktılar.
Başkan Sel: Güzel bir başarı süreci geçirmişler. Dediğimiz gibi Karşıyaka’yı yendik eledik. Ahmet Akça’nın yorumlarını arkadaşlar izlemişler bana attılar. Dinlediğimde gurur verici bir şey bizim için. Yenilenebilir bir enerjiden şehri ısıtan bir firmanın destek olması birde Bal’dan yeni çıkmış bir takımın yıllarca liglerde geçmişi olan bir Karşıyaka’nın hatta 5 Süper Lig tecrübesi olan bir Karşıyaka’dan çok üstündü diyor. Bu tabirleri kullanıyor yani. Tamam tesadüfen 2 gol atarsında elersin ama oyun olarak da üstündü diyor. Mesela çok şiddetli yağış olmasına rağmen Allah’tan sahamızda güzeldi. İzleyenlerde A Spor’dan da canlı verilmesi ilgiyi daha fazla artırdı. Afyon’un ismi duyuruldu. İnşallah bu Ümraniye maçı da canlı verilecek. Ben Karşıyaka’yla Ümraniye’yi denk sayabiliriz. Karşıyaka Play-Off’larda oynayabilecek seviyede, 4.-5. sırada, diğeri de düşme potasına yakın seviyede. Biz seyircimizin de desteği ile bu maçı alırız diye düşünüyorum. Ama futbol topu yuvarlaktır hiçte belli olmaz.
Kocatepe: Cevat hocanın da eşleşme ile ilgili bir yorumu var. ‘Özellikle biz 1. Lig seviyesinde bir futbol oynadığımız için bu maçın favorisi yok. Yüzde 50, 50 şansımız var. Biz aynı oyunla sahaya çıkar oynarsak bu maçı da kazanırız’ dedi.
Başkan Sel: Aynı oyunu oynamak güzel, aynı neticeleri yani gol kısırlığını gidermek şartıyla. Gol kısırlığını giderirsek biz birçok kulübün canını yakarız. Gruplara kalsak bile diyelim ki birçok Süper Lig takımının canını yakarız ama gol kısırlığını giderirsek bu önemli.
 >> Fotoğraf: Murat Arısoy
Özel Röportaj: Ali Fuat Güçlüer

ŞİRKETLEŞME
YOLUNDA
ADIMLAR ATACAĞIZ

Kocatepe: Başkanım kısa vadede AFJET Afyonspor’un gol veya santrafor sıkıntısı var. Peki uzun vadedeki planları nelerdir?
Başkan Sel: Şimdi biz bıraktıktan sonra daha öncekiler gibi kulüp kapanmasın diye bir takım tedbirler almaya çalışıyoruz. Bu tedbirlerin başında AFJET Afyonspor A.Ş. kurup bazı düşüncelerimizden mesela çamaşır yıkama kurutmayı düşünüyoruz. Küçük çaplı bir serayı şirketin üzerine yapmayı düşünüyoruz. Ama ne olursa olsun ehliyetli liyakatli kişilerin olması şart. Siz iyi ve güzel bir gelir bırakırsınız gelen şahıslar önemli, dikkat etmek lazım. Biz bugün varsak yarın yokuz. Çünkü bu en son Sakarya maçından önce ve maç esnasında yaşadıklarımız beni gerçekten çok üzdü. Sağlığımı da etkilerse bırakırım, sağlığımı etkileyecek duruma gelirse bu olay bırakabilirim.

Bakmadan Geçme